ruska kulturaBratski odnosi između Rusije i Srbije zasnivaju se na međusobnoj ljubavi i poštovanju. Kroz vekove se pokazalo da su ove dve zemlje uvek spremne na uzajamnu pomoć i podršku. Godina 2014. je puna zvaničnih događaja koji potvrđuju saradnju između dve zemlje u različitim oblastima. Jedan od značajnijih događaja ove godine je otvaranje spomenika caru Nikolaju II u znak zahvalnosti srpskog naroda za njegovo posredovanje u Prvom svetskom ratu. Na kraju uspešne godine za odnose između Rusije i Srbije, Ministarstvo kulture Ruske Federacije pripremilo je za srpsku javnost zamašan kulturni projekat „Dani ruske duhovne kulture“, u okviru kojih će se održati pet događaja različitog žanra: koncert hora sinodalnog moskovskog manastira, izložba dečjih crteža, koncert hora doma siročadi za devojčice „Otrada“, koncert ansambla narodnih igara „Kozaci Rusije“, konferencija. Svi događaji će se održati u Ruskom domu“ u Beogradu, koji više od 80 godina pruža svoje gostoprimstvo ljudima različitih nacionalnosti, upoznavajući ih sa bogatstvom ruske kulture i nauke.

Povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma 20. oktobra u 19:00 časova održaće se koncert Državnog ansambla narodnih igara „Kozaci Rusije“.Ansambl, kao i svi ruski Kozaci, vodi svoje poreklo sa izvora reke Don. Moguće je, da je ovo jedan od razloga za nastanak njihove autentične umetnosti. Široki zamah, vatrena priroda koja se ogleda u njihovom plesu, jeste genetski dar predaka. Koncertni program „Kozaci Rusije“ osvojio ne samo rusku, neko i evropsku publiku. Na primer, škotski list „Skotsmen“ glasno je izjavio: „Zaboravite „Riverdens“. Može se reći da je ovaj ansambl najbolji na svetu“.

Od  27. oktobra do 10. novembra u Galeriji „Ruskog doma“ biće postavljena izložba dečijih crteža „Rusija očima deteta“, na kojoj će biti izloženi najbolji radovi učenika umetničkih škola Rusije. Originalno, iskreno osećanje domovine, naslikano dečjom rukom u akvarelu i grafici. Koncept izložbe ne podrazumeva samo jedan stil ili žanr izlaganja, već pruža mogućnost da se uživa u kaleidoskopu dečijih osećanja i shvatanja „u bojama“ zavičaja. Dakle, teme i žanrovi izložbe su neograničeni: razmišljanja o istoriji svog naroda, pejzaži domovine, slike mrtve prirode, pa čak i ilustracije omiljenih knjiga. Vizuelni sadržaj je lišen nepotrebne zvanične komponente, asocijativno komponovanje crteža zavisi od neposredne dečije logike.

Koncert moskovskog sinodalnog hora će se održati 28. oktobra u 19:00 sati u Velikoj sali Ruskog doma. Moskovski sinodalni hor je jedan od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji. Osnovan je u Moskvi 1721. godine. Njegova zvanična istorija je prekinuta  1919. nakon dolaska boljševika na vlast. Srećom, hor nastavlja da prenosi vokalnu tradiciju, i 2009. godine Moskovski sinodalni hor je zvanično objavio o svom preporodu. Na repertoaru hora se nalazi ne samo hrišćanska duhovna muzika, nego i klasična remek-dela, a i zanimljive moderne kompozicije. Hor sarađuje sa najboljim ruskim orkestrima, aktivno učestvuje u festivalima i međunarodnim programima. Potražnja koncerta Moskovskog sinodalnog hora pokazuje visok stepen njihovog profesionalizma, kreativnosti i  poštovanja tradicije.

ruska kultura

Koncerti hora doma siročadi za devojčice „Otrada“ Manastira Sveti Nikola Černoostrovski održaće se 29. oktobra u 16:00 i 30. oktobra u 19:00 u Galeriji Ruskog doma u Beogradu. Sirotište za djevojčice „Otrada“ u manastiru Svetog Nikole Černoostrovskog u  Kalugi već dugi niz godina vaspitava generacije devojčica, dajući im ne samo dobro obrazovanje i mirno detinjstvo, već i večne porodične i moralne vrednosti. Polazeći od velikog značaja sveobuhvatnog razvoja ličnosti, rukovodstvo manastira i sirotišta organizovali su horsku i plesnu školu. Koncert će biti prilika da se uverite u profesionalni odnos dece i umetničkih rukovodilaca prema svom radu. Hor „Otrada“ je uspešno obišao Rusiju i Evropu, učestvujući u prezentaciji ruske kulture. I, naravno, čisto po zvučanju i po sadržaju pevanje devojaka ne može ostaviti ravnodušnim nijedno srce. Koncertni program obuhvata klasična horska dela, narodne pesme i kompozicije velikih ruskih pesnika, koje uzdižu lepotu rodnih mesta, a isto tako i liturgijske pesme. Učesnici hora svojim divnim glasovima slikaju beskrajno prostranstvo rusko i beskonačnu lepotu ruskih polja i prekrasnu strogost ruskih crkava.

Početkom novembra će se održati konferencija posvećena 100-godišnjici početka Prvog svetskog rata. Prvi svetski rat, koji je počeo pre tačno 100 godina, 28. jula, 1914.  bio je najveća bitka u istoriji. Odneo je živote 10 miliona vojnika, 12 miliona civila, a ranjeno je 55 miliona ljudi. Ovaj vojni sukob je uništio 4 legendarne Imperije: rusku, nemačku, otomansku i austro-ugarsku. Austro-Ugarska je 28 jula 1914. objavila rat Srbiji. Rusija je pružila podršku Srbiji i počela mobilizaciju. Regionalni sukob na Balkanu postao je globalni: 1. avgusta 1914. Nemačka je objavila rat Rusiji i 3. avgusta Francuskoj. U ratu su učestvovale 33 države i mnoge kolonije. Istorija  „Velikog rata“, kako su ga zvali ranije, jedna je od najvažnijih stranica odnosa Srbije i Rusije. Naravno, moramo pamtiti proučavati i analizirati zajedničku prošlost u cilju stvaranja naše zajedničke mirne budućnosti.

Organizator je Art-Projekt, partner je Neva-Art, a podršku su dali: Ruski centar za nauku i kulturu u Republici Srbiji, Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ambasada Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.


Izvor: Srbski FBReporter

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Dani ruske duhovne kulture u Srbiji

* Obavezna polja