Пре две и по деценије готово непознати заменик партијског шефа провинције Фуђен уз мало среће изабран је први пут у Централни комитет као члан без права гласа на 15. конгресу Комунистичке партије Кине. У шире партијско руководство је ушао са најмањим бројем гласова.

Овај некада бивши локални партијски функционер, а сада један од најмоћнијих светских лидера, исписује нове странице историје водеће политичке снаге државе коју је амерички председник Џозеф Бајден у својој стратегији националне безбедности означио као „највећи геополитички изазов”.

На 20. конгресу Кинеске комунистичке партије, који данас почиње у Пекингу, Си Ђинпинг (69) готово извесно добиће и трећи петогодишњи мандат генералног секретара и тиме само учврстити положај најмоћнијег кинеског лидера. До првог избора Сија на ову најмоћнију функцију у држави 2012. године било је уобичајено да се на сваком другом партијском конгресу, који се одржава сваких пет година, именује нови генерални секретар.

Иако Запад стрепи да кинески вођа трећим мандатом утире пут доживотној, све чвршћој ауторитарнијој владавини, многи аналитичари сматрају да Си Ђинпинг намерава да буде на челу партије још два мандата до 2032. године. Ако се обистини ово предвиђање, најмоћнији човек Кине ће тада напунити 79 година и биће и даље млађи од Мао Цедунга, који је имаo 82 године када је умро, или Денг Сјаопинга, који је с навршених 85 година отишао у пензију.

Још је неизвесно да ли ће Си, који у рукама држи три кључна положаја у партији, држави и војсци и којег кинески медији називају народним вођом на конгресу бити унапређен у великог вођу, како су некада једино називали Мао Цедунга.

Али без обзира на то да ли ће кинески лидер бити овенчан новом титулом, најважнији скуп за Комунистичку партију, која броји 96 милиона чланова, биће у знаку реалне моћи неприкосновеног Сија на положају генералног секретара. Иако детаљи у припреми конгреса нису откривени, сазнаје се да ће се у новим изменама статута наћи и нова „мала црвена књижица”, за сада с радним насловом „Сијеве мисли о социјализму с кинеским карактеристикама за нову еру”.

Отварање 15. Конгреса КП Кине – Фото: Ju Peng/Xinhua/Newscom

Професор Стив Тсанг са Факултета оријенталних и афричких студија Лондонског универзитета истиче да ће „мисао Си Ђинпинга” бити потврђена као водећа филозофија странке: „То је Сијев бренд кинеског социјализма, а реч је о изразито националистичкој филозофији која је врло скептична према приватном бизнису. Кина је под Маом била тоталитарни систем. Још нисмо тамо, али под влашћу Сија идемо у том смеру”, каже Тсанг за Би-Би-Си.

Конгрес КПК који иза затворених врата у Великој дворани народа на тргу Тјенанмен, који је окупио 2.296 делегата из целе земље јесте својеврсни унапред режирани „политички ритуал”, јер су кључне одлуке већ унапред спремљене. Али овај, по многима историјски, скуп комуниста треба да изнедри и ново партијско руководство, али и трасира смернице за даљи развој Кине у просперитетну глобалну силу.

Си Ђинпинг ће првог дана поднети извештај о раду КПК. На претходном конгресу 2017. то је трајало више од три сата.

Како пише лондонски Економист, Си ће међу успехе партије под његовим руководством истаћи елиминисање екстремног сиромаштва у земљи која броји 1,4 милијарде људи. Упркос слабљењу економског раста и повећању инфлације, кинески лидер ће проблематичну политику „нултог ковида” прогласити великом победом.

Судећи по недавним јавним иступима, очекује се да ће Си у извештају на конгресу нагласити да Кина мора ставити већи нагласак на националну безбедност и смањење неједнакости у име заједничког просперитета. Биће сигурно и упозорења Западу да Кина неће стати с напорима да се (милом или силом) до 2049, на стогодишњицу од оснивања Народне Републике Кине, Тајван врати у окриље матичне државе.

Очекује се да ће се конгресом заседати недељу дана. Присутни делегати међу собом ће изабрати 200 чланова Централног комитета, заједно са 170 чланова заменика. Одмах после завршетка највишег партијског скупа састаће се Централни комитет КПК да изабере 25 функционера у партијски Политбиро, а ово тело ће именовати најужу кинески елиту – чланове Сталног одбора Политбироа на челу са Си Ђинпингом, који има седам чланова.

За разлику од ранијих времена, уочи припреме овог конгреса унапред су елиминисане закулисне фракцијске борбе у партијском врху. Још увек је недоумица да ли ће и даље поштовати неформално правило да сви високи функционери који су старији од 68 година по аутоматизму напуштају партијске положаје.

Си Ђипинг долази на почетак 15. Конгреса – Фото: Getty Images

Избор новог партијског руководства треба да наговести и ко ће на положају премијера заменити Ли Кећенга (67), који наредне године после два мандата одлази са функције. Према неким проценама, Кећенг неће отићи дефинитивно из политике и многи предвиђају да ће постати нови председник кинеског парламента.

Највеће шансе да наследе Кећенга на премијерској позицији има један од четворице потпредседника владе, педесетдеветогодишњи Ху Чуенхуа и Ванг Јанг (67), шеф утицајног Саветодавног савета Кинеске народне политичке консултативне конференције.

Али Ројтрес у својој анализи не искључује и изненађења у реконструкцији ужег партијског руководства које ће наговестити новог премијера. Тако се одређене шансе дају и најстаријем заменику премијера Хан Џенгу, који је овог пролећа већ напунио 68 година и требало би да иде у пензију, али Ли Ћенгу (63), шефу партије у Шангају, за кога кажу да је Сијев човек од поверења.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на 15. Конгрес КП Кине – Си корача Маовим стопама

* Обавезна поља