Један од највећих и најзначајнијих америчких тинк тенк центара РАНД корпорација у мају 2020. године објавила је извештај „Гледајући у кристалну куглу. Свеобухватна (холистичка) процена будућег рата” (Peering into the Crystal Ball. Holistically Assessing the Future of Warfare).

На први поглед чини се да је реч о заиста свеобухватном промишљању о будућим ратовима до 2030. године, а које покушава да одговори на неколико важних питања: Где ће букнути следећи рат? Ко ће у њему учествовати? Зашто ће се ратовати? И како ће се ратовати? У изради извештаја учествовало је више од 120 војних и академских експерата из десетак држава: САД, Велике Британије, Белгије, Кине, Немачке, Израела, Јапана, Јордана, Пољске и УАЕ.

„Свеобухватна” процена

Извештај полази од исправне констатације да војна историја, између осталог и самих САД, обилује погрешним прогнозама будућих ратова. Погрешно прогнозирање се приписује начину размишљања аналитичара који будуће конфликте и њихове узроке не осмишљавају свеобухватно (холистички), не узимају у обзир „невојне” аспекте, не сагледавају у довољној мери геополитичке, еколошке, економске промене које утичу на избијање сукоба.

Зато су овога пута експерти РАНД корпорације тридесет и нешто фактора и тенденција поделили у шест блокова: „блок геополитичких фактора и тенденција”, „блок војних фактора и тенденција”, „блок космичких и нуклеарних фактора и кибер тенденција”, „тенденције обуздавања”, „глобалне економске тенденције” и „блок еколошких тенденција”.

Ови блокови би требало да буду „свеобухватна” процена будућег рата, јер, сем нешто геополитичких и војних тенденција, наводно сагледавају и глобално отопљавање и проблеме с међународном трговином, вештачку интелигенцију или комерцијализацију космоса.

Између редова се чита наратив: „САД и њихова армија живе и раде мирно, желе добро себи и другима а повремено неки лоши људи раде нешто лоше и тада већ мора да се бране мир и срећа васцелог света. А овај извештај је покушај добродушних експерата с разних меридијана да сагледају све факторе и покушају својим мирољубивим, добродушним, чистим срцима и умовима да одгонетну злу замисао лоших људи – када и где ће букнути рат и како да се одбрани срећа света том приликом.”

Наравно, овај наратив, нажалост, нема много везе с реалношћу. Зашто? Из простог разлога што САД директно или индиректно и јесу главни узрок ратова последњих деценија. Тек када би се у сваки од „блокова” унели и фактори и тенденције САД – добило би се барем приближно свеобухватније предвиђање будућих ратова. Па кад већ нису експерти РАНД корпорације – пробаћемо да те факторе додамо сами.

Лого и адреса „РАНДОМ Корпорације“

Геополитички трендови

Као геополитички трендови виде се „поларизација друштва у САД”, раст Кине, промене у Азији поводом раста Кине, Русија, суноврат ЕУ и нереди у исламском свету. „Поларизација друштва у САД” и јесте главни и суштински casus belli (разлог за рат) у САД и свету већ деценијама, а не „геополитичка тенденција“. САД годинама управо своје унутрашње проблеме (политичке, друштвене, финансијске, монетарне, идеолошке…) решавају провоцирањем и изазивањем ратова по целом свету.

А сви остали побројани трендови (раст Кине, промене у Азији, Русија, ЕУ, исламски свет) за њих су потенцијални проблем, а не шанса за мирољубиву сарадњу управо зато што „остатак света” гледају очима своје умишљене и изопачене „изузетности”. Хегемонизам и идеолошка агресија САД су у ствари главни геополитички малигни тренд који ће узроковати будуће ратове до 2030. године.

Војне тенденције

Као војне тенденције, експерти РАНД препознали су бројчано смањење регуларне армије САД, модернизацију кинеске и руске војске, потенцијале Ирана и Северне Кореје, тактику „сиве зоне”, слабљење државног монопола на насиље и вештачку интелигенцију као војну технологију.

Другим речима: свет у војном смислу остаје мултиполаран, а војна снага Русије и растућа војна моћ Кине су трајно ограничавајући фактори агресивне америчке политике у глобалним димензијама. Појава нуклеарног оружја у Ирану и Северној Кореји јесте проблем ако се на њих не гледа као на суверене државе – партнере већ као на „други ешелон противника”.

Иран и Северна Кореја као „други ред непријатеља” су жељени објекти агресије, али и они не могу бити предмет „малог победоносног рата уз много медијске помпе и опраних пара”, тако да ће се у будућности више користити „сива зона” и „недржавно насиље” као полуге америчког утицаја.

А „тенденције обуздавања” у ствари су тенденције развоја светског и националних јавних мњења које везују руке америчкој солдатески за отпочињање ратова и ратне злочине „приватних војних компанија” у тим ратовима. Разматрање ових „тенденција” у овом контексту је пре сведочанство ограничавања америчког канцерогеног утицаја него што је војни фактор.

Бесплатни интернет с неба

Вештачка интелигенција највероватније неће бити амерички монопол и „пресудно оружје”, већ ће бити у поседу и других. Космос као место сукоба и комерцијализација космоса су, између осталог, и друго име за проблем који ће настати с пројектом „бесплатни интернет с неба” Илона Маска који се развија уз помоћ америчких агенција и инвестиционог фонда ЦИА.

Идеја овог пројекта је да се омогући бесплатан интернет свим становницима света, али директно, без контроле националних провајдера и националних влада. И, наравно, да се на тај начин оствари директан утицај америчких безбедносних агенција и ИТ гиганата на омладину свих суверених држава. Свакако да ће ово бити проблем у будућности.

„Информациона контрола” и обезбеђивање унутрашње стабилности су за САД проблем као тенденција јер све више држава почиње да штити своје становништво а посебно омладину од деструктивних америчких утицаја путем интернета. Сајбер шпијунажа и сајбер саботажа су једноставно пакосна констатација да САД све више губе трку за глобалну надмоћ у виртуелном простору.

Бесплатни инернет с неба као средство глобалне политике (илустрација)

Светска економија

„Притисак на светску трговину”, ма како се „објашњавао” протекционизмом, и јесте покушај националних држава да сачувају своје становништво и своја тржишта од разорног утицаја мултинационалних корпорација и преливања „додате вредности” и добити на Запад.

Наднационалне структуре (Светска трговинска организација, Међународни монетарни фонд, Светска банка…) увелико су глобализовале тржишта док су у исто време „заборавиле” да ограниче укрупњавање капитала и гушење националних привреда (средњих предузећа у националним привредама). То доводи до прерасподеле не само производње већ и добити, запослености, а доводи и до миграција школоване омладине у правцу Запада.

Тенденција „раст Кине” сама по себи није опасност већ могућност за сарадњу. Али и она постаје цивилизацијска и геополитичка опасност, чак и по Русију и ЕУ, управо због неразумне хегемонистичке политике САД и „америчке изузетности”: с једне (цивилизацијске) стране уместо сарадње унутар беле расе – сталним непријатељским ставом према Русији – САД у историјској перспективи руше доминацију беле расе и свет препуштају жутој раси. А геополитички – маштањима о својој изузетности цео појас „Интермаријума” (између Балтичког, Црног и Јадранског мора) препуштају кинеској иницијативи 17+1.

Практично из жеље да наштете Русији – САД индиректно, не сарађујући с ЕУ и Русијом – стварају „кинески санитарни кордон” између ЕУ и Русије. Оваква неразумна политика САД неминовно узрокује и следеће три тенденције: „смањење економске моћи САД и њених савезника”, „смањење војноиндустријског комплекса“ и „смањење ефикасности санкција”.

Екологија

Еколошке тенденције су вероватно придружене осталим блоковима јер је потребно бити „у тренду”. Локомотива загађења је управо потрошачки начин живота који и пропагирају САД кроз „амерички начин живота”.

Чак и ако се дубље не улази у величину проблема и истинитост теорија о загађењу и глобалном отопљавању, довољно је сетити се да САД опструишу примену и Уговора из Кјота и Париске конвенције и многих других иницијатива. Потребно је погледати статистику „енергетске ефикасности” па схватити да један Американац троши енергије отприлике колико и 44 Кинеза или Индуса.

Стварни узроци ратовања

Међутим, ако бисмо желели да говоримо свеобухватно („холистички”) о узроцима ратова данас, неопходно је додати неколико фактора и тенденција које заиста утичу на избијање ратова а експерти РАНД корпорације су их „случајно” заборавили.
Узећемо себи за право да их барем укратко побројимо.

На првом месту то је неолиберална идеологија САД, која америчку нацију сматра „изузетном” а своју идеологију обавезном за све народе. Идеологија „робовања слободама” и разним „људским правима” и „мањинским правима” коју САД хегемонистички намећу по целом свету је прави узрок перманентног сукоба и идеолошког рата у који су САД ушле против свих других нација. Када, како и колико ће се овај идеолошки сукоб претворити у отворени ратни сукоб, само је практично питање.

Војник будућности (илустрација)

Други узрок је спољна политика САД која је наставак ове необјављене идеолошке агресије. Легендарна „мека моћ” која се конкретизује кроз „јавну политику” а реализује кроз хиљаде фондова и стотине хиљада НВО по целом свету – реално и јесте мешање у унутрашње ствари суверених држава а најчешће и „мека окупација” од стране САД.

Управо америчка „мека моћ“ најчешће лежи у темељима сукоба и ратова данашњице: најпре се препозна нека потенцијално опасна тензија, затим амерички тинк тенк центри осмисле пројекте „практичних политика”, па се ове смернице одобре од стране Стејт департмента и након тога десетине и стотине фондова почињу да финансирају хиљаде НВО у таргетираној држави о таргетираним питањима. После неког времена ове споља финансиране тензије се повећају до те мере да САД могу „препознати саговорника” у једној или обе сукобљене стране и могу почети с испорукама оружја (Југославија, Либија, Сирија, и много, много других примера).

Тако да о питањима с почетка извештаја РАНД корпорације можемо закључити следеће (а делимично се то види и у извештају): „Либерални економски поредак, који традиционално подржавају САД, губиће снагу а унутрашња поларизација и безизлазне ситуације у управљању ће све више јачати и сметати напретку.”

Не настају ратови сами од себе, случајно и стихијски, већ их најчешће САД директно или индиректно изазивају. Тако да ће се ратовати тамо где сукоб изазову САД, ратоваће се онолико колико то буде потребно војноиндустријском комплексу САД и америчким политичким и финансијским елитама. Ратоваће се кад то буде потребно САД – медијски и за одвлачење пажње свог становништва (око избора или око доношења важних закона, буџета…). Учествоваће „прокси играчи” помагани и манипулисани од САД, а када и ако то буде потребно, у оружаним интервенцијама ће учествовати и армија САД.

На крају, можемо се запитати: зашто се данас ратује? Када ће бити мање ратова? Као одговор на ова питања можемо парафразирати блаженопочившег митрополита Амфилохија (Радовића). На питање о екологији и зашто постоји толико загађење, одговорио је: „Природа је сама по себи чиста. Не прља природа сама себе. Већ је човек грешан и прљав, па прља све око себе. Онда када се ми очистимо и обожимо – престаћемо да негативно утичемо на природу и да прљамо све око себе.”

Исто се може рећи и за ратове до 2030. године: САД су империја која је од својих почетака грађена и изграђена на агресији и хегемонизму. Почевши од „Манифеста судбине” па преко „Монроове доктрине”, „Маршаловог плана”, геополитичких теза адмирала Мехена, Спајкмена и приче о Римленду, па све до Кисинџера, Бжежинског, Фукујаме и данашњег неолиберализма и идеолошке агресије на све културе, све религије и све нације на свету.


Извор: Печат

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка у свету будућег рата – анализа РАНД корпорације

* Обавезна поља