egzekucijaЗа непуне две недеље америчких ваздушних удара на положаје Исламске државе у Ираку џихадисти су неколико пута претили одмаздом, али њихов коначан одговор многе је запрепастио свирепошћу. Америчком новинару Џејмсу Фолију (40), извештачу портала „Глобал пост” и агенције АФП који је крајем 2012. нестао у Сирији, пред камером је одрубљена глава, а узнемирујући снимак, чија се аутентичност проверава, постављен је на „Јутјуб”.

На видео-запису названом „Порука Америци” приказан је Фоли како клечи у пустињи, док поред њега стоји борац Исламске државе са исуканим ножем. Новинар је обучен у наранџасти комбинезон, што се тумачи као алузија на униформе заточеника злогласног америчког затвора Гвантанамо на Куби. Додатну контроверзу уноси акценат којим џихадиста говори, а за који вештаци који анализирају снимак процењују да потиче из источног Лондона.

„Позивам моје пријатеље, породицу и вољене да устану против мојих стварних убица, а то је америчка влада, јер оно што се мени догодило само је производ њихове себичности”, говори на почетку видео-записа Фоли.

Реч потом узима његов маскирани чувар: „Ово је Џејмс Рајт Фоли, амерички држављанин. Као влада сте стали на чело агресије на Исламску државу. Ваша авијација нас у Ираку напада свакодневно. Ми смо исламска војска и држава коју је прихватио велики број муслимана широм света, тако да ће сваки твој покушај, Обама, да негираш муслиманима право да мирно живе у исламском калифату довести до крвопролића твог народа.”

После тога он одрубљује главу Фолију и на снимку се приказује део његовог непомичног тела у пустињском песку. Уколико се напади америчке авијације на положаје Исламске државе у Ираку наставе, џихадиста прети да ће иста судбина задесити и Стивена Сотлофа, другог америчког новинара, који се такође појављује на снимку.

Поводом погубљења сина на „Фејсбуку” се огласила мајка Џејмса Фолија, Дајана, која је апеловала на екстремисте Исламске државе да поштеде животе осталих талаца јер „они немају никакав утицај на политику америчке владе у Ираку, Сирији или било где другде на свету”.

Ово ипак није први пут да се Фоли нашао у заточеништву екстремиста – први пут су га 2011. трупе лојалне Муамеру Гадафију шест недеља држале у притвору у Либији. Када је годину дана касније нестао у Сирији, веровало се да је пао у руке војске Башара ел Асада.

Незанемарљив аспект снимка његовог погубљења јесте да је његов џелат по свој прилици човек којем је енглески матерњи језик. Тај податак је подигао праву буру у Великој Британији и нагнао премијера Дејвида Камерона да због тога најави прекидање годишњег одмора, а експерти упозоравају да су џихадисти који на Блиски исток пристижу из Уједињеног Краљевства међу најсвирепијим.

„Тамо гледамо многе британске борце који спроводе директне ликвидације или наступају као бомбаши самоубице. Нажалост, они су међу најокрутнијим и најбезочнијим џихадистима”, оцењује за Би-Би-Си Шираз Махер из лондонског Центра за проучавање радикалних покрета.

Он упозорава да из снимка Фолијеве егзекуције избија недвосмислена порука да Исламска држава неће оклевати да то учини поново уколико процени да за то има повода. То је образац дејствовања, тврди Махер, који је користила и Ал Каида, па треба очекивати нападе на циљеве у САД и другим западним земљама.

Исламска заједница у Великој Британији је пре неког времена започела акцију у којој својим млађим члановима, потенцијалним џихадистима на Блиском истоку, објашњава да концепт калифата и насилне методе којима његови идеолози прибегавају – нема никакве везе са истинским постулатима ислама. Овакве ставове разуме највећи део муслиманске заједнице на Острву, али они који ипак потпадну под утицај верских фанатика тешко да се икад враћају кући. Неодољивој привлачности идеје о формирању калифата нису одолеле ни девојке, па „Гардијан” подсећа на пример сестара близнакиња из Манчестера које су се придружиле старијем брату у борбама у Ираку.

Један други британски муслиман је за Би-Би-Си изјавио да у Великој Британији, где је рођен и одрастао, препознаје „чисто зло” и да би се у некадашњу домовину вратио једино да на Даунинг стриту, Бакингемској палати и Тауер бриџу подигне „црну заставу ислама”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зверска порука Америци

* Обавезна поља