sergej-sojgu-1Свечана церемонија поводом почетка рада оперативне дежурне смене Националног центра за управљање одбраном (НЦУО) одржана је у Министарству одбране Руске Федерације.

Успешно смо завршили најважнију фазу обимног посла на формирању НЦУО РФ, као и регионалних и територијалних центара управљања оружаним снагама” – изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Данас су по целој вертикали управљања почеле са радом дежурне смене” – истакао је руски министар.

По његовим речима, „центри су опремљени моћним рачунарским системима, савременим средствима за аутоматизацију и везе, обучено је више од 500 квалификованих стручњака”.

„Тако је за релативно кратко време формиран нови механизам у систему управљања војном организацијом државе” – констатовао је Шојгу и нагласио да ће „његово функционисање омогућити непрестано анализирање ситуације, осмишљавање реаговања на њене промене и оперативну координацију рада федералних органа извршне власти у одбрамбеној сфери”.

Како је саопштила прес-служба Министарства одбране Русије, основу НЦУО чине три центра за управљање.

Центар за управљање стратешким нуклеарним снагама предвиђен је за управљање нуклеарним оружјем у складу с одлукама војно-политичког врха РФ.

Центар за борбено управљање прати војно-политичку ситуацију у свету, анализира и предвиђа развој претњи за Русију или њене савезнике. Тај центар управља и коришћењем оружаних снага, као и војних снага изван структуре Министарства одбране.

Трећи основни елемент НЦУО је Центар за управљање свакодневним радом, који прати све сфере рада војне организације државе које се тичу свеобухватног обезбеђивања потреба оружаних снага. Такође, тај центар координира рад федералних органа власти при задовољавању потреба војних снага, јединица, органа и специјалних структура које не улазе у састав Министарства одбране.

Данас је – у арктичкој зони – почела са радом нова здружена стратешка команда „Север” формирана на бази Северне ратнр флоте,  која почиње да прима у свој састав војне јединице и бродове који су се до сада потчињавали Западном, Централном и Јужном војном округу”.

nacionalni centar

Углавном су већ формиране војне групације нове команде на острвским територијама Русије на Арктику, између осталог, на Новој Земљи, Новосибирским острвима, Врангеловом острву, као и на Шмитовом рту, преноси ИТАР, позивајући се на извор у Министарству одбране Русије.

„Те групације су спојене у здружену тактичку групу, која се од октобра стара о војној безбедности земље у арктичкој зони. Здружена тактичка група је опремљена савременим оружјем и војном техником, укључујући обалске ракетне системе „Рубеж” и зенитне ракетно-топовске системе „Панцир-С1” – рекао је саговорник агенције.

„Здружена тактичка група ће ускоро добити и друге системе оружја” – додао је извор.

„Наставља се формирање копнене компоненте нове команде –  две арктичке бригаде. Прва ће бити стационирана у месту Алакурти (Мурманска област) и планирано је да се у потпуности формира и припреми за деловање на Арктику 2015. године. Друга ће бити стационирана, како се претпоставља у Јамало-Ненецком аутономном округу и биће формирана 2016. године.

Официрски кадар тих јединица тренутно се обучава за деловање у арктичкој зони у школским центрима оружаних снага” – казао је саговорник агенције. Он је саопштио да се на руским острвима на Арктику воде велики радови на изградњи инфраструктуре.

„Ти радови трају без престанка, високим темпом. Планирано је да буду завршени крајем 2015, године” – рекао је извор.

Претходно је начелник Центра за управљање одбраном РФ генерал-потпуковник Михаил Мизинцев саопштио да ће Русија на Арктику изградити 13 аеродрома, један авио-полигон и десет техничких положаја радарских одељења и пунктова за навођење авијације.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Национални центар за управљање одбраном Русије

* Обавезна поља