Душан Козарев, заменик директора Владине Канцеларије за КиМ, обавестио нас је да је грађане Републике Србије бесмислени „воз” коштао тричавих 498.000 динара. Како сам се више пута јављао на конкурсима које редовно расписује Канцеларија за КиМ, а са пројектима о страдању српског становништва на КиМ и како су сваки одбили, ред је и да кажем неколико речи о начину финансирања тих пројеката. Српска јавност има право да зна, а ја најбоље познајем рад Канцеларије за КиМ.

Један од мојих пројеката који је више пута одбијен тицао се страдања Српске православне цркве и духовно-културне баштине српског народа на КиМ од 1998. до 2017. године (видети: април 2017, јун 2017, јул 2017, децембар 2017), па се надам да Српска православна црква не намерава у будућности да одликује наведену Канцеларију својим највишим орденом. О томе ћемо расправљати када, по свему судећи, самопроглашена Република Косово једног дана уђе у УНЕСКО. И Душан Јовановић, помоћник директора Канцеларије за КиМ, обавестио ме је писмено да немају средства за пројекат који се тиче страдања СПЦ на КиМ.

Међутим, средства су током 2017. године одвајана за бројне будалаштине, што ћемо видети даље у тексту.

Потпуну неспособност и неефикасност Канцеларије за КиМ видели смо приликом доласка председника Републике Србије у Лапље Село када је морао да реши три комунална и пет личних  проблема, те подели 15 општинских станова. То Канцеларија за КиМ није успела у свом петогодишњем мандату, па је председник успешно решио једним потезом. Тада смо видели да је Милану Ковачевићу из Дренице поклоњено пет јарића. Радило се о једном маркетиншком потезу како би се скренула пажња са буџетског новца који не одлази српском народу на КиМ.

Када на КиМ споменете Канцеларију за КиМ добијете брзински одговор: „Лопови”! У то сам се лично више пута уверио, од Косовске Митровице, преко Сиринићке жупе, до источног дела КиМ. Њихово мишљење није без темеља. Док грађани Републике Србије свакодневно шаљу новац преко СМС порука за народне кухиње на КиМ, Канцеларија за КиМ финансира ронилачка и друга спортска удружења у Београду. Овако се од гладних уста на КиМ одвајао новац из Канцеларије за КиМ пројектним финансирањем удружења у 2017. години.

Кликните на слику за увећање

 

Наиме, док је наш Милан из Дренице добио пет јарића, ронилачки клуб „Калипсо” из Београда је од Канцеларије за КиМ, према јавно објављеном пројекту који се може видети на сајту Канцеларије за КиМ, добио 681.388 динара у току 2017. године. У преводу, око 75 јарића!

Потом је ронилачки клуб „Big Blue” из Београда добио од Канцеларије за КиМ укупно 490.200 динара. У преводу, око 55 јарића!

Потом је женски ватерполо клуб „Стари град” из Београда од Канцеларије за КиМ добио 238.140 динара. Или у преводу, око 25 јарића!

Потом је и Асоцијацији „Спорт за све” из Београда одобрен новац за пројекат у висини од 278.800 динара или, у преводу, укупно 27 јарића!

Велики број удружења којима је Канцеларија за КиМ одобрила пројекат је из Београда: Центар за подршку и инклузију „Help net” из Београда са 449.450 одобрених динара или у преводу укупно 45 јарића!

Потом „Свети спас” из Београда са одобрених 282.029 динара или у преводу 28 јарића!

Потом Центар за афирмацију „Минијатура” из Београда са укупно 192.479 динара или 18 јарића!

Потом „Удружење Свесловенске писмености и заштите ћириличног писма” из Београда са укупно 195.000 динара или 19 јарића!

Потом Асоцијација „Спорт за све” са 723.500 динара и опет Удружење свесловенске писмености и заштите ћириличног писма са 335.752 динара.

Потом је ту Соколски савез Србије са око 115.000 динара или 11 јарића!

Потом Удружење пензионера из Хрватске (sic!) са 154.800 динара.

Потом УГ „Савез Срба из региона” из Београда са укупно округло 350.000 динара или 35 јарића!

Потом… Верујем да је сваком ко чита ово мука, па ћу престати да набрајам. Остатак можете видети, како написах, на сајту Канцеларије за КиМ. Сада је свима јасно зашто стално побеђујемо са 5:0.

Током деведесетих година ХХ века слушали смо како је за губитак КиМ одговорна погрешна политика комуниста. Потом смо после 2000. године слушали како је за губитак КиМ одговорна политика Слободана Милошевића. Данас слушамо како је за губитак КиМ одговорна жута власт. На који начин се ова власт бори за КиМ видимо према овом финансирању.

Не знам да ли је у питању фина пљачка државног новца, али знам да се на овај начин не помаже српском становништву на КиМ да опстане или да се врати на своја огњишта. Новац који је намењен српском становништву за његов повратак или одрживи развој, не иде за шта је намењен. То је јасно потврдио на последњој седници Савета безбедности ОУН посвећеној КиМ и Ивица Дачић, када је изјавио да се у претходна три месеца на КиМ вратило само три лица!

Разумем српско тужилаштво које ћути, јер сматрам да није независно. Због министра са оспореним докторатом, разумем и МУП. И Државну ревизорску институцију и буџетску инспекцију. И ТВ Бастиљу и некада угледни лист Политику. И председника Републике Србије, јер ни њему није лако са таквим сарадницима. (Полу)интелигенција ћути. И њу разумем. Опозиција нема никакав капацитет или је у колаборацији са позицијом. Међутим, не разумем грађане Републике Србије који подржавају незаконитости државних службеника и одобравају пљачку. Мислим да је време да „Инсајдер” поново направи емисију о злоупотребама новца који је наводно намењен српском становништву на КиМ.

Сада је свима јасно да је Марка Ђурића ухапсила погрешна полиција. Следећи пут обавестићу јавност како је Канцеларија за КиМ поделила српско становништво пред локалне изборе у Клокоту и довела до ванредног стања у овом месту, а потом и допринела атмосфери безнађа у овој средини што ће ускоро, верујем, резултирати и исељавању српског становништва из овог места и претварању ове средине у чисто албанску. Ваљало би обавестити јавност и о односу Оливера Ивановића и појединаца из Канцеларије за КиМ. О томе и о осталим гресима Канцеларије за КиМ, неки други пут. За данас смо видели довољно срама. Од бесрамних.

Нека свако на будућим изборима зарони у себе и изабере између роњења и гладне деце на КиМ. Можда тако постанемо, ако не људи онда макар одговорна нација.

 


Извор: Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Ронилачка Канцеларија за КиМ

* Обавезна поља