Balkan MagazinБројни српски медији су, на основу „извора блиских” Влади Републике Србије, објавили да је највишу понуду за Телеком Србије од 1,47 милијарди евра дао инвестициони фонд Колбек (Colbeck Capital Management).

Најновији кандидат за купца Телекома фонд Колбек има веб сајт од само два пасуса и спада у групу фирми од 11-50 запослених [1]. О њеним делатностима се мало зна, осим по скандалима и контроверзним везама њених оснивача. Фирму су основала два Џејсона – Колодоне (Jason Colodone) и Бекман (Jason Backman).

ЈУНАК РИЈАЛИТИЈА

Џејсон Колодне је постао познат због свог учешћа у једном познатом америчком ријалити програму са својом тадашњом девојком. Последица ове славе био је отказ из фирме Патријарх (Patriarch Partners), где је тада радио, јер су директори фирме сматрали да је то недолично. Колодне је тужио Патријарх и тражио одштету од 55 милиона долара. Дошло је до поравњања, али се није сазнало какво је оно било.

Од 2008. године су два Џејсона радила за Ги де Шимаја (Guy de Chimay), харизматичног инвестиционог банкара који је свуда истицао да припада белгијском племству.

Ги је успео да привуче инвеститоре тврдећи да управља фондом од 200 милиона долара који припадају његовој породици.

УСПОН И ПАД СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРА

Колодне и Бекман основали су 2009. године фонд који су назвали Колбек, спајајући по три прва слова својих презимена. Колбек и Канцеларија породице Шимај (Chimay Family Office) су постали стратешки партнери [2].

Три године касније се испоставило да је Ги де Шимај преварант и да породичне паре не постоје. Ги је за себе успео да скупи седам милиона долара по Понзи (Дафина) принципу. Суд у Њујорку га је осудио на 3-9 година затвора [3]. Два Џејсона су доспела на оптужницу [4], али су успели да убеде суд да нису знали за превару иако су блиско сарађивали са Де Шимајом низ година.

kolbekЏејсон Колодоне и Џејсон Бекман

УСПЕХ У ПОРНО БИЗНИСУ

Колбек је такође познат по финансирању фирме Манвин (Manwin), немачког краља порнографије Фабијана Тилмана (Fabian Thylmann) 2011. године. Између осталог, Манвин је у својој понуди укључивао и веома популарне порно сајтове Pornhub, MyDirtyHobby и Reality Kings.

fabijan-tilmanКолбек је обезбедио Манвину кредит од 362 милиона долара и омогућио му да развије своју порно империју [5]. Пошто обезбеђивање кредита порно фирмама није уобичајено, у медијима су се износиле шпекулације ко је стварно дао новац. Једна од претпоставки је била да иза посла са Манвином стоји познати милијардер Роналд Вејн Баркл звани Рон (Ronald Wayne Burkle), с обзиром на сарадњу између њега и два Џејсона. Баркл је негирао да је финансирао Манвина. Рон је власник великих супермаркета и хокејашког клуба Пингвин из Питсбурга.

Фабијан Тилман је ухапшен крајем 2012. и оптужен због утаје пореза и дистрибуције порнографије малолетницима, али је пуштен уз двоцифрену милионску кауцију, како су објавили медији, при чему му је одузет пасош [6], [7]. Наредне године продао је фирму за 73 милиона евра. Процес против њега је још у току.

ПАРТНЕР ПОВЕЗАН СА КЛИНТОНИМА

Животна прича Рона Баркла (на фотографији испод), важног пословног партнера Колбека, је такође живописна. Он потиче из скромне породице, али је успео веома брзо да се обогати. Рон је суоснивач Јукаипа (Yucaipa Companies). Богатство је стекао захваљујући сарадњи са Мајкл Милкеном, човеком који је био осуђен на десет година затвора због великог броја превара у инвестиционој банци Дрексел (Drexel). Ова банка је због суђења и лошег пословања банкротирала, а директор Дрексела Леон Блек (Black) убрзо је основао инвестициони фонд Аполо (Apollo) који је такође потенцијални купац Телекома [8].

barkl-klintonРон Баркл је члан Демократске странке и финансијер политичких кампања породице Клинтон. Од 2002. до 2007. Бил Клинтон је био виши саветник Роновог Јукаипа, и у том периоду било му је исплаћено 15 милиона долара. Рон Баркл је скренуо велику пажњу јавности својим разводом, медији су били пуни шокантних детаља. Његова бивша супруга Џенифер је на суду износила и начине пословања свога супруга. Због тога је Баркл тражио да се документи његове бракоразводне парнице учине тајним за јавност, и у томе је успео, захваљујући експресно донетом закону у парламенту Калифорније. Медији су писали да је уочи изгласавања закона Баркл донирао демократским посланицима милион долара, као и 200.000 долара за кампању гувернеру Калифорње Арнолду Шварценегеру, који је закон потписао [9], [10], [11], [12].

Лазард је био саветник Баркловог Јукаипа [13].

СМЕЊЕНИ „КРАЉ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА”

Како наводи дневни лист Данас [14], Колбек ће, у случају да купи Телеком, ангажовати Питера Фојоа (Peter Foyo; на фотографији испод), бившег генералног директора и председника мобилног оператера Некстел Мексико (Nextel México), који је део NII Holdings-а. Прошле године београдски Телеграф писао је да је Фојо, „краљ телекомуникација и један од најмоћнијих пословних људи Латинске Америке“, посетио Београд, као и да је свратио у Комтрејд да се види са „српским пријатељима“ [15].

piter-fojoМеђутим, истина је да је крајем 2013. године Фојо смењен са места директора Некстел Мексика [16]. До смене је дошло зато што је овај мобилни оператор имао велике финансијске губитке и изгубио око милион корисника. Управљање Фојоа Некстел Мексиком било је изузетно оштро критиковано: због небриге, одсуствовања са радног места, великих отпуштања, чак му је пребацивано да му је приоритет био организовање модних ревија уместо увођење нових технологија [17], [18].

Лазард је званично саветник и целог NII Holdings-а, што значи и Некстел Мексика [19]. Интересантно је да је Лазард био једини пријављени на тендер за приватизационог саветника при продаји Телекома и да су готово сви изгледни купци Телекома заправо клијенти Лазарда. Остаје нејасно која је улога Владе Србије у овој продаји, како би се могао образложити њен ток, њене процедуре и улога фирме Лазард.

_________
Упутнице:

[1] https://www.linkedin.com/company/colbeck-capital-management-llc
[2] http://www.spoke.com/people/jason-colodne-3e1429c09e597c1012a77369
[3] http://www.bloomberg.com/news/articles/2011-03-23/money-manager-de-chimay-sentenced-to-3-to-9-years-for-fraud-1-
[4] https://dockets.justia.com/docket/new-york/nysdce/1:2010cv01586/359107
[5] http://video.foxbusiness.com/v/2228731858001/wall-street-meets-the-porn-industry/?playlist_id=2226098883001#sp=show-clips
[6] http://www.welt.de/wirtschaft/article114704755/Wall-Street-Millionen-bauten-das-Youporn-Imperium.html
[7] http://www.welt.de/vermischtes/weltgeschehen/article113144082/Sexfilme-an-Kinder-Ermittlungen-gegen-YouPorn.html
[8] http://www.balkanmagazin.net/biznis/cid131-125061/ko-je-najnoviji-kupac-telekoma-srbija
[9] http://observer.com/2006/04/the-complete-ron-burkle/
[10] http://articles.latimes.com/2006/may/20/local/me-burkle20
[11] http://www.laweekly.com/news/ron-burkle-poor-little-rich-grocer-2153860
[12] http://www.huffingtonpost.com/2008/04/04/what-did-bill-do-to-get-1_n_95189.html
[13] http://www.thedeal.com/content/restructuring/lenders-take-the-keys-to-barneys-closet.php
[14] http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/amerikanci_nude_147_milijardi_evra_za_telekom.4.html?news_id=311408
[15] http://www.telegraf.rs/vesti/1304553-americki-kralj-telekomunikacija-u-bg-necete-verovati-sta-ga-je-odusevilo
[16] http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-12-24/nii-holdings-decline-in-mexico-forces-tough-decisions
[17] http://www.cnnexpansion.com/expansion/2014/09/23/nextel-del-ascenso-a-la-estrepitosa-caida
[18] http://www.cnnexpansion.com/negocios/2014/08/12/nextel-como-perdio-1-millon-de-clientes
[19] http://www.satnews.com/story.php?number=2110793671


Извор: Балкан Магазин

Коментари

Један коментар на Ко су највероватнији купци Телекома

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко су највероватнији купци Телекома

* Обавезна поља