Инаугурациони говор новог америчког председника Доналда Трампа био је далеко од уобичајеног протоколарног обраћања крцатог фразама које се заборављају после пар недеља. Био је то програмски говор вође који је сагледао узроке проблема савременог америчког друштва и има јасну визију будућег пута. Његова најава да сада и одмах почиње развлашћивање елита и враћање изворних полуга власти америчком народу била је недвосмислена антиглобалистичка порука која је морала да забрине креаторе униполарног света, али и обрадује не само обичне америчке грађане, већ и умирућу средњу класу широм света. Но, истовремено док је најављивао “крај историје” вашингтонских и других елита он је са говорнице, у неколико наврата, направио покрете које упућени сматрају масонским гестовима “препознавања” током јавних обраћања.

Ову, наизглед контрадикторност, као и безбедносне и геополитиче аспекте Трамповог инаугурационог обраћања, са освртом на Балкан, разматрамо у разговору са Винком Перићем, академиком СКАИН, професором предмета „Безбедност у медијима“ на међународном универзитету у Брчко-дистрикту, власником ВИКОМ медија и председником иницијативног одбора пројекта „Српски пијемонт, који се у Београду нашао овог викенда.

Поштовани професоре, на почетку да се захвалим што сте се одазвали нашем позиву да поразговарамо о неколико актуелних и атрактивних тема које ових дана плене пажњу светске јавности, а верујем да ћете одговорити и на неколико питања везаних за Ваше пројекте. Експерт сте за питања безбедности и геополитике, а ни масонство Вам није непознато. Напротив.  Шта у том светлу мислите о Трамповом инаугурационом говору, да ли сте га пратили, односно да ли је он садржавао масонске знаке препознавања или не?

Нисам га уживо пратио, ако сте на то мислили. Али, гледао сам снимке, видео бројне фотографије и прочитао мноштво различитих тумачења овог догађаја. Углавном, довољно сам информисан за релевантне закључке. Председник Трамп током свог инаугурационог говора јесте употребио пар гестова које користе масони, али не знам зашто се то доживљава као неко велико изненађење будући да је то чинио у неколико наврата и током кампање.

По мојим информацијама Трамп је начинио најмање два масонска геста „препознавања“ која су јавности позната из приручника „Ричардсонов преглед Слободнoг Зидарства“ објављеног још у 19. веку. Знак „кажипрст напред“ (познатији као знак судбине) и тзв. „ОК знак“. Значи ли то да је Доналд Трамп, 45. председник Америке, масон?

Мислим да ћу Вам најречитије одговорити против-питањем: А који амерички политичар високог ранга то није? Према подацима које је изнео Ралп Емерсон, у свом чувеном делу „Невидљива рука“, чак 53-јица од 56. потписника „Декларације о независности“ (тзв. Очева оснивача) били су масони. Треба ли уопште да Вас подсећам на Џорџа Вашингтона, Теодора и Френклина Рузвелта, Хари Трумана, Џералда Форда и друге носиоце масонске кецеље који су постали амерички председници?!

Дакле, ако Трамп и јесте масон, то није никаква сензација, већ пре наставак једне давно успостављене традиције. А што се тиче „знакова“ током кампање председник Трамп користио је и низ других масонских знакова, попут „руке на срцу“, „знака очувања“ и осталих.

Како, онда, тумачите ту контрадикторност да човек који је вероватно масон, говори против „елита“ и шаље јасне анти-глобалистичке поруке?

Извните што ћу бити отворен али тумачим је тако да се контрадикторност налази пре свега у главама неупућених или недовољно упућених људи који из предрасуда масоне увек виде на погрешној страни. Просечан човек масона лако прихвата као богатог и пословно успешног човека, али никада као патриоту упркос безброј примера који говоре супротно. Али, ако неко хоће да се бави масонима мора бити објективан и не занемаривити чињенице које се не уклапају у створене предрасуде. Узмимо на пример Вас. Ви сте много пута написали да су масони део глобалистичких завера против овога или онога, а о Трампу да је весник анти-глобалистичке револуције. Сада, када се показује да је он, вероватно, масон ви сте у проблему и не знате шта да радите с тим сазнањем, како да га уклопите у смислену целину.

Вероватно сте већ пробали да нађете пукотине у целој причи које би указале на неки  „тајни план“, па када их нисте нашли говорите о „контрадикторности“! То Вам је очигледно лакше него да прихватите чињеницу да су масони асоцијација слободних људи, који слободно мисле и делују, на коју сте сигурно наишли много пута ако масоне проучавате озбиљно.  Дакле, Ви о нама знате много више него просечно обавештен човек, па ипак имате предрасуду да масон не може бити искрени анти-глобалиста. А супротних примера има колико год хоћете.

Признајем, крив сам. Али, не седи ли много масона у наднационалним интитуцијама које су симбол савременог глобализма. Попут „Билделберга“ или „Трилатералне комисије“, на пример?

Седи, неспорно. Али, поменуте институције нису искључиво масонске. Као што у њима седе масони, седе и они који то нису, или су чланови некиг других организација. Дакле, масона као и немасона има свугде, то је њихов лични избор у профаном свету или у овој нашој садашњој Тами, а не избор или политика њихових ложа, јер у масонству смо сви појединачно „Слободни зидари“.  Баш као што је мој избор да будем српски националиста, иако сам масон недавно инициран у највиши степен Древног и Признатог Шкотског Реда (СУВЕРЕНИ ГЕНЕРАЛНИ ИНСПЕКТОР 33О). И на том свом иницијативном путу, који траје годинама, никада нисам престао да се борим за српство и његове националне циљеве.  И никада ме нико од мојих масонских Старешина није у томе спутавао, нити ми ишта замерао, јер ја никада нисам ишао против других народа, само сам се борио за свој.

Важно је то разграничити. Принципи на којима се заснива слободно зидарство су универзални, а унутар њих појединац има довољно простора за избор свог пута.

Даћу Вам и пример из српске историје. Може ли се бити већи патриота од војводе Живојина Мишића, за кога је познато да је био брат масон. Када га је регент Александар Карађорђевић, такође припадник реда, послао као личног пуномоћника да испита могућност прављења заједничке државе са Хрватима и Словенцима, он се вратио са негативним мишљењем и отворено му саветовао да не улази у тај пројекат. Залагао се за Србију као самосталну државу, без обзира што му није било непознато да је југословенска идеја имала подршку не само српске већ и европске масонерије. Дакле, он је патриотске разлоге ставио испред политичких, или „масонских“ и нико му није замерио због тога. Једноставно се кренуло другим путем. Данас је јасно да би било боље да је Краљ уважио његово мишљење, а не мишљење већине.

Или, да узмем један други пример из наше недавне историје.  Колико је било рођене браће која су се у другом светском рату, збуњени датим историјским околностима нашли на различитим странама, једни у Четницима, други нажалост у Партизанима. Овим желим да илуструјем и неопходност Мондолошке будућности једне светске државе равноправних људи и благостања!

Хоћу да кажем да морате бити отворени за могућност да је Трамп анти-глобалиста и масон истовремено. И да је његово (ововремено или садашње) залагање за јачање националних држава, неопходан, и рационалан политички став, најмање лош за Америку, а не последица некакве завере. Једноставно, видимо да постојећа два концепта глобализма (ја их условно назовем „амерички“ и „исламски“) разарају све достигнуте цивилизацијске вредности и Човечанству прете општим хаосом и безнађем. Посебно је опасан овај други, будући да пропагира насиље као метод борбе. Истинска масонерија се залаже управо за супротно, за ред и усклађеност у Универзуму.

Молим Вас да овде за тренутак застанемо. Рекли сте нешто из чега се може закључити да је масонерија против оваквог концепта глобализма, иако је неспорно његов део. Да ли сам Вас добро разумео или …?

Не говорим испред масонерије, већ вам износим своје мишљење, али знам да оно није усамљено. Сви смо ми, хтели или не, део оваквог концепта глобализма. И ви и ја, па и масонерија. Но, указаћу на неке чињенице које нису без значаја.

Прво, овакав концепт глобализма корене вуче из Споразума Реган – Папа Павле II из 1982. године, који је довео до својеврсне инвазије припадника језуитског реда у најважније међународне институције. У складу са принципима које је поставио још Игњације Лојола, њихов оснивач, они су се инфилтрирали свуда и почели да шире свој утицај. То се нарочито испољило после одласка Регана и мислим да би, ако већ тражите узроке у некаквим заверама, овакав девијантни концепт глобализма могли много више да припишете агресивности језуита него било ком облику масонског деловања.

Друго, подсетићу Вас на речи које је први човек француске масонерије, човек кога лично познајем, Велики мајстор Великог Оријента Француске, Данијел Келер, у више наврата изговорио приликом своје посете Београду априла 2015. када је нагласио да је „Европа какву данас познајемо мртва или на самрти“ , додавши при том како је главни пројекат свих Европљана, укључујући и слободне зидаре, „осмислити како ће Европа изгледати за 30-40 година“. Наравно, мислио је на пројекат ЕУ.

Ако данас ослушнемо оно што о ЕУ изговара Трамп видећемо потпуно исти смисао. Мислите ли да је то случајно? И мислите ли да су те елите на које је ударио Трамп заиста праве елите? Већина њих су бирократски уљези који су спремни на све зарад свог материјалног статуса. Бар ми Срби добро смо упознали тај сој претходних година.

Шта, сем оштрог тона према “елитама”, сматрате капиталним порукама Трамповог инаугурационог говора?

Све је капитално, историјско, што је говорио у тих 16. минута. Па, ипак, ако бих морао да бирам, свакако би подвукао промену односа према Русији и проглашавање борбе против исламског тероризма за приоритетни циљ. Те две ствари у синергији, значајно ће утицати на балканске прилике и положај Срба у региону. Пре свега верујем да ће нова америчка администрација променити заштитнички однос према Бакиру Изетбеговићу и његовим фундаменталистима који држе власт у Федерацији, која је главно чвориште ИСИЛ-а за Европу, као и да ће показати разумевање за настојање Републике Српске да се од таквих комшија дистанцира. При томе, не сме се заборавити да је бакиров отац, Алија Изетбеговић, родоначелник или зачетник ИСИЛ-а са својом Исламском декларацијом. Уосталом, сам позив Додику да се појави на Трамповој инаугурацији, порука је сама по себи, без обзира што Обамина администрација није дозволила да се он појави у Вашингтону.

Такође, верујем да ће се, захваљујући Трамповој геополитичкој перцепцији, у догледно време отворити и могућност за правилно решење српског националног питања, односно изналажење форме за поновно повезивање српских земаља, с обзиром да је садашњи статус расцепканости српског националног корпуса на низ балканских државица и једну парадржавну творевину, неодржив на дужи рок. Ни етнички, ни етички. Ни верски, ни религиозно. Нити било како другачије.

За које време мислите да ће најављени Трампов антиглобализам постати видљив у конкретној политици и геополитичким ставовима САД?

Он је већ видљив и то очигледно. Трамп је одмах по преузимању власти укинуо транс-атлантски споразум, који је годинама спреман као финална платформа униполарног света. Може ли постојати конкретнији практичан антиглобалистички потез?  Уместо транс-атлантског споразума који је требало да прогута оно мало суверенитета који је преостао националним државама, понудио је билатералне споразуме највећим западним економским партнерима САД, што је сасвим друга димензија у приступу међународним односима.

Наравно, ту су и ставови које сигурно неће бити могуће реализовати брзо. Они о НАТО-у на пример. Али, смањење напетости са Русијом и прерасподела утицаја на Балкану са тим у вези свакако ће бити брзо на столу. А то је оно што нас Србе највише занима.

Да ли са тим има везе Ваше упућивање на увид једне књижице-приручника која говори о циљевима Вашег пројекта Српски пијемонт, коју сте упутили научној и интелектуалној јавности српских земаља?

Свакако. Ништа није случајно. Након недавне Друге научне Конференције посвећене безбедности, о којој сте писали,  иницијативни одбор Српског пијемонта, јер нисам ја тамо сам, донео је одлуку да је садашњи геополитички тренутак право време за јачу промоцију основних идеја овог пројекта о неопходности јачања српско-српских веза на Балкану и у оквиру тог опредељења штампали смо једну публикацију у том смислу, коју смо понудили патриотској јавности на увид и коментар, како би размотрили евентуалне примедбе и направили што бољу платформу за деловање.

Како је та иницијатива примљена? Начуо сам да су Вас појединци оптужили да покушавате да тај документ излобирате као нови “Меморандум САНУ”?

Да, било је и тога (смех), али реакције су углавном позитивне и искрене, а примедбе добронамерне и корисне. Наравно, није постојала никаква наша намера да се тај документ пореди са Меморандумом на било који начин, просто зато што је писан у другим историјским условима. Срби данас више не живе у једној држави, као што су живели у време када је САНУ писала свој славни документ, па су и приоритети националне борбе потпуно другачији, много више налик онима из времена кад је писано “Начертаније”. Нормално, ми јесмо не само у стварању овог документа, већ и у самом развијању идеје о новом Српском пијемонту детаљно изучили “Меморандум САНУ” и извукли одговарајуће поуке, али то је нешто сасвим друго. Да будем искрен, мислим да особа која је то написала није ни прочитала наш материјал, а сигуран сам ни Меморандум разумела у целости. Уосталом, увек има оних који, да би себи дали на важности, праве такве испаде, али ово је превише значајан пројекат да би се губило време на маргиналне појаве и личности.

Ви сте у посети Београду у вези конкретних договора о пословима са више важних личности,  међу њима и са господином Дејаном Лучићем, познатим српским публицистом “теорија завере” који није без извесних политичких амбиција.  Да ли је тајна о чему сте разговарали и шта сте договорили?

Па, могу Вам рећи да смо разговарали о начинима сарадње и повезивања оних наших пројеката који имају за циљ јачање српско-српских односа и повезивања укупног националног корпуса на Балкану. Једна од битних ствари коју смо договорили јесте да ће мој пројекат „Српски пијемонт“ имати његову подршку и сарадњу, а његов пројекат “Српски комитет 300” имати новог потпредседника.

Шта је “Српски комитет 300”? Да ли је то нека испостава чувеног глобалистичког института “Комитет 300” или нешто друго?

Сасвим друго, забога! Супротно. “Српски комитет 300” замишљен је као организација познатих и признатих професионалаца и српских експерата, која се бори против делатности и циљева новог оваквог светског поретка усмерених против виталних српских националних интереса, посебно против беле куге и „отимања“ виталних ресурса на српском животном простору. Ја се често волим и нашалити, а опет народ каже: У шали је пола збиље, па у том полу-шаљивом контексту би додао: „Да помогнемо Брату Трампу уколико буде истински прихватио српског брата Путина за коректног партнера и истинског сарадника“. Привредни опоровак и стављање националних вредности у први план такође је њихов циљ, што је све комплементарно са циљевима пројекта “Српски пијемонт“.  Зато је наша сарадња брзо и принципијелно договорена и верујем да ће бити корисна и учинковита. Са своје стране уложићу енергију да идеје и циљеви “Српског комитета 300” буду доследно представљени у Републици Српској, без уобичајених шпекулација и злонамерних тумачења.

Ваша енергија је заиста неисцрпна. Да ли ће се господин Лучић кандидовати на наредним председничким изборима, као што се шапуће у неким круговима у Београду?

То ћете морати са њим. Сасвим је могуће да хоће, мада се наши разговори том темом нису бавили конкретно. Но генерално, без обзира који председнички кандидат истински прихвати принципе и идеје  „Српског  пијемонта“ , као визију могуће будућности Српског националног корпуса на Балкану, нормално је да га у границама договора и својих могућности, као и ресурса подржимо.

На крају, мало сте ме изненадили помињањем свог степена иницијацијације. Колико знам то је ранг Великог Мајстора, који управљају националним ложама.  Да ли то значи да се Ваша доследност, да не улазите у Ложе које у префиксу имају БиХ исплатила  и да ће Српска ускоро добити своју аутохтону Велику ложу?

Народ каже: даће Бог. А ја Вам кажем да ће се ове године десити уношење Светлости у Републику Српску као у аутохтону, самосталну и независну „Масонску државу“, равноправну са свим осталим „Масонским државама“ Света. Волео бих да се та Ложа зове „Велика Национална Ложа РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“. Испочетка,имали смо проблема да објаснимо оправданост  таквог  захтева због крутог правила да се националне ложе оснивају само у признатим државама, односно да „масонске државе“ одговарају  државама у политичком смислу.  Но, ентитети у БиХ, су заиста специфичан случај и по много чему су изнад БиХ, за шта смо Браћи из света изнели врло убедљиве аргументе. Први који  је за њих показао разумевање је управо Велики Мајстор Француске г. Келер, кога сам поменуо, но Велика Национална Ложа Републике Српске ипак ће бити призната у оквиру више других обедијенција, на челу са Регуларном Великом ложом Србије и Великим Орјентом Србије чије Велике Мајсторе и патриоте нисмо имали потребе убеђивати!  Верујем да ће то признање које, после дугогодишњег залагања и лобирања, добијамо у „масонском свету“ значајно убрзати и кораке ка политичкој самосталности Републике Српске, коју сматрам неминовном пре или касније. И да ће она као таква бити темељ новог Српског Пијемонта.

Захваљујем на исцрпним и искреним одговорима, уважени професоре.

Хвала и вама и поздрав вашим посетиоцима.


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Проф.др Винко Перић интервју – О Трампу, масонима и осталом

* Обавезна поља