Иако Рамуш Харадинај, попут папагаја, из дана у дан понавља како је обезбедио парламентарну већину за формирање „Владе Косова“, чињеница да Тачи и даље не сазива седницу парламента говори да он ту већину нема, или да је њена стабилност врло упитна. Јер, пред новом „владом“ парадржаве „Косово“, налазиће се нека веома осетљива питања, која ниједна влада настала из коалиције, чију трећину чине гласови мањина, неће моћи да решава ни брзо, ни одлучно.

Прошлонедељни позив Харадинаја на разговоре о учешћу у влади, у којој би он био премијер,  глатко су одбили и „Самоопредељење“ и коалиција око бившег премијера Исе Мустафе (1), а ситуацију за њега додатно компликује чињеница да су лидер покрета „Самоопредељење“ Аљбин Курти и његови први сарадници, Вишар Имери и Шпенд Ахмети, крајем јуна боравили у вишедневној посети Бриселу, где их је примио и Јоханес Хан(2), што њиховом одбијању даје додатну политичку тежину.

Са друге стране, Запад као да губи живце са Хардинајевим празним најавама и Тачијевим отезањем конституисања „парламента“, па је амерички амбасадор на „Косову“, Грег Делави, у изјави за Радио Слободна Европа истакао: „Верујемо у косовске институције, верујемо да ће поштовати Устав, законе и процедуре, и саставити Владу без наше помоћи“(3), оценивши како је неопходно да се Влада Косова формира у што краћем року. Али, ова питома и охрабрујућа порука има и мало рогатији наставак. Признајући да је са политиким актерима на Косову разговарао о овом проблему Делави је додао:  “Свет неће само стајати и чекати да се Косово покрене“(4). Сличне поруке стигле су од амбасадора Немачке и Италије.

Наравно, јасно је да сама ова изјава значи како су Американци већ “ушли у процес”, али да их је успех “Самоопредељења” (32 мандата) и њихов третман у Бриселу, натерао да још једанпут преиспитају своје планиране “комбинације” са Тачијем и Харадинајем.

Какве, дакле, коалиције можемо очекивати ако Харединај не успе да окупи већину и хоће ли некоме другоме Тачи уопште поверити мандат?

Косметски политички аналитичар, Фатон Мехмети, сматра да су све изборне коалиције на Косову и Метохији неприродне и да ће Хашим Тачи пре расписати нове изборе него поверити мандат неком другом осим свом коалиционом партнеру Харадинају(5). Наравно, ако се он буде питао, односно ако га не притисне Запад.

Мислим да је у праву. Аргументи за ову тврдњу су врло убедљиви. За Тачија и Харадинаја позиционирање у врху власти значи покушај имунитета од Суда за ратне злочине на Косову, који очигледно нема намеру да почне са радом док се не формирају нове косовске “институције”. Није само у Србији политика важнија од права. Дакле, неко им је дао шансу, али ако је не искористе, боже мој. Отуда је за Тачија и Харадинаја ово више од “игре власти”, и ако се не изгура Харадинај, нови избори су најизвеснија опција.

Наиме, чак и да се неким чудом коалиција око „Демократског савеза Косова“ Исе Мустафе договори са „Самоопредељењем“ око састављања нове владе, при чему имају потребну већину и без мањина (укупно 62 гласа), а са мањинама и двотрећинску већину, Тачи ће избећи да им да мандат под изговором да је његова и Харединајева коалиција победник избора. Нови избори у таквим околностима су једино решење. Наравно, ако Америка не лупи шаком о сто.

Но, питање је шта би ти избори донели, под условом да се не иде у изборне манипулације?  Тешко да би се могле очекивати значајније промене, а ако би их и било, вероватно би биле у корист „Самоопредељења“, посебно након примања у Бриселу на највишем нивоу. Дакле, могуће је да би причу са Харединајем и „ратном“ владом било још теже изгурати.

Да “изгуравање” Харадинаја неће бити лак посао најавио нам је, непосредно након избора, и аналитичар Душан Јањић који, као Харадинајев пријатељ, несумњиво има информације из прве руке. Он је “косовску владу” најавио тек за око три-четири месеца од избора (6). Но, невоља и за њега као прогнозера и за Харадинаја као мандатара је што господин Делави, који на “Косову” симболизује Америку, нема намеру толико да чека.

Ако неко на Косову може да чека то је Вучић-Вулинова Српска листа. Посебно након изјаве лидера “Самоопредељења” у Бриселу: „Спремни смо да покренемо дијалог са мањинама на Kосову, посебно са српском“(7), чиме су значајно ретерирали од става из кампање и непосредно после избора да не желе никакву коалицију са Србима.

Али, за дивно чудо и противно свакој логици њима као да се највише жури. Харадинај их још није честито ни позвао, а они су пристали. Политичари. Вучић-Вулинови Срби. Просто се опет морам позвати на ону народну – према свецу и тропар!

______________________________

  1. www.blic.rs/vesti/politika/koalicija-oko-dsk-i-samoopredeljenje-odbili-haradinajev-poziv/0g2qddf
  2. kossev.info/strana/arhiva/kurti_imeri_i_ahmeti_sa_hanom_u_briselu/12296
  3. www.nspm.rs/hronika/ambasador-sad-na-kosovu-greg-delavi-verujemo-da-ce-pristina-formirati-vladu-bez-nase-pomoci.html
  4. Исто
  5. www.nspm.rs/hronika/faton-mehmeti-koalicija-haradinaja-samoopredeljenja-i-mustafe-neprirodna-izvesniji-su-novi-izbori-na-kosovu.html
  6. www.radiokim.net/vesti/politika/formiranje-kosovske-vlade-ce-potrajati.html
  7. kossev.info/strana/arhiva/kurti_imeri_i_ahmeti_sa_hanom_u_briselu/12296

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли и када Косово добити владу?

* Обавезна поља