peter-kenig-240Питер Кениг, економиста и аналитичар, али и бивши службеник Светске банке који је интензивно радио у области заштите околине и водених ресурса, аутор бројних књига о корпоративном капитализму (какве су „Економски трилер о рату“, „Уништавање околине и корпоративна похлепа“ итд) пише како је слободни пад рубље у ствари био намерно изазван од стране руских власти, што можда објашњава релативно благ став руског председника према Централној банци Русије на његовој великој конференцији за новинаре. Обратите пажњу на Кенигове занимљиве поставке.

Свет се још увек темељи на енергији добијеној од угљоводоника, а Русија је највећи светски произвођач енергије. Русија је недавно најавила како у будућности она више неће трговину енергентима обављати у доларима већ у рубљама и националним валутама својих трговинских партнера. Уствари, то правило ће важити та све видове трговине. Тиме Русија и Кина издвајају своје привреде од оних на Западу. Потврда ове одлуке дошла је јулу 2014. када је руски Гаспром закључио са кинеским партнерима гасни споразум вредан 400 милијарди долара, али номинован у рубљама и јуанима. Уговор истих учесника са нешто мањим износима, али исто у националним валутама, потписан је и у новембру 2014.

Преостале земље групе БРИКС (Бразил, Индија и Јужна Африка) плус чланови Шангајске Организације за Сарадњу – ШОС (Кина , Русија, Казахстан, Таџикистан, Киргистан, Узбекистан, а на чланство претендују и Индија, Пакистан, Авганистан, Иран и Монголија, као и Турска) такође ће међусобно трговати у националним валутама и издвојити се из доларског шпекулативног система који влада на Западу.

Низ других народа све уморније прати пропадање западног финансијског система у коме су заробљени и само чекају настанак нове монетарне шеме којој би се прикључили. До сада су се њихове владе мошда и бојале „Царевог“ беса са друге стране Атлантика, али сада и они виде трачак светлости на крају тунела. Сви они врло добро осећају празнину и слабост Обамине прегласне вике и не желе бити прогутани од црне рупе када западни „казино“ доживи своју пропаст.

Русију треба казнити због Украјине и Обама је потписао закон о новим санкцијама, али се још није одлучио које ће то санкције бити. Амерички конгрес је готово једногласно усвојио предлог Резолуције који председнику даје широка овлашћења у борби против Москве и то је оно што би у САД желели сви да верују.

Невероватно је да десет месеци након што је Вашингтон подстицао покољ и фржавни удар у Кијеву и тамо инсталирао неонацистичку владу, маинстрим медији и даље системски прећуткују како је уопште дошло до државног удара и масакре који се врше у источној Украјини на подручју Донбаса који је насељен руским живљем.

Амерички Конгрес, као што се и очекивало од оних који би са Русијом ратовали „до последњег Украјинца“ (како се то често каже), али и Европљанина, недавно је готово једногласно (само са три гласа против) усвојио “Закон о слободи Украјине“.

Које то нове санкције предлаже закон? Оне се односе углавном на руске енергетске компаније и одбрамбену индустрију која извози оружје у Сирију, као и подстицање анти-руске пропаганде, што се назива „програмом демократизације Украјине и Русије“. Дакле, реч је о земљама које су предређене за смену легитимне власти.

Како ће санкције утицати на Русију, поготово сада када се руски енергенти не продају за петро-долар? Прво, реч је о најобичнијој пропаганди и „голи цар“ још једном неодмерено блефира.

Сада, као последица пада цена нафте и западних санкција – наравно, а шта друго – „руска привреда страда и рубља је у слободном паду“. Од почетка године руска валута је ослабила око 60 %, а само прошле недеље 20 %. Као резултат тога, а након озбиљног разматрања, пишу западни медији, Централна банка Русије се одлучила да повећа каматну стопу са 10,5 % на 17 %, а све како би рубља постала привлачнија за стране инвеститоре. Међутим, то је трајало само неколико сати. Подизање међубанкарске каматне стопе био је Путинов одговор на Обамин блеф, којим је руски председник у исто време хранио западну илузију о руској пропасти.

rubla

Наравно, бубњеви пропаганде говоре „како је Русија беспомоћна, јер је свет изгубио и оно мало поверења у председника Путина“. Промена режима је следећа на дневном реду. Путин мора бити крив, па се сви напори усмеравају да буде дискредитован у руском народу.

„Он води Русију у дубоку рецесију, најгору од распада Совјетског Савеза“, пишу водећи западни медији и приказују интервјуе са „просечним“ Русима којии тврде „како су изгубили своје уштеђевине, да њихове плате и пензије не вреде више ништа, као и да не знају како ће преживети ову надолазећу несрећу.

Али, стварност је битно другачија. У стварности бар 80 % руског становништва чврсто подржава Владимира Путина. Он им је омогућио универзално образовање, здравствену заштиту и чврсту државну инфраструктуру која се била урушила након пада Совјетског Савеза. Председника Путина већина Руса дословно доживљава као хероја, укључујући и многе руске олигархе.

У ствари, нико у западном привредном систему ових дана се не бави рубљом на прави начин. У кратковидом дослуху са Вашингтоном њихови западни вазали празне своје залихе у рубљама, које Русија ни не купује, па се тржиште њима преплавило. У исто време Русија као подлогу има велике резерве долара, као и рубљу са златним покрићем, што западни маинстрим медији константно прећуткују. Зато Русији у овом тренутку можда и одговара да рубља има оловни тег.

Са друге стране, према „договору“ врлог „нобеловца“ Обаме, блискоисточне марионетске земље попут Саудијске Арабије и земаља Персијског Залива су прекомерном испоруком нафте и гаса преплавили тржиште како би смањили цене и тиме, навосно, проуроковале велику штету Русији и Венецуели, земљама у којима Вашингтон упорно врши субверзивне активности желећи по сваку цену сменити легално изабране Путина и Мадура.

Двострука невоља за Вашингтон је што сматра да му се планови успешно развијају. Заливским шеицима, који контролишу производњу енергената, очигледно је обећано штошта из Вашингтона и они су, за сада, на себе преузели сопствене губитке које имају у енергетском рату. Али, докле?

Русија су рубље потребне. То је њена валута и валута у којој ће она обављати будућу трговину, којом ће се издвојити из шпекулантског сустема петро-долара и западног монетарног система уопште.

И шта мислите да ће се даље дешавати?

Русија ће још неко време пустити пад рубље. Када процени да јој је валута досегла дно, она ће откупити јефтине рубље на западним финансијским тржиштима са својим резервама прецењених америчких долара. Тако ће Русија за исту количину долара откупити знатно више своје валуте и истовремено преплавити западно тржиште америчким доларима, који ће почети да губи вредност. Сјајан потез којим ће Русија успоставити жељене валутне односе у процесу настајања новог монетарног система. Било би логично да ово подржи и Европа, али Брисел је још увек под прејаким утицајем Вашингтона.

Је ли ово наговештај рата, нуклеарног сукоба или новог Хладног рата? Вашингтон покушава Москву и своје западне вазале увући у замку машући лажним заставама. Путин се на то не осврђе превише. Руси играју шах паметно и имају најбољу дипломатију. Уместо звецкања сабљама, Русија звецка монетом. Ова игра би могла довести до озбиљних финансијских поремећаја на Западу већ у првом кварталу 2015. године и то у свим економијама које се деноминирају у долару и евру.

Путин је за време велике конференције за новинаре био добро расположен, луцидан и искрено се смешио. Шта мислите, ко ће на крају бити победник …?!

Обрада – ЦЕОПОМ-Истина


Извор: VOX-blog

Оставите коментар

Оставите коментар на Пад рубље и Путинови економски чаробњаци

* Обавезна поља