Ana-RAdmilovic-1Албански медији спекулишу шта би могао да буде разлог овог, чини се, организованог исељавања косовских Албанаца, који почињу да продају куће и имања не би ли имали довољно новца да се снађу у „великом свету“.

Још пре само неколико недеља Балканмагазин известио је о томе како се на београдској аутобуској станици могу видети групе од по педесетак Албанаца који, са потврдом добијеном од МУПа, могу у Србији да проведу 15 дана. Затим се веома брзо организују и илегално одлазе у Мађарску, а одатле донедавно у Немачку – све док Немци нису почели са депортацијама на Косово а земље Квинте наложиле косовској полицији да емигранте задржава на граници и не пушта их с Косова.

За само петнаестак дана број одлазећих Албанаца попео се на око 5.000, села се празне и изгледа све јасније да није у питању спонтано и спорадично напуштање новонастале државе услед сиромаштва него – као да је реч о некаквом пројекту?

Албански медији извештавају о трагедији, на Јутјубу појављују се потресни снимци где неки покушавају да задржи овај одлазећи народ а аналитичари пишу претпоставке – због чега се ово дешава и какво је то „хумано исељавање“ из тек стечене државе.

Поједине албанске дипломате (из Албаније) сматрају да се ради о беди, али да је пресудна нека „спољна стимулација“. Листови наводе могуће разлоге – спекулације су различите. Могуће је, према аналитичарима, да се ради о томе да су многи Албанци са Косова учесници сиријског рата и борци за ИСИС. Неки, пак, сматрају да је Мађарска – у коју илегално прелазе из Србије – добила извесне фондове од ЕУ који би служили за помоћ економским азилантима. Према некима, ЕУ тестира на овај начин колико Албанаца дневно може да илегално уђе на њену територију. Могуће је и да пројекат ове селидбе потписује влада Косова како би се смањењем броја становника смањио број незпослених, све веће незадовољство услед беде и бес на елиту која је учиниле народ сиромашнијим него икад.

Неке теорије не звуче уверљиво, попут оне да је Мађарска, где су иначе изразито нерасположени према странцима, пристала на експеримент с косовским Албанцима.

albanci-kosovoodlazak01

Оне према којима Албанци беже са Косова јер су учествовали у сириријском рату такође нису логичне: Косово нема закон који забрањује ратовање у другим државама а и на Косову постоји довољан број кампова и џамија где се ови војници обучавају да би неко морао да бежи и крије се у Европи јер је ратовао за Исламску Републику.

Сиромаштво и све већа нетрпељивост међу слојевима на Косову делују као најреалнији разлози за овакав „пројекат“, мада се све дешава тако брзо и број „економских избеглица“ се сваким даном толико повећава да и та идеја о косовској влади која расељава своје становништво звучи неуверљиво. Посебно ако узмемо у обзир све јачи тренд продаје имовине, чему Албанци досад нису били склони, то указује као да се дешава нешто озбиљније.

Из разговора с људима који су напустили Косово, читања албанских медија и гледања видео материјала где аутобуси пуни људи чекају док понеки очајни грађанин урла и моли људе да не одлазе – не да се закључити о чему се тачно ради.

Можда је ово тако нејасно јер до сада нико није поставио право питање, можда јер није знао кога да пита а можда и јер је реч о идеји у зачетку, о којој ћемо свакако тек слушати а могуће и разумети шта се то дешава на Косову којим се не бавимо – осим када је реч о смењеном министру који је Србин или инциденту на неком гробљу илу демонстрацијама Самоопредељења, које такође погрешно тумачимо.

Није Курти извео онолики свет недавно на улице да би сменио једног српског министра за ког до недавно нико није чуо. Незадовољство је много дубље и оно су били протести против владе Косова, њених потеза и њене несмењивости.

Док, по обичају, пратимо споредну радњу, у Србији је све више Албанаца који намеравају да негде оду. Не знамо где и не занима нас, пропуштамо их да изађу из Србије и наша „мука“, бар тако мислимо, прелази на Мађаре. Како се ствари веома брзо одвијају и проблем постаје све видљивији и незанемарљив, вероватно, ускоро ћемо схватити и о чему се, ког ђавола, ради. Што беже, зашто беже масовно, ко је то организовао, због чега их сви пропуштају кроз своје државе иако немају визе ни за једну чланицу ЕУ?


Извор: Балкан Магазин

Коментари

4 Коментара на Зашто Албанци напуштају Косово

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто Албанци напуштају Косово

* Обавезна поља