ivan-stoilkovicДа ли ће апсурд историјског тренутка бити маца која нам је појела језик, па ћутимо и када није време ћутању, или ће дани када постајемо свесни усуда, али и значаја наше културне и духовне посебности, бити довољни да свако од нас по савести помогне и да пуни смисао посебности Републике Српске у обележавању њеног и нашег дана Републике.

Јер, Република Српска је светлост у тами наших пораза! Република Српска је светионик у који гледамо када наша срца обавију тмине надирућег зла. Република Српска је стена на којој стојимо чврсто у поплави бесмисла.

Република Српска је она тачка у космосу која нас, када нам је тешко, подсећа да у нама постоји полуга којом можемо да померимо земљу. Створили су је они који су били најхрабрији. Руси имају пословицу која каже да је лако прећи преко ливаде, али није лако проћи кроз живот. Какав ли је пакао преживети рат.

Створили су је они који су видели и више и даље! Они који за разлику од других, нису склањали поглед пред силом. Они који су на време схватили да се ништа на овом свету не „добија“, него се све заслужује.

Они који су отворених очију сањали своје снове. Снове које хладноћа која је, уместо топлине братског загрљаја, понекад избијала са друге стране реке, није успела да сруши.

dodik-zastava

Наши је непријатељи непорециво мрзе, ми је волимо и верујемо сваки дан. Најбољи су за њу давали и дају све. Зато је сан жив!

Све уобичајене идеологије савременог света су срушене. Да би сан живео и даље, идеологија опстанка преостаје као врхунски приоритет! Ми смо од Господа Исуса Христа примили бесмртну веру, толики дар – да не умремо никада, говорио је Свети Сава, а на дан Светог архиђакона Стефана 9. јануара пре двадесет четири године најхрабрији и најбољи положили су темеље Републике Српске!

Ми да је волимо и помажемо, а ви да је чувате и градите као модерну, демократску, политички и економски стабилну и одрживу Републику, која је једино и право место за живот генерација Срба које долазе.

Дан је Републике! Срећан празник, наша Републико Српска!

(Аутор је председник Демократске партије Срба у Македонији)


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Срећан празник, наша Републико Српска!

* Обавезна поља