ВРХУНАЦ ВРХУНЦА ЛИЦИМЕРЈА

Судија Основног суда у Призрену Скеднер Цоцај одредио је, за почетак, једномесечни  притвор седамдесетчетворогодишњем Србину Богдану  Митровићу, ухапшеном након посете гробља и срушене цркве у Мушотишту, на празник Успења Пресвете Богородице, иако се у међувремену сазнало да он није био ни на каквој “тајној оптужници” већ га је пријавио човек који му је узурпирао имовину коју без накнаде користи већ 18. година.(1)

Уз то, иако је за случај Богдана Митровића надлежан суд у Призрену, формално на захтев ЕУЛРКС-а, њему је одређен притвор у Подујеву где ће, како каже његов адвокат, “бити  једини притвореник у истражном поступку, што се коси са законом, јер је ова јединица предвиђена само за затворенике којима је већ изречено издржавање затворске казне”(2) Адвокат Дејан Васић истиче и да се оваквим поступањем може озбиљно угрозити здравстено стање Митровића који редовно користи терапију против високог крвног притиска и дијабетеса.

Осврнувши се на овај догађај, након састана са Тачијем у Бриселу, председник Вучић је рекао новинарима:

„У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу. Интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину. Пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад. То је врхунац лицемерја … Ми ћемо случај Митровић да пратимо … Никада не можете са сигурношћу да кажете, али се надам да ћемо тај проблем брзо да решимо”(3)

Не, Александре Вучићу, не господине председниче Србије – Богдан Митровић није ни “случај” ни “проблем”, већ нови косметски страдалник, који је жртва Вашег очијукања са шиптарском парадржавом заснованом на злочинству и анти-српству. 

Такође, Шиптари, они са којима хоћете да стварате нову (америчко-немачку) визију будућности и који већ знају исход Вашег “унутрашњег дијалога”, а за кога ми (Срби) не знамо ни да ли је почео, траје или се већ завршава, не баве се лицимерјем. Они себи завршавају започети посао. Док год ви “констатујете” и “пратите”, испуњавате а не тражите, дешаваће се оваква иживљавања злочинаца над жртвом. Док год Даут Харадинај гради зграде(4) и јури српкиње по Новом Саду и вечера по београдским сплавовима, страдаће Срби који једном годишње долазе да обиђу своје срушене цркве и оскрнављена гробља.(5)

И зато, не говорите о лицемерју Шиптара. Не боли и не удара Србе шиптарско лицемерје, већ Ваше и Вашег режима. Врхунац врхунца лицемерја! Обмана и лаж.

Већ 18. година тај мучени Богдан Митровић бори се да поврати своју узурпирану имовину! Сам против узурпатора и парадржавних шиптарских структура. И није он једини. Од 1.088.699 хектара земљишта на које су Срби имали тапију по катастарским књигама, више од 80 одсто узурпирали су Албанци.(6) Знају се имена оних који си то учинили. Шта је Србија предузела да им помогне? Да ли сте Ви и Ваш претходник Дачић, као преговарачи у Бриселу, икада поменули то питање? Да ли сте поставили услов да се то питање реши па да им дате  катастарска документа, признате им пасоше или доделите међудржавни релефонски број? Размишљате ли колико би се Срба вратило на Космет када би им била враћена имовина? И да ли би Богдан Митровић био ухапшен да је ово питање икада покренуто од стране Србије?! 

Док нам Ви и Ваш режим продајете причу о будућности са Шиптарима, они нас даве у садашњости!!! И зато, не помињите реч лицимерје, ТАКО ВАМ БОГА КОЈИ СВЕ ВИДИ …!

ТАЧИ, РЕФЕРЕНДУМ И АМЕРИКА

Само неколико сати након састанка у Бриселу са спским председником Александром Вучићем и Високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини, тзв. “председник Косова” Хашим Тачи дао је интервју за “Радио Косово” у коме је изнео правце свог будућег деловања у ”односима са Србијом”.

„Желео бих да нагласим да ћу овај пут, пошто се ради о коначном споразуму између Косова и Србије, као председник предложити да коначни споразум, осим одобрења од стране свеобухватног тима или и од стране консултативног тима који ће бити формиран једним широким спектром политичких странака, цивилног друштва, медија, верских заједница – створити и прилику да грађани Косова одобре и изјасне се о том споразуму кроз референдумски процес“(7)поручио нам је Тачи и најавио „директно учешће“ Сједињених Америчких Држава у наставку дијалога Београда и Приштине:

„Само њихово директно учешће представља снажну гаранцију за предузимање корака и брзих одлука, правих, одрживих и функционалних“(8)

Занимљиво. Посебно ово о Америчком активирању у “процесу”. Ставио сам га у курзив (подебљао)  зато што нам РТС у својој вести о Тачијевој изјави преноси оно о референдуму, а уопште не помиње најављено ангажовање Америке, мада на крају информације каже како је Тачи најавио да ускоро путује у САД и “тврди да ће се тамо састати с америчким председником Доналдом Трампом”.(9)

Дакле, Вучић опет у вези са Косметом ради испод жита. Док нас замајава “унутрашњим дијалогом” он, у договору са Шиптарима, припрема укључивање Америке у финализацију процеса. Ако смо се питали шта значи оно његово да о разговорима са Пенсом не може све да открије “јер би неко могао да извлачи погрешне закључке”(10), сада знамо. И ево, ја ћу да изведем неколико “погрешних” закључака:

Прво, промена формата разговара у смислу укључивања нових “посредника”, јер не знам шта би Америка друго била, подразумева сагласност свих страна у процесу (“Косово”, Србија и ЕУ). Без тога је немогућа. Зашто би Србија, ако жели да очува Космет у свом саставу, прихватила још једног “посредника” који је не само признао “независност Косова”, већ је од почетка и њен најагилнији лобиста и промотер? 

Не знам, али Вучић ће је очигледно прихватити. У свом интервју Тачи о томе не говори као о својој жељи, већ као о договореној ствари. Не каже “волели би” или “можда”, већ “Америка ће се прикључити!”. 

Друго, Вучићева медијска мрежа у којој нису само Пинк и Информер већ су у њој већ одавно РТС и, сменом Љиљане Смајловић, и Политика, ову вест прећуткује, скрива, али је не демантује! Треба ли да цртамо шта то значи?!

Треће, ако формат већ може да се мења, зашто Србија не би тражила да се процесу придружи и Русија, која није признала независност “Косова”, или да се финална фаза разговора води у Савету Безбедности ОУН, што би било у складу са Резолуцијом 1244? 

Четврто, будући да Тачи Шиптарима поручује да „будући коначни споразум за нормализацију односа и помирење, који отвара сигурну перспективу Косова у оквиру УН, ЕУ и НАТО, морао би, сматрам, да буде у директној вољи грађана кроз референдум“(11), зашто Вучић не каже то исто грађанима Србије, него нас замајава “унутрашњим дијалогом” који ствара нове поделе у српском друштву. Зашто грађани једне сецесионистичке, парадржавне, творевине могу имати референдумско изјашњавање, а грађани државе над којом је сецесија извршена морају трпети Љајићево и Дачићево силовање важећег Устава, о другосрбијанским НВО творевинама да и не говорим? 

Могао бих да додам још понешто, али верујем да је за промишљање и ово довољно питања и закључака, за које је наш председник Вучић већ најавио да ће бити “погрешни”. А он је до сада показао како заслужује да му се верује … 

 

_________________________________

 

 1. www.politika.rs/scc/clanak/387993/Sadikaj-cekao-18-godina-da-prijavi-Mitrovica
 2. Исто
 3. Исто
 4. www.alo.rs/haradinaj-prodao-srbima-220-stanova/107648
 5. www.kurir.rs/crna-hronika/2562505/ramus-i-daut-razradili-biznis-haradinajev-klan-svercuje-oruzje-kroz-srbiju
 6. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/srpski-juda-ili-sta-srbija-gubi-s-kosovom-2/
 7. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2854819/taci-referendum-o-konacnom-sporazumu-sa-beogradom.html
 8. rs.n1info.com/a314783/Vesti/Vesti/Taci-o-sporazumu-sa-Srbijom.html
 9. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2854819/taci-referendum-o-konacnom-sporazumu-sa-beogradom.html
 10. rs.sputniknews.com/politika/201707171111961767-vucic-pens-razgovor-rusija-1/
 11. rs.n1info.com/a314783/Vesti/Vesti/Taci-o-sporazumu-sa-Srbijom.html

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Две косовске скице

* Обавезна поља