Конференција за штампу кризног штаба 21.07. 2020. у којој је главну реч водила др Дарија Кисић Тепавчевић и, рекло би се, ванредно узурпирање ударне информативне емисије РТС-а, другог дневника, од стране председника Вучића, сутрадан 22.07.,како би и он рекао коју о петицији лекара за смену кризног штаба, дали су нам одговоре на нека битна питања везана за ово поигравање српских власти са пандемијом коронавируса.

Ако је неко и имао дилему око тога шта је и чему служи тзв. „кризни штаб“ више је не може имати. Дефинитивно, због људи који се појављују на екрану и информација које саопштавају, грађани „кризни штаб“ више не могу доживљавати као стручно тело, нити независни израз струке, већ једино као скуп режимских ботова за манипулацију, спремних не само да злоупотребљавају статистичке податке, или се служе полуистинама и неистинама, већ и да саопштавају најгрубље лажи како би испунили налоге режима, који пандемију, њене узроке и последице, отворено и безочно злоупотребљава у сврху учвршћивања власти. Ти људи морали би озбиљно да размисле шта чине и да њихова одговорност није само морална или стручна, већ и политичка па и кривична. У том смислу, петиција лекара за смену овог и оваквог „кризног штаба“ има велики значај.

А ако је неко до сада и имао симпатије за испразна пренемагања госпође Кисић-Тепавчевић на конференцијама за штампу и њену стручност ценио положајем који заузима у Вучићевом режиму, сигурно је да их после 21.07. неће имати. Потпуно су огољени њена стручна неспремност чим тема изађе из припремљених оквира, али и спремност на лаж, као и некритички однос према неким сулудим одлукама режима зарад очигледних политичких амбиција. Докторка која нам, одговарајући на новинарско питање, директно каже да потпуно укидање мера пред изборе није била грешка и да фудбалска утакмица са 20.000 навијача на трибинама, који не поштују никакву социјалну дистанцу, нити носе маске, није допринела наглом расту броја оболелих, а да нас сада од вируса спашава маска коју смо обавезни носити у мегамаркету, није посвађана само са струком коју наводно представља, већ и са здравом памећу. Или, госпођа, која чини се већ себе види у будућој влади, умишља да смо сви ми, рачунајући и њене колеге који потписују петицију, посвађани са здравом памећу. А нисмо. Није чудо што се за само 24 сата од њеног иступа, број лекарских потписа на петицији утростручио, а запењени Вучић истрчао пред камере другог дневника.

Но, ствар се више није могла тек тако испеглати. Режимски крчаг, зван „кризни штаб“ тог 21.07.2020. почео је пуштати на све стране. Маске на лицима Дарије и екипе нису могли скрити срамоту необјективности, бахатог односа према колегама који указују на пропусте који за последицу имају губитак живота и стварање сулуде атмосфере у друштву и држави и спремности на отворено лагање. Рецимо, отворено су у два наврата изјавили како је подужи застој у тестирању био изазван недостатком реагенаса, али како ни један PSR тест није изгубљен, а ја у рукама имам папир где се моја супруга службено обавештава како њен тест „није нађен“, при чему знам још најмање десетак људи који имају такве потврде. Чему та лаж? Шта хоће да нам каже докторка Кисић и остала „струка“? Јел баш мисле да се не зна зашто су резултати тестирања застали на десетак дана? Да смо толико глупи да не видимо како је циљ режима да кривицу за број заражених из ранијег периода пребаци на спонтани протест грађана, разбијен бруталном акцијом Вучићевих цивилних и униформисаних батинаша?

Званична потврда да постоје узорци који нису пронађени (односно да су изгубљени) и да представници „кризног штаба“ у овом случају отворено дезинформишу јавност

А да и не подсећамо докторку Кисић Тепавчевић која вероватно, више воли да гледа у огледало него у фудбал, да је одлука српских власти да дозволи одигравање фудбалске утакмице пред пуним трибинама, за коју она тврди да није допринела ширењу вируса (чиме је поновила оно што је о томе рекао и њен председник месец дана раније), пренета као прворазредна сензација у целом свету. У том тренутку пред празним трибинама играли су Бајерн, Реал, Барселона, Јувентус…

Но, оставимо се бројних небулоза са конференције од 21.07. у којој су се кола сломила на несрећној докторки Кисић-Тепавчевић, већ се позабавимо много озбиљнијим питањима везаним за „кризни штаб“, које покреће овај захтев праве струке за њихову смену.

Пре свега, то је питање забране уласка грађана Србије у готово све европске земље и одбијање наших „европских пријатеља“ да признају резултате наших тестова на коронавирус.  Очигледно да је такав однос, заправо однос према приступу Србије пандемији, и да изражава крајње неповерење према раду струке у Србији. Ту нема дилеме. Зашто је до тога дошло, кад испочетка није било тако? И колика је за то кривица „кризног штаба“, односно шта је он предузео да до тога не дође?

Какви су то наши тестови, ако их нико у окружењу и Европи не признаје као валидне? И који је, онда, смисао тих објава о броју тестираних и броју инфицираних? С тим у вези и питање како „кризни штаб“ објављује податке о јучерашњем тестирању, када на примеру своје супруге видим да већ пет дана не добија резултате поновљеног PSR теста? Шта значи то?

Неумитно је и поставити питање одговорности „кризног штаба“ за прописивање процедура и препорука којима се спречавају жаришта епидемије. „Кризни штаб“ би морао бити глава државне организације у односу према пандемији. Овај нема везе с тим. Ако у неком државном старачком дому бахати СНС директор две недеље дозвољава посете у време када су оне забрањене, па се зарази више десетина људи, зар је могуће да је једини кривац тај неодговорни појединац? Зашто систем није тако постављен да тај појединац буде спречен да гази мере које „кризни штаб“ прописује? Зашто праћење спровођења мера преко локалних кризних штабова није део пакета?

Зар је могуће да нам се трагедија у Новом Пазару стварно десила зато што Вучић није знао „колико бајрам значи Бошњацима“? Ако је тако, чему онда „кризни штаб“?

Ту су и процедуре лечења, важан сегмент рада „кризног штаба“. Бројке оболелих и умрлих у другом таласу не потврђују да су те процедуре „најбоље могуће“ како нас убеђују политиканти „кризног штаба“. У региону једино Румунија има лошије цифре од нас.

Такође, одговор стручног лица на питање зашто неки конкретни пацијент са именом и презименом није адекватно збринут, или прикључен на респиратор не може бити типа „ми смо у том тренутку имали 15 слободних респиратора“, ако ме разумете шта хоћу да кажем!

Посебна одговорност „кризног штаба“ је прихватање потпуне политизације пандемије од стране Вучићевог режима током предизборних и изборних радњи, почев од сулудог проглашавања „победе над короном“ у тренутку када је дневни број заражених био већи од оног који је претходио ванредном стању и извођењу војске на улице, све до појаве елитних чланова „кризног штаба“ на бахатој прослави победе СНС-а, после које је у ковид болницама завршило неколико чланова режимске врхушке рачунајући председницу скупштине Мају Гојковић, министра Александра Вулина, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, члана Главног одбора странке Славише Мићановића и других.

Дарија Кисић-Тепавчевић на конференцији за штампу кризног штаба 21.07.2020. – Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

Дакле, дилеме нема. Покретање лекарске петиције, чији број потписника расте из сата у сат јасна је порука режиму да се заустави у препознатој намери да чак и здравсвени систем земље третира као део свог политичког плена. Отуда, за крај, најбоље је цитирати струку која се обратила јавности, режиму и својим политизованим колегама:

„Ми, доле потписани медицински радници Републике Србије, одлучујемо се на јавно иступање јер не видимо друго решење за јавно-здравствену катастрофу у којој се наша држава налази. Не само Хипократова заклетва, већ и општа етика налаже да укажемо на проблеме који су здравствене раднике довели у ову ситуацију и отежавају им даљи рад. У интересу је јавности да се ови проблеми истраже, одговорни појединци и институције процесуирају и направе кораци ка здравственом систему без страха и преваге политике над стручношћу.

Потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима. Kонфузија поводом броја оболелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности. Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника у исти. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Kризног штаба за борбу против ковида-19.“(1)

Захтеви су јасни, масовност за режим забрињавајућа. Вучићево узурпирање другог дневника да нам саопшти како су чланови „кризног штаба“ оно „најбоље што имамо“ као и излазак господина премијерке са истом поруком сутрадан, показују да ће режим жестоко бранити своје право да управља пандемијом коронавирусом и фондовима који се на њу односе. Али, шупљи су… цуре на све стране… тако ми лепе докторке…

__________________________________________

Извори:


Извор: ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Лепа докторка и пуцање пандемијског обруча

* Обавезна поља