dragan milasinovic 1Као и увек желео је да буде спектакуларан. И био је, као ретко кад. Његова потреба да у грађанима Србије, увек изнова, брише границу између нормалног и ненормалног, црног и белог, надмашила је саму себе. Да је Змај од Шипова, црни јунак ријалитија „Парови“, вероватно би се фанови са симпатијама питали одакле проналази инспирацију за нове „подвиге“. Али, он није Змај од Шипова већ мандатар који управо саставља нову српску владу. И зато је прво питање које се намеће, после најновије конференције за штампу Александра Вучића, од 08.06.2016. и онога што је тамо изрекао о догађањима у Савамали – да ли тај човек уопште има реалну перцепцију политичке и животне стварности у овој, несрећној, држави.

АКО ИМА, а изјавио је како је група насилника која је под окриљем ноћи на главе ставила фантомке, а у руке узела бејзбол палице и практично узурпирала власт у једнм градском насељу, угрожавајући безбедност и животе грађана и уништавајући њихову имовину, „имала најбоље намере по град и државу и да су то радили без личне користи”(1), ОНДА КУКУ И ЛЕЛЕ ТЕБИ СРБИЈО! Шта ти тек следи када се појаве они који имају још боље намере, а које нам будући премијер упорно најављује?!

АКО НЕМА, то би донекле објаснило и повезало све арапске бајке, лондонске магле и српске обмане које смо чули на овој конференцији, али опет ОНДА ЛЕЛЕ И КУКУ ТЕБИ СРБИЈО! Јер, шта нас тек чека кад овако почиње („У целој Србији нема на недељном нивоу толико убиства колико има у једном приморском месту у окружењу”- 2)?!

Истина, има и трећа могућност! Како ми, обични људи, да не кажем „пук“, нисмо у стању да мењамо свест оном брзином којом то чини Вучић и да нам је зато немогуће да схватимо како после реченице „несумњиво је да иза онога што се догодило у Савамали стоје највиши органи градске власти у Београду“(3) може уследити констатација “у врху београдске власти су људи које ја поштујем и ценим. То су људи који су направили најбољу власт у последњих неколико деценија, од почетка су били омражени јер нису довољно ‘фенси’…” Па, онда

„Синиша Мали је урадио више него иједан други градоначелник, спустио је дуг Београда за 260 милиона евра. Спустио је дефицит са 21 на шест…” (4) 

Ајде…?!?

Вучић се још подичио да је „избацио шефа свог кабинета“ како би остао сам са Шешељем, нагласио како је од њега Радуловић излетео кукајући да ли је лопов или лопужа(5), а о чаркама са новинарима који му нису по вољи више не вреди ни говорити.

Све у свему, овај лош ђак најбољих и најскупљих агенција за медијску манипулацију, које порески обвезници Србије плаћају као његове стране саветнике, још једном је покушао да своје збркане идеје, катастрофалну кадровску политику и крупне политичке промашаје медијски испегла, од силне употребе већ излизаним, манипулативним техникама. Али, да ли је успео?

vucic-mali-kriminalci-790x474

ШТА ЈЕ ЖЕЛЕО А ШТА СВОЈИМ НАСТУПОМ ПОСТИГАО ВУЧИЋ? 

„Пут за пакао поплочан је добрим намерама“ каже једна стара мудрост, упозоравајући нас да се начин на који нешто радимо увек рефлектује на постављени циљ и да све има своју цену.

Пре свега, сам Вучићев наступ потврдио је политичку везу насиља у Савамали и актуелног режима, као и чињеницу да је Вучић дефинитивно одустао од покушаја да проблем Савамале решава по манипулативној матрици по којој је решавао пад транспортног хеликоптера Војске Србије са људским жртвама. Тада је, упорно примењујући технике „порицања“ и „одуговлачења“ од законске, па чак и политичке, одговорности сачувао ресорног министра Гашића и командно-одговорног генерала Бандића.(6)

Одлука да не крене овим путем и релативно брзо понуди политичке жртве пре свега је условљена растом бројности учесника протеста „Не давимо Београд“ који је почео да се, по Вучића, незгодно уобличује у општенаредно НЕ читавом пројекту „Београд на води“, а за њега је то апсулутни приоритет! Уосталом, то је и признао на коференцији коју анализирамо: „Задовољан сам што сам рекао истину и што ћемо тај диван пројекат ’Београд на води’ наставити да радимо”. (7)

Дакле, то је ТО. Београд на води! In medias res! „Диван пројекат“, али не баш легалан. А журба велика. Због њега се све и догдило како се догодило, пре него се у зло преметнуло. Зато, занемарите причу о истини. Не ангажује Вучић најскупље манипулативне агенције да би причао истину (то може и сам), већ да би што ефикасније пласирао поруке. А порука је овде кратка и јасна, ма колико мандатар био опширан – узмите кривца који Вам се нуди а оставите Београд на води! Иначе … 

У том смислу, ваља обратити пажњу да Вучић, још увек, није понудио ништа конкретно (то ће наводно учинити надлежни органи за десетак дана!), односно да се може сматрати како он наговештава али и даље одуговлачи мерећи стварну снагу и намеру противника. С тога, још увек ваља бити опрезан с проценама да ли ће и кога у хијерархији градске власти „жртвовати“ Вучић. То ће итекако зависити и од даљег развоја ситуације на протесту за који су организатори најавили да ће бити настављен у суботу (12.06.2016), упркос обећању премијера да ће кривци за Савамалу бити брзо и формално бити откривени и санкционисани.

Но, кога год да Вучић прогласи за главног кривца, то ће свакако бити још један удар на сам СНС, посебно након раслојавања које су недавно имали бирајући нове органе странке. С тим у вези није неважно регистровати да мандатар практично није ни завршио своје излагање, а Зорана Михајловић је изашла са својом безрезервном подршком Малом. Не губимо то из вида.

Када смо већ код странке, било је приметно да Вучић у свом обраћању жели да СНС дистанцира од догађаја у Савамали, па је употребљавао термин „градска власт“, као да су Мали и Весић у фотеље градских на(силника) пали са покисле вишње, а не по Вучићевој вољи. Наравно, пошто су променили страначки дрес. Иако је то у наступу урадио прилично професионално, тешко да ће тиме заварати перцепцију грађана, који добро знају и ко држи полуге власти на нивоу града, а још боље ко на сваким локалним изборима користи људе са бејзбол палицама и фантомкама да „уреде“ бирачки простор, а понекад и помогну у бројању гласова.

На крају и о тону обраћања мандатара. Он није ништа што већ нисмо чули, али јасно указује да му тема није била по вољи. Видљива напетост у гласу, мржња према Саши Радуловићу и вређање жртава савамалског насиља нешто је што није могао да исконтролише, а тиме је свакако наљутио госпођицу која са њим ради на комуникацији са медијима.

Мене није. Као човек коме матрице за анализу наступа у медијима нису непознате, а који се свакако не може сматрати Вучићевим фаном, веома сам задовољан његовим наступом. Сваки му такав био…!!

_______________________________

 

Одреднице:


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Пут за пакао, најбоље намере и манипулације

* Обавезна поља