Уредник портала ЦЕОПОМ-Истина и аналитичар Фонда Стратешке Културе, Драган Милашиновић, дао је за ФСК интервју на тему актуелних дешавања око Косова и стању у Србији данас, у коме се осврнуо не неке од тезе које Вучићев режим пласира везано за тзв. „унутрашњи дијалог“.

У првом делу интервјуа он је изнео податке који у сасвим новом светлу приказују узроке и последице НАТО агресије на СРЈ. Према тим подацима рат за Косово је у ствари рат за његова рудна богатства која износе близу 1.000 милијарди долара.

Он је истакао да је од 2006. године отпочето системско истраживање косовског рудног богатства, које врше најеминентније западне компаније. Прво су изврешена ваздушна истраживања и снимања. Специјално дизајнирана летелица за ниске летове сакупљала је геофизичке податке широм Косова, укључујући методе магнетских поља, електромагнетике и радиометрију гама зрацима. Истраживање је спровела заједничка Ваздушно-геолошка група (Joint Airborne Geoscience Capability) састављена од стручњака из Финске институције за геофизичка истраживања (GGeological Survey of Finland) и Британске институције за геолошка истраживања (British Geological Survey).

Након ваздушних истраживања, негде од 2009., на Космету се отварају канцеларије и представништва највећих и најеминентнијих фирми за истраживање и процену рудног богатства, опремљених најсавременијим технологијама. Америчка глобална корпорација овог типа „Аврупа минерали“ (Avrupa minerals Ltd) објавила је да почиње бушење у Косовској Каменици, у близини Гњилана, као и на четири налазишта сребра, олова и цинка око Косовске Митровиц. „Лидијан интернешнел“ (Lydian International Ltd), oгранак корпорације „Рио Тинто“ за рударска истраживања, специјализован за налазишта злата, ретких и племенитих метала,  отворио је 4. новембра 2010. у Приштини свој пословни клуб претходно објавивши да су у околини Ораховца пронашли налазишта злата са одличних 1,87 до невероватних 7,97 грама злата на тону узорка.

Видео материјал погледајте овде.


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Драган Милашиновић о Косову и Србији данас – видео (1)

* Обавезна поља