Dragan 12Редовна годишња сесија групе Билдерберг за 2014. одржана је у Данској, од 29. маја до 01. јуна, под окриљем луксузног здања хотела Мериот у Копенхагену. Као и обично јаке мере обезбеђења давале су ноту неопходне тајновитости, а неколико повлашћених личности из света медија добили су право да прате скуп и објаве контролисане извештаје. Међу њима ове године били су турчин Чандар Кенгиз, колумниста листова Монитор и Радикал, главна уредница програма RAI 24 News Моника Мађиони и главни уредник листа Економист Џон Мајклетвајт. Наравно, њихови извештаји откривају само поруке које званичници Билдерберга желе да пусте у јавност и зато их увек ваља узимати са резервом.

Према званичним подацима било је присутно 120 учесника из 22 државе, а познајући уобичајену праксу може се претпоставити да је било и гостију који нису обухваћени званичном евиденцијом, а значајно су утицали на рад скупа. Везано за учеснике, овогодишње окупљање остаће забележено као прво у историји коме су присуствовали представници Кине (професор економије са Универзитету у Пекингу Хуанг Јипинг, и високопозиционирани функционер кинеског Централног комитета задужен за привредни развој и реформе, Лиу Хе). Будући да се не ради о дисидентима већ практично о делу економског и државног естаблишмента прави значај њиховог учешћа на овој конферецији анализираћемо нешто касније. Преостали учесници били су представници евро-атлантских простора и институција.

Иако Билдерберг званично још увек делује по такозваним „Chatham House“ правилима, која подразумевају да се идентитет и припадност чланова, као ни теме и закључци састанка не објављују, последњих десетак година видљиво је извесно селективно отварање према јавности које је очигледно у функцији промоције успостављања Новог светског поретка и његових званичних и полузваничних институција (у које Билдерберг свакако спада), али и преусмеравања пажње јавности на оне сегменте и нивое рада групе који замагљују суштину стварног деловања.

У том контексту Билдерберг данас има званичну интернет презентацију, објављује спискове учесника, одређене документе и сл, али тешко да ће вам ишта од тога помоћи у сагледавању стварне суштине њиховог деловања и значаја. Отуда се информације о раду Билдерберга увек морају узимати са више извора и пажљиво упоређивати и анализирати, како би се раздвојило битно од небитног, магла од суштине.

ЧУВАЊЕ УНИПОЛАРНОГ ПОРЕТКА

Иако су мишљења око тога да ли се Билдерберг може називати „светском владом у сенци“ или не још увек подељена, нема никакве дилеме да је делатност ове групе усмерена на глобалне изазове у процесу наметања Новог светског поретка читавој планети, као и да њихова годишња заседања увек доносе анализу постојећих циљева као и оперативне закључке на основу којих се покрећу глобалистички механизми у наредном периоду.

Овогодишње окупљање Билдерберга дошло је након низа геополитичких удараца које су креатори униполарног света и њихова политика примили од Путинове Русије, у години између два заседања (1), као и најаве руског лидера, децембра 2013-те, из Георгијевске сале у Кремљу, да ће Русија понудити јасну алтернативу бесмислу униполарног, корпоративног света. При томе, руски лидер је јасно ставио до знања да се тај нови концепт мултилатералности не односи непријатељски према традиционалним вредностима западне цивилизације, нити има потребу да над њима доминира, што га је учинило прихватљивим за многе политичке и интелектуалне кругове на Западу. Отуда је основни циљ овогодишњег окупљања био изналажење начина за консолидовање и очување озбиљно уздрманих темеља Новог светског поретка који почива на постулату униполарности. (2) Сходно томе, јасно је да су Русија, односно њени потези и ставови између два заседања Билдерберга, имали значајно место у оквиру званичних и незваничних састанака групе и њених радних тела.

bilderberg 2014

ТАЧКЕ ДНЕВНОГ РЕДА

Према службеним саопштењима овогодишњи скуп се бавио широким спектром тема, од будућности демократије и убрзаног пропадања „средње класе“, преко сајбер безбедности, до економских перспектива Кине након потписаних капиталних споразума са Русијом и неизбежне ситуације у Украјини.

Но, како је већ наглашено, ако желимо иоле реалну слику о дешавањима на Билделберг сесијама морају се користити сви расположиви извори и ауторитети који годинама прате рад овог скупа. Узимањем у обзир до сада познатих детаља са овогодишњег заседања групе може се са приличном сигурношћу навести девет тачака дневног реда, од десетак колико их је, према Данијелу Естулину, било разматрано у Копенхагену. (3)

1. Оснивање Трансатлантске зоне слободне трговине (TTIP)

Оснивање Трансатлантске зоне слободне трговине (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) тренутно је најважнији глобалистички пројекат који треба да донесе учвршћивање позиција униполарног света и створи простор за његов даљи развој. Он у ствари представља покушај да се постојећа криза корпоративног капитализма превазиђе стварањем слободне трговинске и инвестиционе зоне (Северна Америка – ЕУ) која ће функционисати као „светска компанија“, и која ће постепеним ширењем ингеренција (како је то чинила и ЕУ) суспендовати преостале облике националног суверенитета.

2. Процена ситуације у вези Иранског нуклеарног програма

Клуб је био веома опрезан због могућег савезништва између Русије, Кине и Ирана. С тога је стратегија са прошлог састанка била да се смањи западни притисак на Иран како би се избегла могућност ужег повезивања Техерана, Москве и Пекинга. Показало се да такав приступ није донео одговарајуће резултате, јер је приближавање Русије и Ирана било очигледно.

3. Последице потписаних енергетских споразума Русије и Кине

Договор је постигнут као једна од последица озбиљне политичке кризе у Украјини, која прети да угрози досадашњи обим снабдевања европских земаља природним гасом из Русије. Након ових споразума Кина потенцијално може да замени улогу ЕУ и да постане главни енергетски и трговински партнер Русије. У том смислу, украјинска криза неће моћи озбиљно штетити Москви, што поткопава напоре Вашингтона да изолује Русију, односно руши планове америчкеадминистрације да путем контроле транзитних гасовода који иду кроз Украјину ограничи енергетске потенцијале Русије.

4. Јачање националних и антиглобалистичких снага у Европи

Разматрани су резултати последњих избора за Европски парламент, који су јасно показали јачање националних политичких опција, скептичних према евроинтеграционим процесима у европи и свету. Популистичке и евроскептичне странке освојиле су јасни већину у Британији, у Грчкој, Мађарској и Француској, што је велики удар за ЕУ, при чему лидери победничких странака не крију да желе не само јачање националних држава већ и разградњу, односно поделу ЕУ, која је глобализацију узела здраво за готово.

5. Јасније дефинисање прописа у вези заштите приватности у ЕУ

Едвард Сноуден је разоткрио висок ниво електронског надзора приватних лица од стране америчке Националне безбедносне агенције (НСА) и њених савезника широм света. Његове објаве су изазвале велико негодовање како обичних грађана тако и политичара свих земаља који деловање НСА виде као отворени напад на приватност. У том смислу ни креатори глобалистичких процеса не могу да игноришу позиве људи за заштитом њихове комуникације и личних података.

6. Информатичко ратовање (Cyberwarfare)

Могућности деструктивне употребе информатичких потенцијала од стране појединиица или група реално расте паралелно са порастом кориштења интернета у свим аспектима људског живота. Под изговорима сигурности, глобална елита настоји да смањи утицај који Интернет као медиј данас има на подизање знања и разумевања о правој природи глобалистичких процеса.

7. Анализа последица спољне политике Барака Обаме

Након дешавања у Сирији и украјини критичари председника САД сматрају га главним кривцем за губитак вођства на глобалном нивоу. Будући да је Обама недавно најавио нову доктрину која умањује ослањање Стејт департмента на војску, а јачање улоге дипломатије и заједничких активности са савезницима, Билдерберг је разматрао могуће последице ове доктрине по започете глобалне процесе.

8. Одговор на покушај стварања мултилатералног светског поретка

Тежња Русије и Кине да свет уведу у мултиполаризам, пре свега кроз активности групе БРИКС и настојање да се истисне петро-долар као обрачунско средство у међународним плаћањима, уз убрзано јачање економске и војне моћи ове две земље сматра се највећом стратешком претњом до сада постигнутим резултатима у стварању Новог светског поретка, па су се разматрали адекватни одговори који би омогућили очување и даље ширење униполарног света.

9. Климатске промене

Расправа о климатским променама саставни је део многих глобалистичких окупљања, а у ствари је стандардна орвелијанске мантра за даљу имплементацију Агенде 21 УН и вођење метеоролошких и климатских ратова. На сесији Билделберга за 2013. у оквиру ове тачке отворено је најављена употреба пуног опсега оружја попут ХААРП-а и МУОС-а (Mobile User Objective System).

Само истрајавање на великој лажи о природи климатских промена и глобалном отопљавању, неопходно је не само како би се несметано користило метеоролошко и друго електромагнетно и биолошко оружје, већ и како би се константно реализовао план заснован на теорији нултог раста и онемогућио просперитет, што је један од постулата пројектованих економских криза зацртаних у плановима групе Билдерберг. Отуда је на овогодишњем Билдербергу ова тачка разматрана под одредницом: „Климатске промене, етички и економски изазови“.

Билдерберг група већ шест деценија окупља тзв. “светску елиту”, која иза затворених врата доноси одлуке које утичу на милионе људи, и то са врло мало обзира на потребе или жеље светског становништва.

diagram-bilderberg

ПРОБЛЕМИ У 2013. ГОДИНИ

Готово да сви експерти за рад Билдерберга указују на атмосферу забринутости која је провејавала међу учесницима скупа у Копенхагену, због знатног јачања геополитичког значаја Русије и Кине и неостваривања зацртаних стратешких циљева у протеклом периоду.

Портал Infowars пише да „светска елита очајнички жели да очува униполарни свет, спречи националну антиЕУ револуцију и ограничи украјинску претњу њиховој глобалној хегемонији”. Пол Џозеф Вотсон пише за овај портал да „се годишње окупљање групе у Копенхагену одвијало у атмосфери панике, а 120 моћника који су позвани да учествују у раду тајновитог међународног клуба незадовољни су одвијањем ситуације у Украјини и забринути својеврсном „националистичком револуцијом“, којој за последицу може имати разградњу ЕУ. То су два проблема који представљају озбиљну претњу униполарном свету на чијој изградњи Билдерберг ради више од 60 година”.

Данијел Естулин један од независних проучавалаца билдербершких сесија и аутор бестселера „Истинита прича о клубу Билдерберг“, потенцира неуспех покушаја да се омекшавањем политике према Ирану спречи његово приближавање Русији и Кини, што је био један од неколико неостварених закључака прошлогодишњег скупа групе, а за такав исход кривица се тражи углавном у неспретности Обамине администрације.

Према ономе што се да закључити из инсајдерских информација група је заузела став како је Обама учинио неколико стратешких грешака, које су довеле до потпуно другачијег исхода у односу на планове и закључке Билдерберга из прошле године, а наведене теме говоре да би ускоро могло доћи до значајних промена на неким од кључних светских жаришта.

Криза у Украјини и заоштравање односа између Русије и НАТО савеза су такође посматрани као негативна тенденција по интересе глобалистичке елите. Отуда се Билдерберг бавио и одређивањем стратегије за што веће ограничавање растућег утицаја Владимира Путина и Русије на геостратешка дешавања.

„Билдерберг страхује да је Путин одлучан у намери да изгради алтернативни светски поредак, коме ће темељ бити група БРИКС, као и због његове намере да створи мултиполарни систем, који ће срушити долар као светску резервну валуту. Глобалистичка елита је забринута и због Путинове намере да умањи тренутну моћ САД унутар НАТО и умањи утицај Вашингтона у ЕУ”, пише Вотсон за портал Infowars, указујући и на евидентне покушаје руског вођства да о украјинској кризи непосредно преговара са лидерима европских земаља, без деструктивног посредништва америчке администрације.

КИНЕЗИ НА БИЛДЕРБЕРГУ

Поставља се питање шта значи, за многе изненађујућа, појава два кинеска званичника на заседању у Копенхагену и каква ће бити улога Кине у овом „престижном” клубу, а каква клуба у Кини. Пре шест месеци је објављено неколико текстова о „рату Кине и групе Билдерберг”, и то у време кад је Кина кренула у “деамериканизацију света”, односно рушење долара као светске валуте, у чему јој се придружила и Русија. Недуго затим врхунски професор економије са Универзитета у Пекингу и секретар Централног комитета КП Кине задужен за „развој и реформе” појављују се као званични учесници састанка у Данској. Будући да др Кевин Барет, амерички експерт за борбу против тероризма и политички аналитичар, пише да је „у Копенхагену Билдерберг сковао заверу против руско-иранско-кинеског савеза у настајању”, улога двојице кинеских представника још више добија на тежини.

liu he

Њихово учешће неки објашњавају жељом чланова клуба да „Кину привуку Америци”, што је отприлике иста стратегија која се примењује у случају Ирана. За Техеран се сматрало да ће политика попуштања довести до удаљавања од Москве и Пекинга и зближавања са Западом, што се за сада показала као погрешна процена. Дневни лист Want ChinaTimes је на ту тему објавио следеће: „Два кинеска делегата, укључујући познатог реформисту и стручњака за политичку економију Лиу Хеа, учествооваће на овогодишњем сусрету клуба Билдерберг, једне од најтајанственијих глобалних конференција на свету. Лиу Хе, директор Државне канцеларије за финансијске и економске послове и други човек Секретаријата за национални развој и реформе Централног комитета КП Кине, биће у пратњи Хуанг Јипинга, професора економије са Универзитета у Пекингу. (…) Учешће Лиу Хеа на овогодишњој конференцији је значајно јер се он сматра човеком од највећег поверења кинеског предсједника Кси Јинпинга, а познају се од школских дана још од 1960. Пошто је завршио политичку економију у Кини, Лиу је 1995. магистрирао на Харварду и говори се да размишља као реформатор, и да му је поверена визија Кине за идућих десет година. Лу Хе је задужен за реформу на кључном трећем пленуму 18. Националног конгреса у новембру прошле године.“

И то је било све што су Кинези написали на ту тему. Традиционално шкрти на речима, Кинези су овај пут надмашили себе и ниједан кинески медиј на енглеском језику није посветио пажњу окупљању Билделберга у Копенхагену.

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

Иако се, када је у питању Билделрберг, никада ништа са сигурношћу не може тврдити, тешко је не приметити да је овогодишње заседање групе имало дефанзивни карактер, будући да се пре свега бавило очувањем стечених позиција, као и да ширење Новог светског поретка евидентно губи замах и иницијативу. Суочени са чињеницом да после Сирије више неће бити лаког плена нигде на планети глобалисти за собом остављају све крвавији траг, а право лице њихових намера постаје све видљивије, па подршка ономе што они називају „интеграцијама“ а у ствари представља освајање територије и ресурса и наметање идеологије, убрзано опада чак и међу сопственом интелектуалном и политичком елитом.

Отуда, можда по први пут од када Билдерберг постоји, без обзира на теме и закључке њиховог заседања, будућност света у наредном периоду неће зависити од њихових планова и иницијатива, већ и од тога шта ће као одговор понудити друга страна, пре свих Русија и Кина.

bilderberg 2014 a

Листа учесника по земљама и функцијама:

AUSTRIA
Bronner, Oscar – Publisher, Der STANDARD Verlagsgesellschaft m.b.H.
Rudolf Scholten – CEO, Oesterreichische Kontrollbank AG

BELGIUM
Etienne Davignon – Minister of State
Thomas Leysen – Chairman of the Board of Directors, KBC Group

CANADA
W. Edmund Clark – Group President and CEO, TD Bank Group
Brian Ferguson – President and CEO, Cenovus Energy Inc.
Heather Munroe-Blum – Professor of Medicine and Principal (President) Emerita, McGill University
Jason T. Kenney – Minister of Employment and Social Development
Stephen S. Poloz – Governor, Bank of Canada
Heather M. Reisman – Chair and CEO, Indigo Books & Music Inc.

CHINA
CHN Huang, Yiping Professor of Economics, National School of Development, Peking University
CHN Liu, He Minister, Office of the Central Leading Group on Financial and Economic Affairs

DENMARK
Flemming Besenbacher Chairman, The Carlsberg Group
Søren-Peter Olesen – Professor; Member of the Board of Directors, The Carlsberg Foundation
Henrik Topsøe – Chairman, Haldor Topsøe A/S
Steffen Kragh – President and CEO, Egmont
Jørgen Huno Rasmussen – Chairman of the Board of Trustees, The Lundbeck Foundation
Ulrik Federspiel – Executive Vice President, Haldor Topsøe A/S

FINLAND
Matti Alahuhta – Member of the Board, KONE; Chairman, Aalto University Foundation
Matti Apunen – Director, Finnish Business and Policy Forum EVA
Henrik Ehrnrooth – Chairman, Caverion Corporation, Otava and Pöyry PLC
Jorma Ollila – Chairman, Royal Dutch Shell, plc; Chairman, Outokumpu Plc
Risto K. Siilasmaa – Chairman of the Board of Directors and Interim CEO, Nokia Corporation
Kari Stadigh – President and CEO, Sampo plc
Björn Wahlroos – Chairman, Sampo plc

FRANCE
Castries, Henri de Chairman and CEO, AXA Group
François Baroin – Member of Parliament (UMP); Mayor of Troyes
Nicolas Baverez – Partner, Gibson, Dunn & Crutcher LLP
Pierre-André de Chalendar – Chairman and CEO, Saint-Gobain
Fleur Pellerin – State Secretary for Foreign Trade
Natalie Nougayrède – Director and Executive Editor, Le Monde
Emmanuel Macron -Deputy Secretary General of the Presidency

GERMANY
Paul M. Achleitner – Chairman of the Supervisory Board, Deutsche Bank AG
Josef Ackermann – Former CEO, Deutsche Bank AG
Jörg Asmussen – State Secretary of Labour and Social Affairs
Mathias Döpfner – CEO, Axel Springer SE
Thomas Enders CEO, Airbus Group
Norbert Röttgen – Chairman, Foreign Affairs Committee, German Bundestag

GREECE
George Zanias – Chairman of the Board, National Bank of Greece
Alexandra Mitsotaki – Chair, ActionAid Hellas
Loukas Tsoukalis – President, Hellenic Foundation for European and Foreign Policy

HUNGARY
Gordon Bajnai – Former Prime Minister; Party Leader, Together 2014

ITALY
Franco Bernabè – Chairman, FB Group SRL
John Elkann – Chairman, Fiat S.p.A.
Mario Monti – Senator-for-life; President, Bocconi University
Monica Maggioni – Editor-in-Chief, Rainews24, RAI TV

INTERNATIONAL
Philip M. Breedlove – Supreme Allied Commander Europe
Benoît Coeuré – Member of the Executive Board, European Central Bank
Christine Lagarde – Managing Director, International Monetary Fund
Anders Fogh Rasmussen – Secretary General, NATO
Ahmet Üzümcü – Director-General, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons
Viviane Reding – Vice President and Commissioner for Justice, Fundamental Rights and Citizenship, European Commission

IRELAND
Simon Coveney – Minister for Agriculture, Food and the Marine
Peter D. Sutherland – Chairman, Goldman Sachs International; UN Special Representative for Migration

NETHERLANDS
Victor Halberstadt Professor of Economics, Leiden University
Ben van Beurden – CEO, Royal Dutch Shell plc
Paul J. Scheffer – Author; Professor of European Studies, Tilburg University
Edith Schippers – Minister of Health, Welfare and Sport
Gerrit Zalm – Chairman of the Managing Board, ABN-AMRO Bank N.V.
H.R.H. Princess Beatrix of the Netherlands

NORWAY
Svein Richard Brandtzæg – President and CEO, Norsk Hydro ASA
Leif O. Høegh – Chairman, Höegh Autoliners AS
Westye Høegh – Senior Advisor, Höegh Autoliners AS
Eivind Reiten – Chairman, Klaveness Marine Holding AS
Christian Rynning-Tønnesen – President and CEO, Statkraft AS
Jens Ulltveit-Moe – Founder and CEO, Umoe AS

PORTUGAL
Francisco Pinto Balsemão – Chairman, Impresa SGPS
Paulo Macedo – Minister of Health
Inês de Medeiros – Member of Parliament, Socialist Party

SPAIN
García-Margallo, José Manuel Minister of Foreign Affairs and Cooperation
Juan María Nin Génova – Deputy Chairman and CEO, CaixaBank
H.M. the Queen of Spain
Juan Luis Cebrián – Executive Chairman, Grupo PRISA

SWEDEN
Carl Bildt – Minister for Foreign Affairs
Buskhe, Håkan President and CEO, Saab AB
Wallenberg, Jacob Chairman, Investor AB
Wallenberg, Marcus Chairman of the Board of Directors, Skandinaviska Enskilda Banken AB
Lifvendahl, Tove Political Editor in Chief, Svenska Dagbladet
Svanberg, Carl-Henric Chairman, Volvo AB and BP plc

SWITZERLAND
Kudelski, André Chairman and CEO, Kudelski Group
Vasella, Daniel L. Honorary Chairman, Novartis International

TURKEY
Göle, Nilüfer Professor of Sociology, École des Hautes Études en Sciences Sociales
Koç, Mustafa Chairman, Koç Holding A.S.
Çandar, Cengiz Senior Columnist, Al Monitor and Radikal
Oran, Umut Deputy Chairman, Republican People’s Party (CHP)
Taftalı, A. Ümit Member of the Board, Suna and Inan Kiraç Foundation

UNITED KINGDOM
Marcus Agius – Non-Executive Chairman, PA Consulting Group
Helen Alexander – Chairman, UBM plc
Edward M. Balls – Shadow Chancellor of the Exchequer
Cowper-Coles, Sherard Senior Adviser to the Group Chairman and Group CEO, HSBC Holdings plc
Dudley, Robert Group Chief Executive, BP plc
Mandelson, Peter Chairman, Global Counsel LLP
Micklethwait, John Editor-in-Chief, The Economist
Kerr, John Deputy Chairman, Scottish Power
Greening, Justine Secretary of State for International Development
Flint, Douglas J. Group Chairman, HSBC Holdings plcNLD Samsom, Diederik M. Parliamentary Leader PvdA (Labour Party)
Sawers, John Chief, Secret Intelligence Service
Osborne, George Chancellor of the Exchequer
Wolf, Martin H. Chief Economics Commentator, The Financial Times

UNITED STATES OF AMERICA
Keith B. Alexander – Former Commander, U.S. Cyber Command; Former Director, National Security Agency
Roger C. Altman – Executive Chairman, Evercore
Nicolas Berggruen – Chairman, Berggruen Institute on Governance
Robert B. Zoellick – Chairman, Board of International Advisors, The Goldman Sachs Group
Li, Cheng Director, John L.Thornton China Center,The Brookings Institution
Greenberg, Evan G. Chairman and CEO, ACE Group
Feldstein, Martin S. Professor of Economics, Harvard University; President Emeritus, NBER
Jackson, Shirley Ann President, Rensselaer Polytechnic Institute
Jacobs, Kenneth M. Chairman and CEO, Lazard
Johnson, James A. Chairman, Johnson Capital Partners
Karp, Alex CEO, Palantir Technologies
Katz, Bruce J. Vice President and Co-Director, Metropolitan Policy Program, The Brookings Institution
Kravis, Henry R. Co-Chairman and Co-CEO, Kohlberg Kravis Roberts & Co.
Kravis, Marie-Josée Senior Fellow and Vice Chair, Hudson Institute
Schmidt, Eric E. Executive Chairman, Google Inc.
Shih, Clara CEO and Founder, Hearsay Social
Kissinger, Henry A. Chairman, Kissinger Associates, Inc.
Kleinfeld, Klaus Chairman and CEO, Alcoa
Donilon, Thomas E. Senior Partner, O’Melveny and Myers; Former U.S. National Security Advisor
Gfoeller, Michael Independent Consultant
Rubin, Robert E. Co-Chair, Council on Foreign Relations; Former Secretary of the Treasury
Rumer, Eugene Senior Associate and Director, Russia and Eurasia Program, Carnegie Endowment for International Peace
McAfee, Andrew Principal Research Scientist, Massachusetts Institute of Technology
Mundie, Craig J. Senior Advisor to the CEO, Microsoft Corporation
Murray, Charles A. W.H. Brady Scholar, American Enterprise Institute for Public Policy Research
Hockfield, Susan President Emerita, Massachusetts Institute of Technology
Hoffman, Reid Co-Founder and Executive Chairman, LinkedIn
Perle, Richard N. Resident Fellow, American Enterprise Institute
Petraeus, David H. Chairman, KKR Global Institute
Reed, Kasim Mayor of Atlanta
Thiel, Peter A. President, Thiel Capital
Summers, Lawrence H. Charles W. Eliot University Professor, Harvard University
Spence, A. Michael Professor of Economics, New York University
Warsh, Kevin M. Distinguished Visiting Fellow and Lecturer, Stanford University
Wolfensohn, James D. Chairman and CEO, Wolfensohn and Company

______________________________

Одреднице:

(1) – Заседања Билдерберга традиционално се одржавају крајем маја или почетком јуна сваке године
(2) – Пол Џозеф Вотсон (портал Infowars.com)
(3) – Данијел Естулин Интервју за Russia Today

http://www.youtube.com/watch?v=UN9eiicrm8M


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Билдерберг 2014 – Ровови око униполарног света

* Обавезна поља