merkel-tsipras-790x558На овом венчању, најважнија особа није била млада. Нити младожења. Био је то кум. ЕУ га је приморала да пристане на ту улогу против своје воље. Појединци у Бриселу убеђени су да Константин Малофејев пружа финансијску подршку проруским милитантима на истоку Украјине. Зато московском бизнисмену повезаним са Кремљом није дозвољено да путује у Европу.

За наследнике једне грчке бродарске компаније који планирају венчање ово је представљало проблем. Али не и за Малофејева. Без много размишљања, пребогати олигарх упутио је свима позивнице и организовао целу церемонију венчања у свом луксузном одмаралишту јужно од Москве.

Само обична ексцентричност још једног супербогаташа, помислио би неко ко не зна листу званица. Имена са те листе показују колико су блиско повезане бизнис и политичке елите Русије и Грчке – и како те везе сежу све до нове грчке владе.

Листу су разоткрили хакери који су провалили имејл налог бившег запосленика руске амбасаде у Атини. Разоткривено је више од 700 мејлова. Zeit Online их је анализирао за вас. У тим порукама се може видети колико су блиски контакти између руских олигарха попут Малофејева и идеолога попут Александра Дугина, са једне стране, и важних грчких политичких фигура, са друге. Ту имамо документовани приказ рада утицајних Руса на стварању тесних стратешких и идеолошких алијанси са онима који одлучују у Европи – тако градећи алтернативу Европској унији и противећи се трансатлантској интеграцији њених чланица.

НА САМОМ ВРХУ ЛИСТЕ: ПАНОС КАМЕНОС

Слични руски контакти могу се наћи на многим европским местима, посебно оним са популистичким и партијама екстремне деснице. Француски Национални фронт, рецимо, добија подршку из Русије, која такође има добре односе и са Фидесом, владајућом странком Мађарске превођеном премијером Виктором Орбаном. Представници аустријске Слободарске странке (FPÖ) надгледали су изборе на Криму после руске анексије прошле године.

Хаковани имејлови сада пружају конкретне информације о томе како антиевропски идеолози успостављају контакте са политичарима из земаља Европске уније и како покушавају да изврше утицај на њих. На пример, на самом врху званица са венчања, одмах испод младиних и младожењиних гостију, налази се име човека који постаје познат и ван граница Грчке. Реч је о Паносу Каменосу, новоизабраном грчком министру одбране и првом човеку популистичке партије Независни Грци, која је у коалицији са левичарским премијером Алексисом Ципрасом.

Документ под називом Коначна листа Грка, садржи имена 90 гостију. Поред Паноса Каменоса (на слици доле), ту има и адвоката, бизнисмена, политичара као и целог једног оркестра. Малофејев очигледно није хтео да дозволи да санкције Европске уније утичу на његова пријатељства. У изјави за амерички онлајн магазин State Малофејев наводи: „Овог викенда мој грчки пријатељ који ме позвао да му будем кум на венчању морао је да дође код мене на сопствено венчање, заједно са 90 Грка, уместо да ја идем код њега“.

panos-kamenos

КОНТАКТИ У СВИМ ИДЕОЛОШКИМ КАМПОВИМА

Хакована имејл адреса је приватни налог Георгија Гавриша. Група људи критички настојених према Кремљу успела је да хакује а 2. децембра 2014 и да објави пронађени садржај. Гавриш долази са Ростова на Дону и припада ужем кругу пријатеља руског идеолога Александра Дугина, заговорника неоевроазијске идеје, што је потврђено мноштвом имејлова које су њих двојица разменили. Гавриш је такође био и рани члан Дугиновог такозваног Евроазијског покрета.

Дугин је нешто попут гуруа новог руског агресивног империјализма; његове езотеричне геополитичке визије своде се на руску доминацију која би се протезала од Азије до Европе и била противтежа омраженом либерализму амероцентричног западног света.

Степен утицаја који има на председника Владимира Путина и званичну руску политику остаје предмет спорења. Оно што је међутим сигурно је чињеница да је Дугин годинама тражио савезнике који би подржавали његове идеје – и да је у томе успео.

Гавриш је пар година живео у Грчкој, где се трудио да успостави контакте са потенцијалним савезницима. Између 2009. и 2013. радио је као трећи секретар руске амбасаде у Атини. Ујесен 2013. вратио се назад у Москву.

Децембра 2014, када су његови хаковани имејлови пуштени у јавност, Гавриш и његова писмена коресподенција нису изазвали нарочиту пажњу. Али сада, у светлу изјава које је Грчка влада имала о Русији и агресивних напора Кремља да се спријатељи са Ципрасом, постали су изузетно интересантни. Поставља се питање до које мере иде утицај који руски идеолози имају над грчким политичарима?

Судећи по имејл архиви – која укључује коресподенцију у Русији, Грчкој и Енглеској од маја 2010. до краја новембра 2014 – чини се да је Гавриш у Грчкој задржао огромну мрежу. Очигледно је настојао да нађе проруску и антиевропску браћу по оружју. Широк дијапазон његових пријатељских веза укључује и оне са запосленима у америчкој амбасади, бизнисменима и интелектуалцима који су успоставили утицај и на политичаре потпуно опречних идеолошких оријентација. Он је заправо имао контакте и са Сиризом, данас владајућом левичарском партијом и са њиховим коалиционим партнерима, десничарским популистима из партије Независни Грци.

„ПРОРУСКИ ПРИЈАТЕЉИ“ МЕЂУ ДЕСНИЧАРСКИМ ЕКСТРЕМИСТИМА

Гавриш и његове колеге-активисти такође су тражили савезнике међу десничарским екстремистима. Ово се види из контаката са Златном зором, неонацистичком грчком партијом, чије комплетно високо руководство треба да одговара пред судом због оптужби за формирање криминалне организације.

Прошлог новембра Гавриш је примио имејл од посредника у коме га питају да ли би он као бивши дипломата могао да помогне „нашем проруском пријатељу, Италијану“. Пријатељ о коме се говори је италијански фашиста Роберто Фјоре, оснивач екстремне десничарске партије Forza Nuova (Нова снага). Фјоре је очито желео да путује у Атину да се упозна са руководством Златне зоре иако су најважнији неонацисти из Златне зоре већ тада седели иза решетака. Фјоре је упитао „можете ли послати адвоката 12. септембра?“, додајући да му је он потребан како би „ушао у затвор где се налазе лидери Златне зоре“. Имејлови нам не откривају да ли је италијански фашиста икад добио било какву врсту помоћи.

ПОЧАСНИ ГОСТ ДУГИН

Малофејев, посвећени руски православац, олигарх и организатор поменутог венчања, такође је део Гавришове мреже у Русији. Зато се Гавришово име појављује на местима попут Маршал Капитал, инвестиционог фонда који је основао Малофејев, где се за Гавриша наводи да је експерт.

Малофејев (на слици испод) не финансира само сепаратисте на Истоку Украјине и политичке партије у Грчкој. Верује се да је имао посредничку улогу у анексији Крима. Себе описује као православног хришћанина и патриоту, има обешен портрет Цара Александра III на зиду своје канцеларије и волео би да дочека повратак Руске Империје. Његова фондација Свети Василије Велики важи за једног од највећих добротвора Руске православне цркве, што му даје репутацију хуманитарца.

konstanti-nmalofejev01

Али Малофејевљев новац такође помаже мрежама по Европи. На пример, прошлог маја, његова фондација наступила је као домаћин конференције у Бечу, која је била затворена за јавност. На њој су се окупили десничарски екстремисти, монархисти, хришћански фундаменталисти и антиевропски националисти. Све их је ујединила заједничка антипатија према свим формама либерализма и позитиван поглед на данашњу Русију. Догађај је званично био посвећен 200-годишњици Свете алијансе, коју су Русија, Прусија и Аустрија формирале 1815. након Наполеоновог пораза. Међу онима који су присуствовали били су представници француског Националног фронта и бугарске десничарско-популистичке партије Атака.

ЕЛИТНИ КЛУБ

Звезда конференције у Бечу био је још једанпут Дугин. То није изненађујуће. Дугин годинама посећује „браћу по оружју“ у целој Европи. Кога има на уму под овом категоријом може се закључити на основу једног имејла који је Дугин послао Гавришу у фебруару 2014. На почетку поруке налази се листа индивидуалаца из различитих земаља који су погодни за оснивање „елитног клуба“ или „групе за интерпретацију информација по узору на Russia Today“.

Под насловом Немачка Дугин, рецимо, наводи политичког коментатора Јиргена Елзесера, а премијера Виктора Орбана под Мађарска. Што се тиче Грчке, три човека су на листи, укључујући Алексиса Ципраса, првог човека тада опозиционе Сиризе. Ово је једина индикација у свим имејловима да – поред контаката са грчком екстремном десницом и Каменосовим Независним Грцима – руски идеолози виде и тренутног шефа грчке владе као потенцијалног партнера за сарадњу.

Исто важи и за остале чланове Ципрасове Сиризе. Поред композитора Микиса Теодоракиса, „Елитни клуб“ садржи име и трећег Грка: писца и новинара Дмитриса Константакопулоса (на слици испод са Дугином). Судећи по фусноти, Дугин или неки од његових сарадника лично су упознали све ове људе. У наставку се тврди да су могућности за учешће у „организационој и/или информационој проруској иницијативи“ директно или индиректно повезане са њима.

ВЕЗА ИЗМЕЂУ МОСКВЕ И СИРИЗЕ

Константакопулос је блиско повезан са челним људима Сиризе. Био је у комитету задуженом за израду програма партије, чијој изради је допринео. Као новинар, провео је године у Москви, радећи као дописник и служећи као нека врста посредника између партије и њених веза у Москви. Штавише, он спада међу важније идеологе унутар Сиризе. Новински лист Авги, који је уско повезан са партијом, редовно објављује његове есеје.

Поред овога, Константакопулос је у октобру 2014. био информисан да ће Каменос, сада министар одбране, остати у Москви на венчању које смо претходно помињали. То се види из имејла који је Константакопулос послао Гавришу. Непосредно уочи прославе, Константакопулос пише да Каменос изгледа „веома узбуђено“ у Сиризином друштву и да им предлаже „тактичку сарадњу“. Руководство Сиризе, Константакопулос јавља Гавришу, наговестило је шта би се требало урадити са „малим“. Остаје нејасно да ли је Каменос заиста покушао да успостави ове контакте. Како год, после избора у Грчкој, постало је јасно да ће руководство Сиризе успоставити ову врсту коалиције.

Константакопулос и Дугин се лично познају. Упознали су се током Дугиновог путовања у Грчку априла 2013, када су интервјуисали један другог. Дугин је изнео своје геополитичке погледе Грчку и објаснио му да Грчка „може да бира између копна (Евроазија) и мора (САД, Велика Британија и NATO)“. На крају, додаје, одлука је на грчком народу.

Дугин заузврат представља Константакопулоса у видео-интервјуу вођеном на енглеском језику. Константакопулос се жали како је Грчка колонија, коју уништавају међународне финансијске институције и помиње могућност стратешке алијансе са Русијом.

konstantakopulos

ДУГИНОВ ФАН ИЗ ГРЧКЕ

Још један грчки интелектуалац који се више пута појављује у имејловима како у послатим тако и у примљеним порукама је Никос Лаос. Тешко је докучити његову функцију и положај. Лаос, који има докторат из теологије, објавио је много књига, у којима је између осталог писао о огранцима Илумината у Грчкој и грешкама политичке економије. Али Лаос је такође и партнер Р-Техно, руске приватно-безбедоносне фирме. Њен оснивач Роман Ромачев радио је за руску обавештајну службу ФСБ у периоду од 1997. до 2002. као шеф контраобавештајног одељења.

Судећи по имејловима, може се закључити са релативном сигурношћу да је Лаос Дугинов ватрени обожавалац и да је покушао да ступи у контакт са њим. У почетку је са Дугином комуницирао преко Гавриша. „Живимо у веома компликованом свету у којем више не постоји јасна национална политика. Уместо тога, постоји сплет мрежа које делују унутар и изван националних граница“, Гавриш пише Дугину, цитирајући Лаоса. Дугин одговара да је Лаос „потпуно у праву“ и наводи да би хтео да се упозна са њим. Остаје нејасно да ли се то и десило. У сваком случају, Лаос у 2013. пише Дугину преко Гавриша „Дипломатским каналима покушавам да применим многе од твојих идеја за здраву и креативну промену грчке политике“. На тај начин, наставља он, Грчка би требало да постане део „Евроазијске уније под вођством председника Путина“.

Лаосов утицај на Сиризу и грчку јавност се из мејлова само донекле може наговестити. У јуну 2014. он пише Гавришу да су га „познаници“ из Сиризе питали да им анализира које струје у њиховој странци нагињу ка социјалдемократији. У приложеном чланку Лаос их упозорава на поједине чланове партије који наводно представљају претњу због њихових „социјалдемократских провокација“ и који прете да изазову раскол у покрету због тога што су им светоназори исувише пријатељски према Америци.

У сваком случају, Лаосови наводи пружају нам увид у свет идеја у којем се руска и грчка православна идеологија евидентно укрштају. На пример, у јулу 2014. писао је директно Дугину обавештавајући га да планира да оснује православни евроазијски ред витезова, питајући га да буде један од покровитеља. „Кроз ову отворену почасну организацију можемо помоћи Евроазијској Нумахији (грчка кованица, нусфера [ˈnoʊ.əsfɪər] на старогрчком означава сферу људских мисли док махи [μάχη] значи рат, тако да се овај термин – коришћен у називу последње Дугинове књиге – преводи као „рат интелекта/ума“; прим. прев.) кроз веома ефикасне канале и мреже“, наводи он, притом користећи термин који означава рат идеја (мисли се на термин „нумахија“; прим. прев). „Веома добро знам како непријатељ функционише и под твојим патронатом могао бих да узвратим ударац једнаком снагом“. Дугин му је на то кратко одговорио: „Разумем те“.

АКАДЕМСКЕ ВЕЗЕ СА ШЕФОМ ДИПЛОМАТИЈЕ

Било како било, потпуно различита врста личног односа би могла бити много битнија за Дугина од оне коју има са Лаосом – веза са Никосом Коциасом (на слици испод први слева, Дугин у средини), чланом Сиризе и тренутним министром спољних послова у грчкој влади. У пролеће 2013. Дугин је одржао предавање на Пирејском универзитету, на којем је Коциас тада предавао, и о том предавању смо већ писали.

Kocias-Dugin

Међутим, мање је познато да је, док је још увек био професор на Универзитету у Пиреју, Коциас наручио неколико истраживања са циљем да сазна мишљење Грчке јавности о Русији. Из хакованих мејлова сазнајемо да је Коциас лично слао резултате Гавришу у јуну 2013. Поред осталог, питање у анкети је било „која земља је највише пријатељски настројена према Русији?“ Резултати из 2012. показују да готово 40 одсто испитаника верује да је Русија најближи пријатељ Грчке. На другом месту са 24 одсто гласова налази се Француска. Са друге стране, тек нешто више од један одсто испитаника међу Грцима види Немачку као пријатеља.

„За Грке“ – Коциас закључује – „Русија је потенцијални војни и економски савезник којег поштују и чини се релативно добро познају“. У последње време, додаје, многе Грке су изневерили њихови традиционални савезници, па су се последично окренули Русији.

Потпарол грчког министра спољних послова у изјави за Zeit Online у суботу пориче контакте са Дугином. У сваком случају, откриће процурелих имејлова такође укључује и групу фотографија, очигледно направљених у Грчкој, на којима се Коциас налази са Дугином и друштвом.

Током протеклих дана Грчка влада се трудила да демантује тврдње да жели да иступи из европског поретка и да се окрене Русији. Али у истој мери су нарасла питања о импликацијама чињенице да грчки министар спољних послова гаји (псеудо)академске везе са неоевроазијцем Дугином, а да је министар одбране евидентно блиско повезан са руским олигарсима, који су опет повезани са Дугином. У сваком случају може се претпоставити да настојања руских иделога да преузму европске политичаре и да их окрену једне против других могу бити од помоћи председнику Путину и његовој влади.

Асистирали Христо Грозев, Себастиан Мондиал, Стефан Доберт и Карстен Полке-Мајевсји

Превео – Александар Вујовић


Извор: Зеит онлајн

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачки страх и руски утицај у Грчкој

* Обавезна поља