Dragan 12Спинови које у свом новом политичком идентитету користи Александар Вучић никада нису били превише оргинални, нити сложени, али су несумњиво били делотворни. Да нису, сигурно не би могао да политички некажњено направи оволики број кадровских промашаја и покаже толико незнања на свим нивоима. Несумњиво, њихова успешност део је и опште неуспешности, моралне деградације и интелектуалног назадовања државе и друштва, али ово су једноставно таква времена. Па, ипак, спин који је Александар Вучић одабрао у својој јавној осуди Русије, не само да је провидан већ вређа интелигенцију чак и оних дугоногих силиконки које су своја знања и звања стекле код чика Миће на Мегатренду, јавно се хвалишући како се на „њиховом универзитету“ може пасти једино на степеницама или у професорском кабинету. Да се подсетимо.

Почело је тиме што су Пинк и Вучићеви таблоиди изнебуха обзнанили да се из два центра светске моћи ултимативно од Вучића тражи да осуди Русију и уведе јој санкције до првог септембра. Већ сутрадан је Мајкл Кирби, који се иначе са српским премијером чује бар два пута дневно, а руча бар два пута недељно, кроз интервју новопазарском дописништву Бете, Вучићу поручио да је “Србија гласно рекла да поштује територијални интегритет свих земаља чланица Уједињених нација, али званичници никада нису додали реченицу у којој говоре да то укључује и Украјину, као и целу њену територију”. Ово, наводно, дрско увртање увета, да реч „свих“ није довољна да изрази жељени појам који обухвата све чланове једног скупа, и да се у настајућем српско-европском језику мора заменити фразом „свих и Украјином“, требало је да слуђеном српском народу представи са којим се мукама сусреће његов нови таблоидни Вођа у покушају да буде прави Србин и стане уз Русе. И на какве је жрте спрман, али ето, не даду му! И још је Кирби, знајући да је народ по природи неповерљив, додао да „свет неће поздравити политику неутралности Београда“. Истина, није нам разјаснио ко чини тај његов свет (Кина или Британија, Ислам или Католичанство, Беба Поповић или Бан ки Мун), но Кирбију се мора веровати на реч. А и када би се све рекло, где би се скрио спин?!

Вучић који, дабоме, није имао појма да ће једна оваква неистинита, али и бесмислена оптужба бити изречена и кога је вест о томе затекла у титоистичком ритуалу сађења дрвета мира у београдској надбискупији, наизглед се видно згрануо и рекло би се изразио благу неверицу у то да су медији верно пренели смисао изјаве нашег „провереног пријатеља“. Нешто касније, препознатљивим плачним гласом (али, без претећег тона) поновио је како је већ више пута рекао (то што Кирби наводно није добро чуо) да „Србија поштује територијални интегритет Украјине, укључујући и Крим“, овога пута, међутим, не нагласивши да Србија неће уводити санкције Русији. А онда је, додајући свом гласу за нијансу плачљивију ноту, проговорио и о Јужном току, истичући његове економске ефекте од 350 милиона евра грађавинских радова и обратио се очигледно онима који га притискају да се радови обуставе “Нека нам неко каже како то да објасним нашим грађанима”. Не, није грешка у цитату, баш тако је рекао. Пола реченице у множини, пола у једнини. Реченица, може бити, нема граматичку логику, али има јасну политичку поруку.

А ту поруку су преносили и преносили неуморни креатори наше таблоидне стварности, баш као и саопштење премијеровог кабинета које је убрзо стигло у помоћ премијеру и које је прецизно навело где је све Вучић говорио како Србија подржава територијални интегритет Украјине .

vucic-kirbi-poslovni-rucak

Ради се о изјавама које је дао у интервјуима немачким и швајцарским дневницима Билд и Блик, у којима Вучић каже: „Од почетка смо подржавали територијални интегритет Украјине, а то укључује и Крим“.

Слично је Вучић рекао и у интервјуима за немачки Велт и француски Фигаро после посета Берлину и Паризу, које је Радиотелевизија Србије (РТС) пренела на свом сајту 6. јула, као и у интервјуу немачком листу Ханделсблат, који је такође РТС пренео 16. јуна.

И тако је реченица да „Србија признаје територијални интегритет Украјине, укључујући и Крим“ постала целодневна мантра која је из минута у минут ударала у наше главе са разних облика и димензија екрана, прекидајући турске серије, репризиране филмове и неукусне рекламе.

Ако је и било живог Србина који тог дана ово није чуо бар десетак пута, сутрадан га је српско заклињање у интегритет Украјине дочекало на страницама свеколиких штампаних издања, сједињених око ове реченице над реченицама. Али, штампана издања била су богатија за извињење америчке амбасаде, које је стигло пред крај претходног дана (таман кад се закључују штампана издања) и у коме се каже да је Кирби погрешио са својом изјавом. Не чак ни да му Вучићеве изјаве нису биле познате, већ једноставно да је погрешио. Види, бога ти!

И тако је, да се Власи не досете, један српски званичник први пут са српске територије (!) и за српске медије (!) урадио оно што му је Запад тражио – осудио Русију за кршење територијалног интегритета Украјине. Јер, приметићете да су изјаве на које су се позвали и Вучић и његов кабинет даване ван Србије, за стране медије и у контексту посета западним земљама.

Али, Руси нису Власи, и сигурно су препознали идеју и смисао ове класичне манипулације у тандему Вучић-Кирби. Ако су икада Вучићу нешто и веровали чини ми се да је са тим готово.

Иначе, сам спин заснива се на коришћењу манипулативног деловања кроз употребу једне варијанте технике „одложеног дејства“. Ова техника обично се примењује када се спроводе непопуларне мере и поступци власти које ће се суочити са снажним негативним реакцијама јавности, па се они најаве уз остављање неког рока за њихову примену (сетите се нпр. одлуке о смањењу плата у јавном сектору), али може се десити и тзв. „реверзибилна“ варијанта, односно да се те мере и поступци негде објаве или најаве, па да се као „стара вест“, која иначе већ производи последице, обзнане домаћој јавности. Овде је реч управо о том случају.

vucic-cnn

Наравно, ово је само први корак, па ваља очекивати и следеће који ће развејати илузију наводне српске неутралности око Украјине.

Али има нешто и много горе од ове јефтине подвале Кирбија и Вучића српском народу. Говорећи у Новом Пазару о територијалном интегритету Украјине, Кирби је драстично кршио територијални интегритет Србије, у више наврата називајући тај регион Санџаком! И ма колико се наши модерни вожди трудили да забораве на историју, морали би да се присете барем географије и да схвате да као територијално-политички концепт „Санџак“ данас подразумева, и као јединствену посматра, део територије две међународно признате државе (Србије и Црне Горе), те да га као ентитет није могуће остварити без комадања ове две државе.

Ако амерички амбасадор у Новом Пазару ту област назива Санџаком онда он очигледно занемарује територијални интегритет и Србије и Црне Горе, и подстиче сепаратистиче снаге у том региону које независни Санџак (који је као самостална област постојао у доба Турске империје) прокламују као свој циљ. На ово је морала да реагује Влада Србије и да своја уста напући Александар Вучић, упозоравајући Кирбија на непримерену иозјаву, уместо да му набраја колико пута је штитио територијални интегритет Украјине.

Но, очигледно му територијални интегритет Србије Вучићу није тако важан. Или је још увек превише мали за величину посла кога се прихватио. Што би рекли Шиптари „а шта зна маљи деца шта је Украјина а шта Косово“ … ?!


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Коментари

2 Коментара на Вучићев антируски спин

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићев антируски спин

* Обавезна поља