Напокон је и министар финансија Душан Вујовић дочекао да каже нешто за медије из области коју води у држави. Почео је од најважније ствари за обичног човека:

„Извесно је да ће повећања примања бити. Ми сад пажљиво рачунамо колики је простор за повећање плата и пензија, и да то остане у габаритима учешћа у БДП-у као што је било планирано, и да се тиме практично крене у нови пораст који ће бити већи од стартне позиције у октобру 2014. када смо кренули у реформе”(1) – рекао је Вујовић.

Можда некоме изгледа мало замумуљено шта министру значе “габарити” и помињање “2014”, но тако и треба да буде. Оно да ће повећања бити сасвим је јасна порука пред серију најављених штрајкова и општег незадовољства растом цена у држави. А оно замумуљено ваљда и не треба да се зна.

Но, ти “габарити” важна су ствар. Од њих зависи колико ће бити најављено повећање. Чим нас о томе обавештава Вујовић, а не Вучић, бојим се да са „габаритима“ нешто није у реду. Они дефинитивно нису онакви какви су планирани у буџету којим нам је Вучић месецима испирао мозак.

„Реалан раст је био пројектован на три одсто, а ми очекујемо да буде изнад два одсто. Очекујем да ће номинални раст бити колико је планирано, пошто имамо мало већи раст цена”(2) – поручио нам је српски министар финансија. Да преведем на прости српски, министар се нада да ће буџетски приходи настали повећањем раста цена надоместити реалан привредни раст који је изостао. Није га брига шта то значи за економску моћ грађана Србије и да ли ће повећање примања које најављује моћи “покрити” тај раст цена. (Шта за просечну породицу, рецимо, значи повећање примања од 3,35 или 5,1 одсто када је свињско месо за готово 80 одсто скупље него почетком прошле године).

Али, важна је статистика. У потрошачкој корпи свињетина се може заменити пилетином која је у истом периоду поскупела „само“ 40 одсто. Кад се томе дода појефтињење телевизора застарелих екрана, дође се до неопходне статистичке равнотеже. И добија се шта се жели.

Баш као што је и неком дилетанту пало на памет да вештачки обара курс динара како би у неком тренутку било речено да је просечна плата у Србији била изнад 400 евра.И кажите после даније. Не кажем да се тиме бави Вујовић, али није нормално да имате раст цена већи од планираног, што нам он предочава, а да вам валута јача.

Такође, министар добро зна да ресор који води не познаје непрецизности којима се служио у обраћању медијима. Шта значи то “мало већи” раст цена. Колико мал0? У односу на шта? Или, у случају БДП-а, шта значи очекујемо да буде “изнад 2 одсто”. Да ли је то 2,1 или 2,8 одсто? Разлика је огромна. Али, кога брига. Важно је да ће „примања бити повећана“

Али, најчудније у обраћању министра Вујовића била је “добра вест” коју нам је саопштио:

„Добра вест је што ће то следеће године бити компензовано, очекујемо да буде натрпосечан раст пољопривреде, као што је био и претходне године, посебно имајући у виду мере које се предузимају”(3) – рекао је Вујовић визионарски загледан у пољопривреду за 2018. годину. Вероватно се поводи за народним веровањем које сам често слушао од моје покојне бабе – да када је једна година неродна онда следећа увек буде родна. Но, то је већ, исто је говорила моја баба, “Божије давање”.

И људско старање, додао бих ја. Јер, у време када је моја баба обилазила своје усеве, пре четрдесетак година, Тито је био жив и град је, у селу Мачковац код Куршумлије, могао да уништи усеве једном у 10 година. Постојала је организована противградна одбрана повезана са локалним станицама Хидро-метеоролошке службе, која није имала сателитске снимке и није знала какво ће време бити у Британији или Аустралији, али је вршила прецизна локална мерења и готово увек давала налог да се противградне ракете испале у тренутку када се облаци формирају, а не када град почиње да пада. И није се могло десити да због штедње у буџету противградна станица добије само три ракете, што нам је Динкић урадио 2002. године. Можда је данас стање боље од оног 2002., али нам и даље временске неприлике сваке године убирају знатан део летине, пре свега због неорганизованости власти која се пољопривредника сети тек када седну на тракторе и у колониа крену према Београду.

Зато се и питам одакле Вујовићу идеја да ће следећа година у пољопривреди бити толико “натпросечна” да ће покривати минусе из ове?(5) Знам да сигурно није чуо за мудрости моје бабе, али ваљда је чуо за Конфучијеа који је давно обзнанио: “Лош владар значи и лоше године”.

А он је, несумњиво, био паметнији од моје бабе. Ипак ће бити штрајкова. Итекако.

 

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388296/Vujovic-Izvesno-da-ce-biti-povecanja-plata-i-penzija
  2. Исто
  3. Исто
  4. Пад бруто додате вредности био је у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства 10 одсто (www.politika.rs/scc/clanak/387967/Rast-BDP-a-Srbije-u-drugom-kvartalu-1-3-odsto)

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Министар, баба и Конфучије

* Обавезна поља