Приштина наставља да обесмишљава дијалог, наслов је многобројних текстова у нашим медијима. Познавајући политичке ставове актуелне приштинске власти, сасвим је очекивано да ће они учинити све да преговори са представницима српске власти буду претворени у фарсу. Међутим, ситуација са тзв. преговорима додатно се компликује и обесмишљава када специјални изасланик Европске уније изјављује да је његов мандат независно Косово и на тај начин се отворено сврстао и придружио најекстремнијим захтевима косовских Албанаца. Томе најбоље сведоче ставови које је М. Лајчак недавно изнео на он-лине панелу о дијалогу Београда и Приштине. „Мандат у процесу који водим требало би да донесе Косову пуно међународно признање, консолидацију и контролу на целој својој територији и значајан напредак у европским интеграцијама и да олакша постизање споразума о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије. Процес је у рукама двеју страна.“ Овако изнети ставови отварају дилему да ли постоје два Лајчака, један који наступа на панелима као политички аналитичар отворено се залажући за његову независност и међународно признање и други који се ангажује као тзв. непристрасни и објективни посредник Европске уније у преговорима Београда и Приштине. То је , свакако, неодржива позиција.

Као и до сада, учествујући у решавању југословенске кризе, Европска унија и међународна заједница демонстрирале су много пута велику дозу лицемерства, хипокризије и примену дуплих стандарда, што се посебно може видети када је у питању решавање проблема на Косову и Метохији. Али, када посредник Европске уније, М. Лајчак, наступа у јавности као да је члан албанске делегације, онда се логично поставља питање смисла и валидности преговора. Став М. Лајчака се не може бранити да је то рутинска реторика чиновника Европске уније, већ овакав његов наступ на овом панелу отвара фундаментално питање озбиљности и смисла самог процеса преговарања.

Индикативно је да овакав непрофесионални и скандалозни наступ посредника Европске уније није наишао на адекватну оштру реакцију наших власти. То и није неко изненађење, знајући на који начин се воде ови преговори. Ово је, пре свега, питање елементарног достојанства и одбране суверености наше земље. Уместо јасног одређења у односу на ове неприхватљиве изјаве М. Лајчака, он је већ изгубио легитимитет да обавља дужност посредника Европске уније, добијамо непрестано понављање мантре о нашем опредељењу за наставак преговора по сваку цену и предлагање компромисног решења, а да нико нема представу шта чини његову суштину.

Вучић и Лајчак на конференцији за медије 15.10,2020. у Београду – Фото: ФоНет

Још једном се показало да је преговарачка позиција наше власти и главног преговарача А. Вучића дефанзивна и реактивна, што јасно говори прећуткивање ових ставова М. Лајчака, који су показали да он не може даље остваривати улогу посредника Европске уније у преговорима Београда и Приштине. Наша власт, скривајући се непрестано иза залагања за постизање тзв. компромиса, само показује да она није спремна да доследно брани јасно одређени уставни положај Косова и Метохије у државном систему Србије. Овог пута нису се огласили ни патентирани патриоти о којима је писао Бранислав Нушић обављајући дужност српског конзула на Косову и Метохији. Они, иначе, служе да образложе и подрже „историјско“ залагање напредњачке власти за постизање компромиса у решавању положаја српског народа у овој нашој покрајини.

Изјава М. Лајчака да је суштина његовог мандата да обезбеди потпуну независност и међународно признање тзв. косовске државе има за циљ да, поред осталог, буде део непрестане кампање ( у њој учествују и представници наше власти и медији под њиховом контролом) да се у нашој јавности нормализује став да међународно признање Косова нема алтернативу и да је то само израз прагматичног прихватања реалности. Зато, залагање за магловити и неуставни компромис више није довољно, већ одговор наших државних органа мора бити бескомпромисан и одлучан на сваку провокацију као што је ова Лајчакова, јер у себи има залагање за независност и међународно признање Косова, што иначе не прихвата више од 80% наших грађана, како су до сада показала сва истраживања јавног мњења у Србији.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Мирослав Лајчак као персона нон грата

* Обавезна поља