Predrag-ĆeranićКао ехо терористичког напада у Паризу одјекнули су пуцњи које је 18. 11. 2015. године, из аутоматске пушке у припаднике Оружаних снага БиХ испалио Енес Омерагић, повратник са сиријског ратишта. Смртно су страдали Недељко Радић и Армин Салкић, које је Омерагић затекао у кладионици у близини касарне  у сарајевском насељу Рајловац. Омерагић је пуцао и у војника који је улазио у градски аутобус, али је истог спасла присебност возача, који је затворио сва врата, погасио светла и путницима наложио да легну на под. Омерагић је пушку окренуо и према четвртом војнику, али више није имао метака, те се удаљио са места злочина. Полиција га је недуго затим опколила у породичној кући, а он се, увидевши да нема одступницу, разнeо ручном бомбом. Тужилаштво БиХ је изнело квалификацију да се ради о терористичком акту, а предсједавајући Савета министара БиХ, Денис Звиздић,  констатовао да је „пуцањ у војнике пуцањ у државу“[1].

Неколико дана раније, 13. 11. ове године, генерал-пуковник Анто Јелеч, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ изјавио је да ће „Босна и Херцеговина ове седмице започети прве испоруке од 550 тона муниције донираних Ираку за борбу против терористичке организације Исламска држава“, сходно одлуци Председништва БиХ да се из постојећих вишкова више од 550 тона муниције поклони влади Ирака у борби против Исламске државе. Ради се о контигенту од 15 милиона метака калибра 7,9 милиметара и 400.000 метака калибра 14,5 милиметара, а за транспорт муниције задужена је америчка војска.[2]

У тунелу Салаковац, 20. 11. 2015. године, на дан када је на целој територији БиХ поводом убиства припадника њених Оружаних снага проглашен дан жалости, испод возила генерала Јелеча експлодирао је топовски удар. Експлозија је нанела оштећења на асфалту и зидовима тунела, али нико од сапутника није био повређен, захваљујући прибраном реаговању возача. У интезивној истрази убрзо је откривено да је топовски удар на возило у којем је био генерал Јелеч бацио Златко Хумо, припадник Обавештајно-безбедносне агенције БиХ. Кантонално тужилаштво у Мостару је оценило да се ради о кривичном делу изазивања опште опасности, а не о тероризму.

У раним јутарњим сатима 24. 11. 2015. године на полицијску станицу у Завидовићима бачена је експлозивна направа која је нанела само материјалну штету. Починилац још није откривен, а из МУП-а Зеничко-добојског кантона саопштено је да „постоје индиције да у овом случају има елемената кривичног дела тероризма, те је поступање преузело Тужилаштво БиХ, које ће и водити даљу истрагу и по чијем налогу је формиран заједнички тим СИПА-е, Федералне управе полиције и Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона“.[3]

Све су прилике да је Исламска држава одлучила да казни Босну и Херцеговину због одлуке државних власти да донираном муницијом помогне коалиционе снаге које су овој фантомској држави супротстављене. Којим каналима је Енес Омерагић добио сигнал да крене у крвави пир, за сада није познато. Непознато је и да ли је радник Обавештајне агенције БиХ део мреже, а што све скупа треба да утврди озбиљна и опсежна истрага.

enes-omeragic

За БиХ је напредак и то што се након напада на институције и униформисана лица више не воде вишедневне расправе о карактеру кривичног дела, у смислу дилеме да ли се радило о тероризму или је по среди било нешто друго. Али, док у БиХ пузајућим корацима расте свест да је ова држава, са свим својим специфичностима и проблемима, постала мета Исламске државе, при чему њене грађане неће разликовати ни по националној припадности ни по верском опредељењу, противник је, очито, бржи и без скрупула.

Босна и Херцеговина је на нишану Исламске државе. На „мапи пута“ њених ратника уцртана је БиХ, међутим, ова терористичка квазидржава има шири план за Балкан. Основна намера је да се терористичким акцијама изазове нови национално – верски сукоб између муслимана и православних народа. Исламска држава је показала да има способност регенерације и снагу да се појави на било којој тачки на планети, где је широком индоктринацијом младих успела обезбедити следбенике. Идеје Исламске државе су присутне на низу интернет портала, а поједини шејхови износе их и на предавањима на којима окупе и преко хиљаду младих душа.

Нема никакве сумње да ће оперативци Исламске државе искористити мигрантску кризу како би на Балкану распоредили специјалисте за псиоп и црне операције. За очекивати је да организују ударне тимове који би извршили терористички напад, а затим се повлачили у шуму, настојећи да стекну присталице. Герилска борба била би у функцији дестабилизације региона. Операције се првенствено могу очекивати у БиХ, на Косову, као и у Македонији и  на југу Србије. Терористички напади су увек у функцији  изазивања несигурности, страха и дезоријентације грађана. Исламска држава жели запалити Балкан и на подручју БиХ и Рашке области створити своју енклаву. У њеним плановима је и да југ Србије са Нишом и Старом планином, према замишљеној реконфигурацији, припадне Великој Албанији.

Оно чега се оперативци Исламске државе плаше јесте да у случају напада на Србе, на позив Србије, Русија на аеродроме Батајницу или Ниш, допреми два мешовита авио пука уз подршку две ваздушно-десантне бригаде, уз допремање пратеће логистике авионима Антонов. Свесни су да би, након Сирије, за Москву би то била готово рутинска операција.

________________________________

[1] http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zvizdic-Pucanj-u-vojnike-je-pucanj-u-drzavu/337317

[2] http://www.nezavisne.com/novosti/bih/BiH-pocinje-isporuku-municije-Iraku-protiv-ID-a/336363

[3] http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:578202-Terorizam-u-BiH-Bombom-na-zgradu-Policijske-stanice-u-Zavidovicima-VIDEO


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на БиХ на нишану Исламске државе

* Обавезна поља