Vladimir JakunjinРезултате београдске Међународне конференције „Велики рат и почетак новог света – актуелно подсећање за човечанство“ сумирао је њен копредседавајући Влaдимир Јакуњин.

Преносимо његово „подвлачење црте“ испод овог значајног скупа посвећеног стогодишњици Првог светског рата.

„Полазећи од разумевања узрока Првог светског рата, а свесни опасности нове ратне ескалације, учесници Конференције су у свестраној дискусији размотрили питање неопходности супротстављања тенденцијама које човечанство воде новим катастрофама.

Од окончања Првог светског рата прошло је 96 година, а 69 – од Другог светског рата… Човечанство је и даље заробљеник илузија о ненарушивости мира. Али, јавност ни пре сто година није веровала у могућност глобалног рата.

Сада се војне операције већ воде и на Европском континенту, а нови светски рат више не изгледа немогућим.

Ратове смо, на методолошком плану, разматрали као критичну тачку преласка света од једне парадигме развоја ка следећој. Ратови и кризе које им претходе нису стихијска експлозија крајње заоштрених напетости политичког, економског или међуцивилизацијског карактера. Зато је важно утврдити: ко је на крају извукао највише из крваве трагедије, ко је у њој био добитник.

Учесници конференције дошли су до закључка да су глобалне економске и политичке кризе које прерастају у ратове у значајној мери плод свесне реализације пројеката светске владајуће елите.

Први светски рат је означио формирање нове политичке класе – светске (глобалне) финансијске олигархије која је током 20. века, укључујући и наше време, формирала своје идеолошке постулате преко теорија кризне пренасељености Земље, „постиндустријског друштва“, „универзалних демократских вредности“, „контролисаног хаоса“; „глобалне доминације“, „ексклузивности и одабраности“ и њима сличних.

Све то сведочи да ратни и кризни добитници – као и сами узроци глобалних криза и ратова – у 21. веку остају они стари: глобална финансијска олигархија, која у суштини влада највећим делом ресурса Земље и глобалном економијом, заједно са политичким и владајућим елитама и државним механизмима управљања, светским финансијским системом и информативно-пропагандистичким ресурсима држава.

Историјске паралеле између савремене светске ситуације и ситуације од пре сто година – сасвим су очевидне.

vladimir jakunjin 1

Свет је погођен економском и финансијском кризом чији један талас смењује други. Рат се некима може, као и пре једног века, учинити излазом из постојећег ћорсокака. Али, то ће опет бити излаз у интересу светске олигархије.

Као и пре сто година, и сада је у току борба за светско глобално лидерство. Међутим, рату воде и сама тежња ка униполарном устројству света, идеологија надмоћности и полагања права на светску хегемонију.

Као и пре сто година, и данас се појачава борба за тржишта за пласман робе, за зоне геоекономског утицаја, а та борба подстиче на нове ратове за прекрајање света.

Као и пре сто година, и сада свет улази у нову фазу трке у наоружавању. Усавршавају се оружја за масовно уништавање, расту војни буџети, а планету прекрива мрежа војних база.

Као и пре сто година, и сада се преко канала масовне културе и медија пропагирају насиље и суровости, а руше хуманистички идеали. Савремена култура, па чак и нови видови дечијих игара намећу представе да је убијање људи нешто обично.

Као и пре сто година, и сада се догађа бурни раст ксенофобије, конструишу се етнички и верски непријатељи. „Вруће тачке“ конфликата идентитета прекриле су – као и пре сто година – карту света. Сваки од њих може одиграти улогу детонатора глобалне катастрофе.

Први светски рат изазвао је процес распада великих цивилизацијских простора који траје и данас. Формирају се све нове и нове државе, а перспиктиви даљег дробљења држава не види се крај. Притом водеће државе света према једним новоформираним државама демонстрирају подршку, а према другима – оштро супротстављање. Таква политика двоструких стандарда само појачава светску војну ескалацију.

Уместо политике егоизма националних интереса, потребна је разрада курса компромиса и респектовање права и интереса свих народа, земаља и цивилизација.

Као и пре сто година, и данас револуције провоцирају ратове, а ратови се, са своје стране, претварају у револуције. Талас револуција новог типа потреса савремени свет. Зато има смисла говорити о јединственим сценаријима који повезују ратове и револуције.

Као и пре сто година, и данас се користе дезинформације и политичке провокације које у очима јавности оправдавају примену војне силе. „Операције под лажном заставом“ биле су у прошлости – не једном – повод за отпочињање ратова, укључујући и светске.

Информисање о ратовима данас је праћено крајњом концентрацијом лажи и применом метода манипулације масовном свешћу. Ратови на бојним пољима праћени су информативним ратовима.

Данас је актуелно обједињавање напора свих прогресивних снага у свету у борби за одстрањивање класе финансијске олигархије од глобалне власти.

Неопходно је превођење свих политичких процеса у државама света на стварно равноправне демократске принципе, на принципе суверених, а не измишљених цивилизацијских људских вредности и равноправног дијалога цивилизација.

Човечанство је дужно да у себи нађе довољно мудрости и снаге да се ослободи слепе зависности од светских бенефицијара.

konferencija-beograd

Конференција је констатовала да огромна прогресивна достигнућа човечанства, за које се оно борило током целе историје свог развоја – демократија, то јест полагање рачуна власти пред грађанима, и политика равноправности људи независно од њихове расне или верске припадности – не могу бити средство манипулације.

Човечанство је дужно да заштити духовне и етичке основе постојећих цивилизација, да заштити природом и Богом дате основе човечијег постојања, такве као што су човечност, самилост, доброта, међусобно помагање, природна породица као савез између мушкарца и жене који са љубављу и пажњом васпитавају децу.

Морају бити осуђене политичка ангажованост историје, њена митологизација и ревизија погледа на прошлост зарад решавања задатака у геополитичкој борби у савременом тренутку. На жалост, такве тенденције, па и поводом Првог светског рата, постоје а то повећава неповерење међу народима. Зато се таквим тенденцијама морамо сви заједно супротставити.

Учесници Конференције су одали пошту свим жртвама ратова вођених у људској историји, укључујући жртве Првог светског рата. Са посебним жаљењем смо констатовали да се жртве војних конфликата множе и у наше време.

Разобличавање противприродне природе ратова не сме засенити подвиге које су показали војници, официри, генерали и цивилно становништво у одбрани своје Отаџбине. Свaки учесник рата имао је своју Отаџбину коју је бранио, па свака земља треба да одаје пошту палима.

Конференцију смо одржали у Србији, земљи која је поднела нарочити терет страдања у рату вођеном пре сто година, а то опомиње историјско сећање потомака – да се то више не сме поновити!


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Крај власти глобалне финансијске олигархије

* Обавезна поља