Dragan 4 aМа колико, на први поглед, деловале неусклађено и збуњујуће, изјаве разних европских званичника и незваничника о даљој судбини српских евро-интеграција носе у себи елементе добро осмишљене кампање која већ разрађеном методологијом треба да нас суочи са елементима нових понижења која нас чекају на путу коме се нити види смисао, нити слути крај.

Јер, имали смо и раније те топло-хладне пробе, у којима би оно што је у први мах изгледало као непознавање прилика или чак фрустрација неког нижег европског дипломате, за пар година постајало реалност која се мора уважити. Увек је то било на нашу штету, увек превише болно да би било добронамерно, превише често да би било случајно.

Распојасани Јелко Кацин чије изјаве и коментари о унутрашњим приликама у Србији, већ дуже време, прелазе не само устаљену дипломатску праксу, већ и границе онога што сматрамо добрим васпитањем, сигурно није солиста коме је циљ да заостале Србе подучи да се у Европи не венчавају жирафе него хомосексуалци, већ чиновник који обавља озбиљније логистичке задатке.

Немачки парламентарци, Бусек, Дежер, Брамерц и остали који су имали шта да кажу нa тему Србије, у данима који су претходили извештају Европске Комисије, такође су били логистичка припрема, а захтев о неминовном признању “државе Косово” који су неки од њих отворено изнели, а други релативизовали, био је са једне стране пуштање пробног балона и прва најава оного што ће се од Србије тражити много брже него што се мисли, а са друге бацање прашине у очи како би се лакше протурила изузетно опасна формулација о “поштовању територијалног интегритета Косова”.

Да се нешто што не волимо да кусамо крчка у бриселској кухињи било је јасно не само по поменутим “логистичарима”, већ и по убеђивањима званичника уније да се до последљег часа не зна шта ће писати у извештају, као и најави Филеових службеника како комесар долази у Београд да појасни евентуалне нејасноће у Извештају Европске Комисије.

И појаснио је. Ми не разумемо добро значење израза “територијални интегритет”, јер то што он значи писало је и у другим извештајима Комисије, само мало другачије. А то што сада баш тако пише, а не онако другачије, крив је, замислите, онај ко сматра да је подела Косова најбоље решење. Дакле, Дачић. Или можда Ћосић, јер он се тога, ипак, први сетио. А Европа неће да дели. Она увек узима све.
Ово цинично “појашњење” господина Филеа, веома се допало, Чедомиру Јовановићу, који је одмах затражио да се нова власт изјасни да ли напушта европски пут, а поменуо је и нове изборе. Благо њему. Он разуме Филеа онако како Филе хоће. Европски.

filwАли, раумели га или не, Филе је обавио посао због кога је дошао и формулација “територијални интегритет” остала је без икакве званичне реакције српске државе, а предлог ДСС-а да се из Извештаја изостави или преформулише овај термин Филе је грубо одбацио, говорећи у множини, као да је он сам Европска Комисија. Наравно, могао је да се тако понаша јер предлог опозиционе странке није захтев државне институције. А држава је оћутала и ово понижење.

Питање је зашто ?!?

Јер, ако је нешто видљиво у понашању европских званичника то је потпуни изостанак било каквих обећања за Србију. Нема више прича о бољем животу, приступним фондовима, инвестицијама, добродошлици европских народа. Само захтеви, презир, цинизам и на моменте отворена мржња.

Може ли се другачије, осим као чупкање крила на лепак ухваћеној муви, протумачити захтев Србији да мора у овом тренутку поштовати територијални интегритет, а на крају “пута” и признати државу Косово, иако то ни све земље Уније нису учиниле. А при томе, изгледа, само још у Србији нису чули да уласком Хрватске јула наредне године процес европског проширења престаје на дуги рок, који се највероватније зове “заувек”. Додуше, нисмо ни могли од Тадићеве дреке о путу без алтернативе и превише гласног извињавања. Али, каквим нас то датумом онда уцењују, какав крај пута помињу?!

И у шта то ми верујемо када прихватамо “објашњења” да се геноцид може учинити над једним градом, или да српску политку и дипломатију воде људи који не разумеју шта значи термин “територијални интегритет”?! О “објашњењу” како главни тужилац трибунала за злочине у бившој Југославији није надлежан за трговину органима на Космету, али јесте за скривање Хашких оптуженика у Србији, да и не говорим.
Шта још треба да се деси, шта да нам ураде и шта да нам кажу па да схватимо да никада нећемо доћи тамо где мислимо да идемо и да данашња Европа није дуго сањани сан већ глобалистички казамат у коме се неколико породица игра са судбином десетина милиона људи, грубо кршећи све природне и друштвене законе.

И ко има право да нас тамо води, када је чак и један Дулић, визирао пасош за Торонто, уместо да крене за Брисел где му виза, још увек, није потребна.


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на Објашњења

* Обавезна поља