reaganРоналд Реган, Председник САД, једном приликом је приметио: “Политика представља пристојну професију. Ако ти се посрећи, чекају те велике награде, ако се осрамотиш, увек можеш написати књигу о себи”. Овакво прецизно изражавање представља добар одговор на збуњујуће питање МИП-а Русије: Ког врага је требало Бараку Обами да прича да се Косово одвојило од Србије путем свенародног изјашњавања?

Руске дипломате указују да је “Председник САД Барак Обама правдајући 26. марта у Бриселу самопроглашену “независност” покрајине Косово и Метохија (Србија) мимо Резолуције 1244 СБ ОУН, поменуо и некакав “референдум” по овом питању, који је наводно тамо одржан уз сагласност ОУН и суседних земаља. Ова тврдња Председника САД изазива чуђење, пошто никакав плебисцит по питању независности Косова, тим пре усаглашеног са међународном заједницом, на Космету није спроведен. Одлуку о одвајању од Србије донео је такозвани “парламент” у Приштини 2008. године”.

У МИП-у Русије су очигледно заборавили да се у САД одгаја специјална пасмина политичара који не сматрају потребним да имају реалну представу о спољашњем свету, а камоли да одговарају за своје речи.

Ово стање умова боље од свега карактерише изражавање Џорџа Буша – млађег: “Ми смо изгубили много времена трудећи се да разговарамо са Африком о праведности. Африка – то је народ који болује од несхватљиве болести”.

Да не заборавимо да је Џорџ Буш – млађи завршио универзитет Јејл, најелитнији у САД  и да није на власт дошао из сиромашног Харлема. Њега су учили и припремали најбољи специјалисти. Они су му усадили свестрана знања, о чему сведочи његов други умни закључак: “Природни гас је полусферичан. Мени се допада да говорим о томе како је он у природи полусферичан, јер је то нешто што ми можемо срести у комшилуку”.

obama-ukrajina

На фону овог ватромета мисли, не треба се чудити томе да је и Барак Обама, стекавши диплому вишег образовања на Колумбија универзитету, недавно открио да је “Русија – регионална држава”. У другим земљама чак и школарци знају да је Русија пета економија на свету и да се простире на два континента и да има стратешки нуклеарни потенцијал, па никако не може бити “регионална”, то јест, другоразредна. А најубедљивији доказ томе је – неспособност САД да “казни” Русију због присаједињења Крима. А у САД то не знају и излажу се подсмеху.

Немојте мислити да се само ова два руководиоцa издвајају тако задивљујућим способностима. Мало је америчких председника који иза себе нису оставили сличне трагове. То је дало за право председнику Р. Регану, коме се у ствари не може оспорити досетљивост, да генерализује оцену америчког система власти: “Ми  не треба да очекујемо да ће влада решити наше проблеме. Влада и јесте наш проблем”.

И како би разјаснио свој однос према ефикаснијем раду администрације САД, тај исти Реган је јавно изјавио: “Наредио сам да ме у случају појаве критичне ситуације за земљу, пробуде у било које доба дана, чак и уколико се налазим на седници владе”.

Због тога питање које је МИП Русије поставио поводом Обаминог изражавања, можемо схватити чисто реторичким. Амерички систем не производи другачије председнике. А Барак Обама се, баш у складу са опоруком Роналда Регана, спрема да напише књигу о себи.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Амерички систем производње председника

* Обавезна поља