Када не би, попут безглаве муве, јурио из самита на самит, са обиласка на отварање, из фабричких хала у школске WC-ее, а све то срљајући из изјава у интервјуе, када би на трен застао и ослушнуо себе, вероватно би и сам Вучић био изненађен. Можда би мало и застао да нешто промени у ономе што ради, а што не да је лоше већ је катастрофално. 

Када би број конференција за медије које, ако му поставите „погрешно питање“, постају у тираду отворених оптужби, притајених претњи и беспримерних увреда, које трају без краја и конца, смањио са 27 на рецимо 20 месечно, а то време користио да ослушне народ и оне који мисле другачије, све би можда било другачије.

Али, не, нема он времена да застане и ослушне. Србија мора де се мења. А све је плаћено унапред. И зато он безглаво јури кроз бриселско-лондонске магле ни сам не знајући да ли је у њима ближи томе да дохвати неки постављени циљ или да угризе сопствени реп. Зато све и подсећа на хаос.

Само дан након што је за швајцарски „Блик“ изјавио: Желим да кренем новим путем – за Србију. Желим да отворено и фер разговарамо о решењу косовског конфликта. Иако Срби за то још нису спремни, нећу попустити… (1), он се у Крагујевцу обрецнуо на новинаре: „Прекините да измишљате. Позив на дијалог је позив на разговор. Ни са какавим предлогом нисам изашао, нити ћу да излазим док не саслушам све“(2). 

Како нормалан човек да ово схвати. У два дана два председника. Један који зна шта хоће и неће да попусти неспремном народу, и други који тобож не зна где је кренуо па му „унутрашњи дијалог“ треба да га усмери и осоколи. Ком Вучићу веровати? Најбоље ниједном! Јер, о чему причати са првим Вучићем када већ „неће да попусти“, а како, и о чему, разговарати са другим  ако већ ни он не зна о чему би разговарао. Јер, да зна имао би неку полазну платформу, неки базни предлог?

Како ће се без полазног предлога „дијалог“ одвијати? Са ким? Ко су ти „сви“ које Вучић хоће да саслуша? И када да саслуша друге, кад очигледно нема времена да чује ни себе? Спадам ли у те које хоће да саслуша (ако буде стигао) и ја и моје колеге са ФСК-а, са нашим јасним ставовима које свакодневно износимо? Или ми не спадамо, а спадају Соња Лихт и Јелена Милиић?

Да ствар буде гора Вучић нам је из Крагујевца поручио да се дијалог већ одвија, иако је још пре неки дан тврдио да ће он почети тек у септембру! Као пример навео је медијске изјаве Бориса Тадића и Војислава Шешеља, према којима је очигледно имао ироничну, да не кажем саркастичну ноту. „Добро је да учествује у дијалогу. Ми то поздрављамо. Добро је да чујемо свако мишљење, од оних које смо чули од господина Шешеља са Лазаревим клетвама, до Тадића са столицом у Уједињеним нацијама за Косово…”(3) 

Нисам сигуран да му је баш паметно помињање Лазареве клетве у контексту у којем ју је поменуо, без обзира што он, очигледно, сада верује у “Неимара свију светова”(4) или неку другу рогату сподобу из пантеона ока у троуглу. Али, имаће времена да мисли о томе. 

Но, да се вратимо теми, те изјаве о предлогу на дијалог, ваљда, нису сам дијалог. Зар „дијалог“ није нека званична форма у којој се разговара о некој теми, или по неком редоследу тема? Зар се дијалог обавља препуцавањем преко Вучићевих таблоида? Или преко било којих медија? Шта је, у ствари, намислио тај човек са „унутрашњим дијалогом“, а шта са Косовом?

Како Он прича још би могао да помислим да је и онај Тачијев интервју Танјугу део дијалога. А он нам је тамо већ открио и око чега ћемо водити „унутрашњи дијалог“ и шта ћемо прихватити. И подржао то што до чега ћемо „дијалогом“ доћи. Ма, потпуно је сигуран да ћемо се у „унутрашњем, српско-српском, дијалогу“ сагласити око тога да Косово уђе у све међународне институције“! Како зна? Просто, видовит човек. И не само он. Сви који, у последње време. попију кафу са Вучићем некако постају видовити гледе Косова и Метохије. А не славе Видовдан!

Ми који га славимо не видимо ништа. Кажу нам да не уважавамо реалност. Али, не, то није тачно, Ми уважавамо реалност, само не разумемо како нешто што је било реално вековима у историјском трену постаје нереално. Како Дачић, који се пре непуних 25 година шепурио поред Милошевића на српском Косову, сада тврди да смо га одавно изгубили? Када? Ко га је изгубио? Слоба није, јер да јесте, ко би о томе шта питао љигаве превртљивце попут дачића и Вучића?

Пре непуних двадесет година долазили су да славе Видовдан на Косову, називали га празником свих празника, а сада кажу да је то празник пораза. И не славе га више. Кажу и да су се променили, јер се само „магарци не мењају“…

И тако „промењени“ здружили су се са онима који се нису променили, који никада нису ни славили Видовдан. Али они нису магарци, што се нису променили. Они су увек били напредна Србија. Само вођа то није знао, док није постао Вођа. Сада су они сада запосели све медије…

И уопште, о Косову ових дана најгласнији су они који не славе Видовдан! Са Вучићем на челу… А ми, који га славимо, ћутимо, и у земљу гледамо… КОСОВСКУ… СПРЕМАМО СЕ ЗА ОЗБИЉАН „ДИЈАЛОГ“ …!

Шира верзија текста објављена на Фонду Стратешке културе 02.08.2017.

______________________________

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/aleksandar-vucic-iako-srbi-za-to-jos-nisu-spremni-zelim-da-krenem-novim-putem-u-vezi-kosova/
  2. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/aleksandar-vucic-nemam-jos-nikakav-predlog-pred-dijalog-o-kosovu/
  3. Исто
  4. Врховно биће у масонској космологији

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Они који не славе Видовдан …

* Обавезна поља