Vilijam-EngdalОдважан и пословично критичан према глобалним политичким потезима светских моћника, нарочито оним који долазе из САД, угледни америчко-немачки независни аутор, новинар и истраживач геостратешких економских питања Фредерик Вилијам Енгдал (71), у ексклузивном разговору за „Новости“, за крвави талас тероризма који је захватио човечанство окривљује – америчку „кухињу“. Ту своју тезу Ендгал заснива на тајним везама Вашингтона и Исламске државе: ЦИА и Пентагон су наоружали џихадисте како би их искористили као машине за убијање у борби за америчку превласт у свету.

По Енгдалу, човечанство је у раној фази новог светског рата захваљујући тајно повезаном друштву, углавном у САД и Британији, али и још понегде на планети, које страхује од губитка своје хегемоније. Боји се настанка нове Европе која неће бити под надзором НАТО, страхују од успона суверених, економски снажних нација у Евроазији – од Русије, преко Кине до Индије – које имају снагу да доведу у питање америчку надмоћ.

Енгдал је и добар познавалац ситуације на Балкану. Боравећи прошле године у нашој земљи, Србима је поручио да ће светски моћници и даље наставити политички притисак на Србију и друге мале земље, али да ми не треба да им дајемо додатну енергију тиме што ћемо их доживљавати са страхопоштовањем или их се плашити.

Такву поруку упутили сте нам у време украјинске кризе,а сада, годину дана доцније, имамо ескалацију сукоба у Сирији коју многи аналитичари, на челу са вама, називају трећим светским ратом. Имате ли савет за Србе у овој, новој, ситуацији?

– Мој савет је исти. Не храните светске моћнике својим страхом. Ричард Перл, Бушов креатор пакленог плана за рат у Ираку, говорио је да то што га зову „принцом таме“ њега чини срећним, даје му моћ. Он се хранио страхом других људи. Што се политичке ситуације тиче, Србија треба да буде искрена и у односима са корумпираном ЕУ. Али, развијте и продубљујте и везе са Русијом и евроазијским земљама Шангајске организације за сарадњу, укључујући Кину, где лежи позитивна будућност и Србије и Европе.

Да ли се назире крај кризе? Како коментаришете панично затварање граница у Европи на почетку мигрантске кризе прошле године?

– Избегличка криза је пројектована од стране истих оних сила које провоцирају рат у Сирији и Ираку. То су Ердоганова Турска, Салманова Саудијска Арабија и Вашингтон, који помажу и не баш тајно подржавају ИСИС. Постоје докази да ИСИС организује барем део тога, у сарадњи са Ердоганом да дестабилизују ЕУ. Када је Русија прихватила хитну молбу Башара ал Асада да помогне да се поразе ИСИС и други терористи прошлог септембра, на видело су испливале лажи и криминалне радње Ријада, Анкаре и Вашингтона. Неки желе да искористе ову избегличку кризу да буквално униште хиљадугодишњу културу нација у Европи. Неће успети, али у међувремену то све изазива и изазиваће још неко време велике потресе и стресове.

ДА ли ви видите скори излазак из мрака у којем се човечанство нашло на почетку 21. века? Има ли светла на крају тунела, како ми Срби волимо да кажемо?

– Светло на крају тунела видимо и када локомотива јури директно на нас. Лично верујем да ћемо у будућности створити другачији, бољи свет. Ако осећамо добро и фокусирамо се на изградњу тога, ништа није немогуће, буквално ништа.Човечанство је имало мрачне године и раније, само што ми то данас видимо и сазнамо одмах захваљујући медијима. Људи свуда у свету сити су ратова и сеоба. Светски моћници, произвођачи ратова, у паници су, њихово царство труне изнутра и распада се јер је корумпирано новцем и похлепом.

vilijam-endgal 2

Ко заиста може да порази ИСИС?

– Исламска држава је продужена рука Краљевине Саудијске Арабије, која делује у дослуху са Ердоганом и његовим шефом обавештајне службе МИТ Хаканом Фиданом. Да би победио ИСИС, свет мора да заустави луди, умно поремећени вахабијски покрет који нема везе са суштином исламске религије, али има са управљањем нафтом у Ираку, Сирији и Јемену.

Догађаји се смењују великом брзином, нагомилавају се, а један од њих је и саудијско погубљење истакнутог шиитског свештеника Нимр ал Нимра 2. јануара ове године, што је изазвало протесте Ирана и дипломатску кризу у којој је Ријад пресекао везе са Техераном. Не бих искључио могућност ни да догађаји постану још драматичнији у такозваном сунитско-шиитском рату, који у стварности представља пуко грабљење нафтних поља од стране веома незрелог принца Салмана, човека који данас предводи Краљевство Саудијске Арабије.

Какву игру у свему овоме играју Турска и њен председник Ердоган?

– Ердоган је мегаломан, такозвани мали Наполеон са фесом. Његов избор за председника 2014. године саудијска династија финансирала је огромним новцем. Ердоган умишља да је нови султан турског царства. Он је опасан по светски мир, а то је показао доневши сумануту одлуку да сруши руски авион у сиријском ваздушном простору, што је био отворени позив на рат, а онда је трчао код НАТО да га заштити од Руса. Ердоган има веома мрачне планове.

Како гледате на увођење санкција Русији од стране ЕУ? Чија економија ће због тога платити највећу цену?

– Из мог угла, свака, па и економска врста непријатељства ЕУ према Русији не може да потраје. Нешто мора да пукне и да се промени. Немачка индустрија је полудела због санкција. Канцеларка Меркел је самодеструктивна у свом одбијању да прихвати разумну политику са мигрантима. У Мађарској, Италији и многим другим земљама ЕУ расте незадовољство због тих санкција.

Обичан човек има проблем да схвати да судбину целог човечанства диктира шачица моћних људи…

– Проблем и јесте у нама, у свима нама који допуштамо тој малој групи људи да уништавају све око себе испровоцираним ратовима, као што су у Југославији деведесетих, затим у Ираку, Украјини, Либији, Сирији и ратовима широм Латинске Америке. Апсурдни човечуљци, попут Дејвида Рокфелера, коме је у шест наврата пресађивано срце, последњи пут безмало уочи 100. рођендана, могу нам радити све: стварати ГМО у институтима које финансира група Рокфелер, изазивати глобалне финансијске кризе контролом Волстрита, водити нафтне ратове контролом нафте, на нашој деци експериментисати опасним вакцинама…

Какве последице по америчку економију ће имати ова криза?

– Америка је данас олигархија у пуном значењу те речи.Изборе у Вашингтону финансирају олигарси. У Америци су данас, нажалост, једва приметни обриси демократије. Ја сам пратио такозвани државни удар олигарха и банака у Волстриту и писао сам о томе у својим књигама у протеклих 25 година. Људи који контролишу политику у Вашингтону финансирају се из Сорошеве и других фондација. Њихов програм је доминација светом, нешто што ја зовем светски фашизам. Њихова визија је да ће преко малих банака управљати светом и диктирати сваки аспект наших живота.

За то време, Русија и председник Путин бирају другачији стратешки пут…

– САД и непромишљене санкције ЕУ против Русије, рат у Украјини, све то гура Русију да се озбиљно окрене према Истоку, Евроазији и Кини, посебно у стратешком смислу. На темељу бројних путовања у Кину и расправа последњих година, уверен сам да највиши врх Кине у потпуности разуме стварно стање САД као хегемона у паду и припрема алтернативу доларском систем. Данас су Русија и Кина стратешки ближе него икада пре у историји, и то је будућност, не само Европе већ и Балкана. Сада Русија и Кина сарађују на многим пољима, на новим „путевима свиле“, на пројектима железница, у војној одбрани… Залихама злата чувају и држе чврстима своје валуте насупрот све безвреднијем долару или на вештачки начин надуваном евру. Русија и Кина стварају, граде. Вашингтон и НАТО уништавају, хране конфликте на старој римској пословици „завади па владај“. Осећам да је дошао тренутак да ми, људска бића, зауставимо ове глупе и смешне ратове и да наставимо са миром и развојем.

vilijam-engdal-3

Како мале државе, попут Србије, могу да се боре против великих сила које малима желе да избришу чак и идентитет?

– Ви сте успели да сачувате ваш идентитет више од хиљаду година, а оваквих криза било је и раније у историји. Ако верујете у себе, у суштинску добробит, ви ћете створити чуда. То је питање моралног поштења, а не новца или оружја.

Вилијем Енгдал рођен је у Минеаполису, а одрастао у америчком Тексасу. Дипломирао је политичке науке на универзитету Принстон, а компаративну економију магистрирао у Стокхолму. Радио је као слободан новинар у Њујорку и у Европи. Од 1987. живи у Немачкој.

Почео је да пише током прве нафтне кризе раних седамдесетих година прошлог века. Његова прва књига под називом „Век рата: англо-америчка нафтна политика и нови светски поредак“ расправља о улози Збигњева Бжежинског, Џорџа Бала и САД у свргавању иранског шаха Резе Пахлавија 1979. године.

Објавио је и књигу „Семе уништења: геополитика генетски модификоване хране и глобално царство“. По Ендгалу, генетски модификована храна ће докрајчити људску расу. Завера са манипулацијом генима тако је велика да измиче људској машти, упозорава Енгдал, а америчка влада ГМО третира као оружје у борби за премоћ у свету и зато забрањује независним агенцијама да тестирају последице такве хране.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Вилијам Ендгал о раној фази Светског рата

* Обавезна поља