blohin-timurНа Косову ускоро може да буде регистрована странка са звучним називом Балистички покрет – Национални фронт Косова – 1939. Постоје „лоши“ фашисти, а постоје и „добри“.

У Европи ће се у таквом случају појавити још једна профашистичка снага, пошто биографија „исконског“ покрета Бали Комбетар више је него индикативна. За време Другог светског рата ови националисти су сарађивали прво са италијанским фашистима, а затим са немачким нацистима, и уз њихову подршку активно развијали идеју стварања Велике Албаније са Црном Гором, Косовом, западном Македонијом и северном Грчком у свом саставу. Као и свака „Велика“ држава, она није могла да буде створена без депортације или ликвидације „непогодних“, у датом случају Словена, Јевреја и Рома. Балисте су познати по страшним злочинима против неалбанског становништва: тако у селу Велика (територија савремене Црне Горе) заједно са локалним дивизијама СС они су за два сата и 15 минута убили 428 људи – жена, деце, стараца.

После победе комуниста чланове Бали комбетар је очекивала казна или бекство. Али, као што видимо, не и заборав.

Против регистрације странке иступио је српски члан косовског ЦИК Ненад Рикало. Захтев је био одбијен и нови балисти су се упутили по бирократским истанцама, тако да ће се пријава ускоро поново наћи у ЦИК – и сада већ господин Рикало, по сопственом признању, неће моћи да помогне.

Што је карактеристично, за регистрацију странке заложио се и представник странке бившег премијера Хашима Тачија и његовог главног опонента Исе Мустафе. Руском песнику Николају Шчербину у том смислу боље би било да се родио на Косову. Овде његове речи „Ми – европске речи и азијски поступци“ за опис европске реторике и политике засецања живе ране од пре 70 година веома би одговарале. Мишљење кијевског војног аналитичара, аутора чланака о историји организације Бали Комбетар Александра Маначинског:

Обнова профашистичких организација не допирноси јачању мира. Уз учешће балиста за неколико година кардинално је промењена етничка структура Косова, оно је било практично очишћено од Срба. Све то је поставило основу проблема са којим су се Југославија, а затим и Србија суочиле крајем 20. и почетком 21. века. Вероватно ће наследници балиста реанимирати идеје тог војног времена. Регистрација такве партије је погрешан корак, и никако се не слаже са европским разговорима о миру, стабилности и пријатељству међу народима, тим пре када видимо националистичке претензије на територију неких европских земаља.

balisti

Занимљиво је да саопштавајући о новим тенденцијама косовске политичке мисли, поједина српска издања су изрезала коментаре амбасада САД и западних земаља које је добила редакција Вести. Изрезали можда зато што ови коментари још једном уверавају: у компјутерима западних дипломатских представништава постоји специјални фајл „Бла-бла о људски правима“, из којег трећи помоћник млађег секретара с времена на време, не читајући питање, извлачи одговарајућу баналност. Амбасада САД подржава равноправност за све грађане Косова и залаже се против дискриминације свих категорија мањина, жена, представника ЛГБТ и било које друге групе, стоји у званичном одговору поводом формирања профашистичке странке усред белог европског дана.

Зашто се то дешава? Може се претпоставити из истог разлога из којег се Запад више или мање толерантно односио према украјинског странци Свобода, која своју идеологију базира на радовима познатог политичког посленика Николаја Михновског, аутора чувеног постулата „Сви људи су твоја браћа, али Руси, Пољаци, Мађари, Румуни и Јевреји су непријатељи нашег народа“. Александар Маначински није склон да изводи директне паралеле између Националног фронта Косова и толерантног односа су у следећем.

Људи који су дошли на власт у Украјини интензивно су посећивали Европу, и чак без обзира на сумњиву репутацију, све једно су их примали. Европски и амерички политичари су долазили у Кијев. Тако да очигледно постоје „лоши“ фашисти, а постоје и „добри“: они су рекло би се наши, ми их за сада нећемо дирати. Зато што се уклапају у општу логику тренутка. Тако да ће затворити очи и грлиће се са њима.

Да ли ће Косово полетети по „балистичкој путањи“ и колико ће успешна бити каријера националиста у и тако пренасељеном политичком простору непризнате дражве? Тешко је одговорити. Да ли је био успешан маркетиншки корак? Несумњиво. Истина, изазива забринутост то што је ради тога требало „типовати на фашизам“.


Извор: Глас Русије

Коментари

Један коментар на Балистичка путања Косова

Оставите коментар

Оставите коментар на Балистичка путања Косова

* Обавезна поља