Dragan 12Почетком априла Београд је посетила висока делегација француских масона ложе Велики Оријент Француске, на челу са својим Великим Мајстором, господином Дaнијелом Келером. Иако из Париза најављена као рутински обилазак који има за циљ да подржи и ојача рад „браће у Србији“, ток ове посете, публицитет који је имала, као и поруке које је Велики Мајстор Келер упутио са полу-јавног предавања на тему „Придруживање Србије Европској Унији у светлости Великог Оријента“ одржаног 04.04.2015. у просторијама универзитета „Сингидунум“, јасно указују да ова посета по значају увелико превазилази најављене локалне оквире. Јер, из препуне сале „Кућа културе“ познатог београдског универзитета, први човек француске масонерије, прилично је отворено најавио смрт садашњег концепта ЕУ, крај система заснованом на, од људи и нација, отуђеним институцијама. Његове речи да је Европа, каква данас постоји, „већ мртва или на самрти“ и да је главни пројекат свих Европљана, укључујући и слободне зидаре, „осмислити како ће Европа изгледати за 30-40 година“ (1) нису само храбра визија већ, пре би се рекло, први корак у промоцији нове европске архитектуре једног од оних који су учествовали у њеном креирању.

А нова европска архитектура, нема сумње, значи и нови глобални поредак. Отуда је прилично јасно да саопштена Келерова перцепција даље судбине европског пројекта има планетарни значај, што његовој београдској посети даје сасвим другу, много дубљу, димензију. И, наравно, како код обичних људи, тако верујем и код већине масонског чланства, отвара многа занимљива питања, почев од оног основног шта нам заправо предстоји, преко неизбежног да ли Келерова енглеска и америчка масонска “Браћа” деле његову визију нове Европе, до нама важног зашто је баш Београд изабран да из њега у етeр крене оваква објава? И зашто је она изречена тако јасним и директним речима, лишеним не само уобичајене масонске симболике, већ и било какве политичке двосмислености? Зашто баш сада, док војске марширају?!

Овај текст нема претензије да се дефинитивно опредељује према овим и другим питањима које имплицира смео али убедљив наступ Келера у Београду, како због недовољне временске дистанце тако и због изузетне сложености теме, али ће Вам свакако пружити неке информације које ће Вам помоћи да сагледате могући значај овог догађаја.

Велики оријент Француске и Србија

Велики оријент Француске најстарија је континентална европска масонска ложа (прва ван Енглеске) са великим утицајем и значајем не само у масонском свету. Основан је 1728. као Прва Велика Ложа Француске, а своје актуелно име и организационе обрисе добио је 1773. године, од када практично почиње нагло ширење броја ложа и раст чланства. Током 1772. Велики Оријент Француске (ВОФ) имао је 104 ложе у земљи, а 1789, непосредно пред избијање буржоаске револуције, њихов број износио је око 600. У том тренутку, од 605 чланова француског парламента њих 447 је припадало овој ложи.

Отуда не изненађује што се сматра да је ВОФ у одигравању једног од најбитнијих догађаја за судбину савремене Европе имао кључни утицај, а то и сами потврђују на својим званичним презентацијама и иступима. Ево шта о томе пише на српском сајту ВОФ-а: “Слободни зидари Великог Оријента су међу првим градитељима и оснивачима Француске Републике који данас представљају део француског идентитета. Они се сматрају помало као гаранти и претходница републиканског режима, који једини може да обезбеди остварење сваког појединца у слободи, једнакости и братству.” (2)

На свој начин ова кратка реченица најбоље одсликава коју специфичну тежину има визија нове Европе коју нам је у Београду, тако отворено, предочио Велики Мајстор Келер кроз своје предавање. А када смо код отворености ваља знати да је специфичност Великог Оријента то што представља тзв. “либералну масонерију”, чија је одлика да тајност у раду своди на најмању меру. Примера ради, никада није била тајна да је претходни француски председник, Никола Саркози, члан ове Ложе. (Поред “либералне” постоји и тзв. “регуларна” или “догматска масонерија” која подразумева строжије чување “тајне” у обреду и деловању). Наравно, то не значи да је њен рад у потпуности отворен за јавност, баш као што ни рад тзв “регуларних” ложа није потпуно затворен.

masonski -hram-franxuska

Такође, ваља истаћи да ВОФ-а признаје легитимитет мешовитих и женских ложа, односно да је отворио врата пријему жена у своје редове, што је тема о којој се још увек доста расправља у слободном зидарству. Од нешто мање од педесетак хиљада чланова распоређених у око 1200 ложа, нешто преко 2.000 сачињавају жене. Ван Француске функционише 115 ложа.

За почетак званичног присуства (тзв. „уношења светла“) ове ложе у Србији узима се фебруар 1909. године, а оснивању ложе претходио је појачан прилив француског капитала у Србију и давање зајмова и кредита за војску. Иако је прве контакте са ВОФ-ом остварио Васа Јовановић 1900. године, прва ложа је основана тек девет година касније под окриљем Милована Миловановића, тадашњег министра иностраних дела, а претходно амбасадора у Француској, под симболичним називом „Уједињење“. (3)

ВОФ је подржао и учествовао у пројекту стварања Краљевине Југославије, што најбоље потврђује податак да је у осам влада из тог времена имао укупно 14 министара (4). Ово је, уосталом, потврдио и господин Келер током свог боравка у Београду, у интервју Политици, датом у згради на Теразијама, из које је 01.12.1918. уједињење и проглашено, потписом регента Александра Карађорђевића који је и сам био масон, и који је ову зграду користио све до 1922. када је завршена реконструкција његовог двора оштећеног у рату.(5) И не само то. Седиште поменуте ложе “Уједињење”, прве ложе ВОФ-а у Србији, налазило се управо у тој згради!

Иако су, у неким круговима, постојале сумње у умешаност француских масона у атентат на краља Александра у Марсеју, Ложа је такве назнаке са гнушањем одбацила. Током 1999. године Велики Оријент је био једина масонска обедијенција која је јавно осудила бомбардовање СР Југославије, а многи њени чланови су на различите начине изразили протест због тог чина.

Од оснивања прве ложе ВОФ је континуирано присутан на наши просторима, а 2009. године у београдском хотелу “Москва” свечано је обележен век деловања у Србији, уз присуство високих делегација из Француске и још шест земаља. Данас у Србији делује 11 ложа ВОФ-а са преко 400 чланова.

Посета Великог Мајстора ВОФ-а Данијела Келера Београду

Све и да вас не занима да ишта знате о масонима или да приче о снази њиховог утицаја сматрате бесмисленим теоријама завере на које не вреди обраћати пажњу, тешко да сте током посете Данијела Келера Београду могли избећи пријем информација о активностима Великог Оријента. Била је то бриљантно медијски припремљена и покривена посета, која Вам није оставила простор да је игноришете или занемарите. Као и недавни састанак европског огранка Трилатерале, нема сумње да је у српским маинстрим медијима (и писаним и електронским) Келеров боравак у Београду имао пажњу и третман званичне посете. Почев од Вечерњих Новости, које већ по традицији дају доста простора активностима француских масона у Србији, па до Блица или Политике, од званичног РТС-а па до незванично-званичног Пинка, од Телеграфа до Печата, свуда сте могли чути понешто о француској масонерији и њеном Великом Мајстору, који се са пуно такта и избалансираности обраћао бираним циљним групама. Није било сумње да иза његовог наступа стоји сјајан промотивни тим, али и да се такав механизам не покреће само ради рутинске посете локалној масонској “браћи” и званичног отварања Храма једне од српских ложа (Сремска Митровица).

Прави смисао посете и свакако њена кулминација било је поменуто Келерово предавање које је под називом “Придруживање Србије Европској Унији у светлости Великог Оријента” одржано у суботу, 04.04.2015. У том предавању Келерово очекивано залагање за европски пут Србије остало је у дубокој сенци његове објаве да Европа у којој види Србију није ова данашња ЕУ, институција отуђена од грђана и нација, већ нека нова Европа заснована на стварним интересима демократије и уједињења. Након што је данашњи концепт ЕУ прогласио „мртвим“ или “на самрти”, Келер је указао да је „разочарање грађана у ЕУ, које је присутно широм Европе, последица технократизације и бирократизације Уније коју данас воде институције као државе унутар државе”, при чему је и додао да „историја Европе још није написана и да сви европски народи треба сами да одлучују о сопственој судбини а не неке удаљене институције“ (5). Такође, постојећи концепт и устројство ЕУ повезао је са узроцима дуготрајне економске кризе која озбиљно прети грађанима и нацијама.

majszor-keler

Не знам како су ове најаве примили српски евроунијати предвођени Александром Вучићем, али извесно је да Келерова “нова Европа” није Европа Ангеле Меркел у коју су се они тако безглаво залетели не питајући за цену. А сигурно то није ни Европа какву би желео да види Џозеф Бајден (Обама се већ давно о томе не пита) у процесима транс-атлантских интеграција.

Дакле, шта нам је заправо поручио Велики Оријент из Београда?

И није ли време да се наши ЕУ-маратонци запитају не трчи ли бриселски концепт свој последњи круг.

Смрт бриселског концепта и нове европске перспективе

Иако је Келер говорио као масон и визионар нема сумње да је био свестан како његове поруке имају огромну политичку тежину и да његови ставови, мада изречени јасним језиком, у овом тренутку отварају много више питања, него што нуде одговора. Уосталом, увек је тако код објаве нових идеја за чију је реализацију потребно време, а сам Келер као оквир навео је 30 до 40 година. Будући да ово сваки покушај озбиљне анализе доводи на клизав терен, најбоље је да се задржимо на неколико теза из којих читалац сам може склапати мозаик сопствених закључака.

Пре свега, Келерова порука указује да је и код дела европске “елите” сазрела свест о неодрживости садашњег концепта ЕУ, као и да су ресурси за његово шминкање већ истрошени. Уједињена Европа јесте стари масонски сан, али има много аутора који сматрају да је њена садашња физиономија последица преваге језуитског утицаја над масонским, а да је преломни тренутак за овакав развој догађаја био чувени сусрет Роналда Регана са Папом Јованом Павлом II током 1982. године и подела сфера која је тада направљена. Као доказ за ову тврдњу обично се узима крвави распад Југославије, несумњиве масонске творевине. Без обзира да ли је ово тачно или не, садашњи концепт ЕУ (без обзира ко га је оваквим учинио), у дубокој је супротности не само са друштвеним, већ и са природним и божијим законима, па је као такав неодржив на дуже време и то је смисао Келерове недвосмислене поруке да је садашњи концепт “мртав” или “на самрти”.

У том смислу, говорећи масонским терминима, може се сматрати да је Келер у Београду објавио полагање угаоног камена неке “нове Европе”, али ту није безначајно питање да ли је то учинио у име своје обедијенције или у име свог масонског ранга (Највиши, 33 степен Шкотског обреда). Ово друго би значило да су и масони других Великих ложа сагласни око овог пројекта.

Суштински значај Келерове поруке је у томе што она није предлог за размишљање већ објава Плана који већ постоји! Тај План евидентно треба да каналише растуће тензије у Европским земљама и омогући да се нужне промене изврше без пратећег хаоса и насиља. А прилично је евидентно да су те промене неминовне и да ће се десити милом или силом, еволуцијом или револуцијом. Недавни немири у Франкфурту, Паризу, Мадриду и другим европским градовима то најбоље показују.

Огледало у коме су јасно сагледали сву трулост садашњег европског концепта пред лица оних који претендују да одлучују о судбини Европе поставио је Владимир Путин.

У том огледалу јасно се могло сагледати да је највећа претња истинском уједињењу европских народа управо Америка, која формално тај пројекат подржава, али само до степена који не угрожава њене интересе. Отуда ће „нова Европа“, коју најављује Келер, према Америци морати да има битно другачији однос него данашња бриселска бирократија. У смислу да интересе својих грађана и нација стави изнад америчких стратешких интереса. Иако то није директно рекао чини се да сва симболика Келеровог наступа у Београду говори да Европа припада Европљанима.

То се, наравно, онима преко неће превише свидети. И неће остати без одговора. Сумњам да ће ћутати и моћни Језуити са својим илуминатским концептом. А ту је и Москва као Трећи Рим. Зато ће године пред нама бити турбулентне, али занимљиве. И историјске.

mason-protiv-jezuita

Србија између „Нове Европе“ и „Трећег Рима“

Не знам да ли се Вучић срео са Данијелом Келером, али ако није пропустио је прилику да из прве руке научи три битне ствари. Прво, да је Вебер превазиђен. Друго, да се сопствена нација мора волети и поштовати. И треће, да бриселска ЕУ не само да има алтернативу већ има и припремљену наследницу. У том смислу Келерово предавање, као и низ његових иступа у српским маинстрим медијима морали би бити озбиљно проучени и схваћени од стране српских властодржаца.

Иако се јасно заложио за Србију у Европи Келер евидентно није мислио на Европу у коју су се тако безглаво залетели српски политички прваци, пунећи при томе џепове америчким доларима. Ту Европу, у којој када се долар закашље евро добије запаљење плућа, Келер је прогласио за „мртву“ или „на самрти“. И најавио нову. Тиме је јасно предочио како је свако срљање у тај превазиђени пројекат потпуно бесмислено. Посебно када се сваки корак мора платити тешким и беспотребним националним одрицањима.

Након Келеровог боравка у Београду још је уочљивије да журба у ову бирократизовану и отуђену ЕУ није потреба српске нације и српског грађанина, већ пре свега српске корумпиране бирократије, која себе назива „елитом“. Зато је крајње време да Вучић „смањи доживљај“, пажљиво погледа лево и десно, напред и назад, пре него настави даље. Не поручује узалуд Велики мајстор Келер да је Србија на раскрсници. И то не само на ракрсници између Брисела као „Новог Вавилона“ и Москве као „Трећег Рима“, већ и на раскрсници између умируће „старе“ и рађајуће „нове“ Европе. Треба добро изабрати…

И као што рекох, зато ће године пред нама бити турбулентне, али занимљиве. И историјске. А, у сваком случају, ноћ пада на Менхетен …

_____________________________

О д р е д н и ц е :

(1): http://rs.sputniknews.com/vesti/20150404/1074465.html#ixzz3WeeO5Ts4
(2) – http://www.godf-serbie.org/
(3) – http://www.bagremov-hlad.net/bhsite/index.php?page=50&&tb=art_news
(4) – http://www.ceopom-istina.rs/globalizam/politicki-procesi/keler-intervju-ne-postoji-masonska-zavera/
(5) – http://www.telegraf.rs/vesti/1515004-masoni-su-stvorili-jugoslaviju-priznanje-stiglo-posle-skoro-100-godina
(6) – http://www.blic.rs/Vesti/Politika/548283/Veliki-Majstor-francuske-masonske-loze-Srbija-spremna-da-se-pridruzi-Evropskoj-uniji


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Коментари

2 Коментара на Масонска порука из Београда и нове европске перспективе

Оставите коментар

Оставите коментар на Масонска порука из Београда и нове европске перспективе

* Обавезна поља