У емисији На правом месту Телевизије Хепи приказаној 17. 9. 2021. гостовао је и др Бранимир Несторовић, пензионисани професор Медицинског факултета у Београду, који је отворено говорио о пандемији корона-вируса. Доносимо изводе из разговора.

***

Нема никаквог стручног дијалога. Већ осамдесет шеста или која недеља епидемије – је ли била некад нека отворена трибина међу лекарима? Све по телевизијама се нешто свађамо, причамо приче. То није место. Четири пута сам упућивао позив – прво овом алтернативном, па овом кризном штабу… Значи нема никакав стручни дијалог… Ја сам сто пута питао: „Ко је направио протокол за лечење? Који пи-си-ар тест користимо?“ Имате педесет седам пи-си-ар тестова у свету. Рецимо, Америчка агенција за лекове повлачи пи-си-ар тест из употребе од 1. јануара јер је неспецифичан, он одређује и грип и разне друге вирусе… Зато нема грипа… Онда остаје то питање аутопсије. По нашем закону о заразним болестима, сваки пацијент који умре од тешке заразне болести – мора да се уради аутопсија. Пише у Закону о заразним болестима. А ми не радимо… Значи, онда правимо кривично дело зато што не радимо аутопсију. Онда сад терапија… Јер, ако постоји терапија, а постоји терапија – ивермектин, хидроксихлорокин, цинк, интравенски витамин Це – то се зна, знало се у јулу прошле године, кад је Раулт објавио оне своје прве радове – и сад нико то не помиње… Зашто нико не помиње? Па просто – ако има терапија, онда се поставља питање сврсисходности вакцине, наравно. Јер видели смо да вакцина, нажалост, није ефикасна. Ако је Фајзер у Израелу 46 посто ефикасан… Кад је Фајзер поднео студију за вакцину, рекли су да 96 посто штити особе од обољевања. А знаш колико је штитио у контролној групи плацебо? 94,6. Значи, разлика је била један и по посто. Један и по посто између контролне групе и вакцинације! То је све политика. Од самог почетка је политика.

Пази – пандемија… Пандемија је била до свињског грипа – 40 посто оболелих, 12 посто смртности. У овом тренутку још нисмо дошли, после годину и по дана, до 40 посто оболелих у свету. А смртност је мање од 0,1 посто. Пандемија је проглашена у моменту кад је било шеснаест смртних случајева, у фебруару месецу (2020.) у свету. Шеснаест! А тест за дијагнозу је одобрен један дан пошто је аплициран – 19. јануара аплицирано, 20. јануара одобрено. Човек поставља питања каква је то медицина.

О вакцинама…

Да се вратим на наш Кризни штаб, пошто они су нама интересантни, они нама кроје капу… И сâм сам био, док сам изашао из те приче… И онда је била прича, на почетку, не може вакцина да се направи за мање од 18 месеци… И онда се појавила вакцина у септембру, и кажу „Супер је, испитано, све у реду!“

Замислите сад ову причу: они који су добили две дозе могу и даље да се разболе, треба да добију и трећу дозу… Каква је та вакцина – она није за делта сој… Ти си правио вакцину – колико ја знам – за бета сој. Ти си сад направио вакцину за одређену конфигурацију. Просто речено, имаш браву – имаш кључ. И тај кључ откључава ту браву. Сад се брава променила, појавио се неки зубац, и кључ не може да уђе у браву. И ти ми објашњаваш да кад даш трећу дозу исте те вакцине, сад ће да делује – значи, урадим четири кључа, и та четири кључа ће сад откључати исту ову браву коју не може да откључа ниједан од њих… Нек ми неко објасни како је то могуће. Просто речено – то је немогуће. Један виче треба Фајзер да се прими као ревакцина, овај други каже треба кинеска да се прими… На шта то личи? Каква је то медицина? Опет апелујем на Министарство здравља – отворена трибина, нек’ дођу новинари, ко год хоће нек’ дође…

Сад, у овом тренутку, у Аустралији, држиш људе у изолацији, не могу да путују… Министарка здравља Новог Јужног Велса, говорећи о стратегијама сузбијања вируса, рекла је једну врло интересантну реченицу: „Испробавамо стратегију праћења у склопу Новог светског поретка.“ И то је кључна реченица, коју сви од почетка избегавају, и зато су ме пљували ови прозападни медији, да ја лупетам и причам глупости. Та реч, Нови светски поредак, још се није појавила, она је вероватно направила лапсус, мало је прерано рекла, али је отишло у етар… Ово је политизација.

Основна прича јесте: да ли тежина клиничке слике оправдава драстичне мере које су биле спровођене? Не. А то нисам рекао ја, него је рекла екипа најбољих светских епидемиолога – овај Кулдорф са Стенфорда, који је најбољи светски епидемиолог по свим мерилима. Он каже да је то било све бесмислено. Али то није било због вируса.

Др Несторовић у емисији „После ручка“ Хепи телевизије Фото: Снимак екрана/HappyTV

Како да превазиђемо страх?

Немојте да гледате вести, немојте да слушате вести. То је доста просто. Изађите напоље…

Ја бих поставио једно глупо питање: шта се то променило да је почео број случајева нагло да расте? Температура је иста, практично, цео јули и август. Окупљања су цео јули и август. А онда се појавили неки видовњаци у нашем Кризном штабу који су знали да ће 15. августа да крене четврти талас… Ја никад досад нисам успео да погодим кад је била епидемија…

Имаш потпуну бизарност. У овом тренутку, Данска је укинула све мере. Има земаља које нису никад имале никакве мере. И кад сабереш те што су имали мере и што нису, резултати су апсолутно идентични.

Ја бих сад рекао нешто што морам да кажем, мада ми је саветовано да не кажем. За годину и по дана ми нисмо направили здравствени систем да може с једном болешћу да се избори. Је ли то могуће? Ово је четврти талас. Шта смо урадили да подигнемо ниво здравствене заштите? Опет све исто. Опет људи иду у ковид амбуланте, чекају тамо к’о стока по четири сата, опет не могу да дођу до доктора, опет ће све болнице да буду ковид болнице, опет ће људи да нам умиру од рака, од коронарне болести, од било чега другога.. Шта је урађено за годину и по дана да будемо спремни за четврти талас, осим панике коју шири Кризни штаб свако јутро?… Људи слушају, мисле да они знају о чему причају… Тамо нема ни једног вирусолога практично који се појављује тренутно, ни једног имунолога, и ниједног човека који се икад у животу бавио инфективним болестима. Одговорно то кажем. Једино Миша Пелемиш и Горан Стевановић – они се не појављују већ шест месеци. Извини, овај Јанковић, морам њега да прозовем – шта је он по занимању? Хируршка дисциплина. Бави се ковидом одједном, Фајзеровим вакцинама. Ево ја њега конкретно позивам на дуел. Људи ће да процене.

Не могу више да слушам ово. Помрећете, помрећете… Помрећемо – од рака, од коронарне болести ћемо помрети. Тридесет хиљада људи прошле године умрло од рака, десет хиљада више него претпрошле. Седамдесет осам хиљада умрло од кардиоваскуларних болести, педесет хиљада је српски просек. Тридесет хиљада људи умрло зато што није било лечено. За то време и даље драмимо и причамо приче „гробља ћемо напунити“… Хоћемо, али не ковидом.

Вакциациони статус према Закону

У Закону о здравственој заштити пише да је вакцинациони статус приватан, лични податак, који је кривично дело да неко открије. Ако те неко пита да ли си вакцинисан, он чини кривично дело, по садашњем закону.

Сама идеја да делиш људе на вакцинисане и невакцинисане – чист фашизам, да се не шалимо. Најчистији фашизам. Шта је следеће? Ја сам већ купио жуту траку, одмах да ти кажем. Да се обележимо…. Да ли ти знаш да тај човек с којим долазиш у контакт има туберкулозу, на пример? Можда има АИДС, па ако спаваш с њим ћеш добити АИДС. Кад би било покушаја за АИДС да се уведе пропусница, рекли би да је то „неетично“. Како је сад етично за болест чија је смртност 0,26 посто?

Аустралија је одличан пример. Они сад тамо над њима спроводе један психолошки експеримент који је мени застрашујући и који их је довео у стадиј оваца. Последња препорука Кризног штаба Аустралије је да кад разговараш Скајпом с неким имаш маску.

Кад се ради о ковид пропусници, прекјуче је била вест – била је конференција израелске владе. Министар здравља је рекао министру полиције да ковид пасоши немају везе с вирусом, морамо да их натерамо да се сви вакцинишу и да их контролишемо. То је суштина приче, што се сви устручавају…

Ради се о слободи избора. Узимају нам слободу избора… Прави онај комунизам или фашизам, како хоћеш – индивидуа је безначајна, ми бранимо колектив, и у име одбране колектива ми ћемо тебе да затворимо. То је за наше добро. Не мислим да је то за моје добро. Свако ко се плаши, некʼ се вакцинише, немам ништа против – ја сам и писао и шта треба да пију итд… Ја сам доктор, ја ћу сваком да помогнем. Али има доктора, каже „нећу да помогнем зато што није вакцинисан“… То је кривично дело. Лекар је дужан да пружи помоћ сваком ко је болестан.

Шта је следећи корак? Да невакцинисани не могу да раде…

Снимак целе емисије „На правом месту“ – Happy TV/YouTube

Како појачати имунитет…?

Да не гледаш вести – то је прво… Ја сам направио неку листу коју делим свима који дођу код мене, има пуно људи који се плаше. Значи, има то превентивно ивермектин – сваког понедељка попијеш по једну кашичицу, 0,2 милиграма на килограм, 10 милиграма цинка… То је 86 посто ефикасност превентивна… Ако се разболиш, имаш плућни облик – инхалираш се пулмикортом, то је један лек за астму, обавезно пијење аспирина – док је превентивно 100, 200; ако се разболиш три пута 500. То је то. То је смислио Раулт. То је лансирано прошле године у јулу. Раулт је највећи светски инфектолог. Један на хиљаду се разболи са том терапијом. То је јефтина терапија.

олико тога има нејасног у овој епидемији… Пре неки дан ми је неко послао, и проверио сам, тачно је – то је СЗО издала 2009. године, кад је био свињски грип: „Особе без симптома респираторне инфекције не могу бити заразне за друге особе.“

Ово је први пут у историји да може неко ко је здрав да зарази некога другог. Ми до сад нисмо знали да постоји таква могућност. На основу чега се одређује да ли је заразан? На основу пи-си-ар теста. Тај пи-си-ар тест је скоро безвредан. Нисам то ја рекао – то је рекла група од 22 најчувенија молекуларна биолога и вирусолога, који су тражили пре годину дана да се повуче тест и да се поднесе кривична пријава против Дростена који га је направио, а који је, испоставило се, фалсификовао докторат… Из тог произлази та препорука – да ти изгледаш мени здраво, али можеш да ме заразиш фаталном болешћу… Здрави људи теретски могу да имају мале количине вируса у носу, али је то премало да те зарази. Јер овде нико не говори о инфективној дози… – да мораш да имаш директан контакт, петнаест минута блиског контакта, кад причамо на пола метра, или се љубимо или грлимо итд. Онда можеш да се заразиш. То је било до ове пандемије. Онда је одједном испало метар, па два метра. Два метра је било 1936. године, у препорукама америчког респираторног удружења. Значи то је једна псеудонаука…

Мој циљ је првенствено да заштитим докторе, који ће да помру, несрећни, радећи нешто, а ни сами не знају шта раде.

Шта да раде грађани…?

Наши гледаоци треба да живе. Ми треба да се изборимо да сваки млад човек, то сам рекао пре годину дана, који је умро са дијагнозом ковида мора да има обдукцију и да имамо узрок смрти. Прекјуче је објавио ЦДЦ да је ретроградном анализом установљено да сваки други у Америци који је примљен са дијагнозом ковида у болницу није имао ковид, него је имао позитиван тест, а није имао никакве клиничке слике. Значи, те цифре су потпуно нејасне. Ја не могу да прихватим да умре дечко од 25 година у болници, а да не урадимо обдукцију јер је тако рекла СЗО. Ја то не могу да прихватим. Кад знамо узрок, спречићемо можда да умре неки други. Кад су почели Немци да раде обдукције, сазнали смо да постоје тромбозе, па смо почели да дајемо лекове за тромбозу, па је гомила људи преживела. Можда би и овде сад нашли нешто, па применили у терапији и спасли људима живот. Уместо што слушамо СЗО и као папагаји понављамо то што они кажу на конференцијама за штампу, које су циркус – прошле године у ово време Наваро, заменик председника СЗО, каже закључавање је потпуна бесмислица, нема никакву сврху. Два дана после тога закључају цео свет. Мајкл Рајан, главни научник СЗО, каже да особе које немају симптоме шанса да заразе друге особе је минимална.

Ковид и Хипократови принципи…

Погазили смо све Хипократове принципе. За две године бацили смо све под ноге.

Кад идеш да се лечиш, пристајеш на процедуре у сврху лечења. Вакцинација је превентивна процедура – ти си здрав и добијаш нешто да те заштити од нечега. Онда се, наравно, поставља питање: колико је то ефикасно, та заштита, да ли постоје нека нежељена дејства, да ли постоје испитивања удаљених нежељених ефеката – зато траје 12 година, 15 година испитивање вакцине – не можеш да знаш за вакцину која је произведена прекјуче шта ће бити за десет, двадесет година. То нико не може да зна.

Др Бранимир Несторовић на Хепи ТВ – Фото: Снимак екрана/HappyTV

О пореклу и мутацијима вируса…

Вирус не може да мутира и да постане јачи. Вирус не жели да те убије – он је организам који жели да се размоножава, жели да живи. Он тражи синергију. Најуспешнији вируси су они који живе у нама – као херпес вируси, цео живот живе у нама. Он на почетку изабере, просто речено, оне који су најпријемчивији, и они или умру или се разболе, нешто тешко, сви остали га прележе, и он успостави мутацијом неки однос – није више тако патоген, нису тако тешке клиничке слике…

Опет дефиниција: пандемија. Четврти талас пандемије. Овако матор сам узео данас књигу о епидемиологији и читао. И каже: пандемија је прве године, кад је вирус потпуно непознат популацији – следеће године се ради о сезонском вирусу, као сезонски грип. Како сад то није? Овај је и даље пандемијски. После две године и даље пандемијски.

То се никад није десило у историји човечанства – сад се први пут десило да се појавио такав вирус који се појачава мутацијама.

Друго, овај вирус је сасвим сигурно вештачки. То више нема никакве дилеме… Држао сам предавање у јуну месецу прошле године у којем сам показао таксативно зашто је вештачки – зато што напада скоро искључиво људе, практично не напада животиње скоро уопште, зато што има један део који потиче од вируса еболе и нема никакве везе са вирусом короне – и зато изазива тромбозе, јер ебола је хеморагијска грозница…

То јесте вештачки вирус, али то не значи да ми треба сада да прекинемо живот…


Извор: HappyTV/Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Тако је говорио др Несторовић или о Ковиду и вакцинацији

* Обавезна поља