Ако је и било оних који су наивно веровали да ће моћни глобалистички кругови заборавити Новаку Ђоковићу што се дрзнуо да, у јеку пандемије, доведе у питање обавезно наметање наводно спасоносне вакцине, која се убрзано припрема у лабораторијама фармацеутских компанија у власништву Била Гејтса, сада је апсолутно јасно да фармакомафија ретко прашта и брзо делује у заштити својих интереса. Није било довољно ни то што је први рекет света недавно на свом Инстаграм профилу затамнио профилну слику у знак подршке и солидарности са покретом „Black Lives Matter”, у покушају да се бар мало умили „дубокој држави” и поправи свој новостечени имиџ потенцијално опасног глобалног селебрити инфлуенсера и бунџије који плива против струје.

Све је то било узалуд, званично је била отворена „сезона лова на Новака”, а светски медији, иначе традиционално ненаклоњени нашем тенисеру, дочекали су га спремни и са наоштреним сабљама на првој кривини, а то је био покушај да се организује регионални хуманитарни турнир Адрија тур. Ђоковић и његова породица су из сопствених средстава финансирали организацију турнира, а договор је био да се победнику такмичења на крају остави да одлучи у коју ће добротворну сврху бити уплаћен сав приход од спонзора и зараде од улазница.

Након што је егзибициони турнир средином јуна успешно отпочео у Београду, где је на дорћолским теренима 25. маја, поред дунавске променаде, окупио велики број љубитеља „белог спорта” који су дошли да гледају, поред српских играча, и неколико страних тениских асова из самог светског врха (Тим, Зверев, Димитров), читав караван преселио се у Хрватску, где је у Задру био планиран наставак. Све је врцало од добре енергије и позитивних вибрација, свима, и играчима и публици, добро је дошла релаксација и прилика за забаву и надметање након неколико депресивних месеци корона карантина, током које је врхунски спорт био недоступан, али је журка напрасно прекинута када је објављено да је бугарски тенисер Григор Димитров позитиван на COVID-19.

Турнир је истог тренутка обустављен, а убрзо је утврђено да су још неки играчи позитивни, укључујући ту и хрватског тенисера Борну Ћорића, нашег Виктора Троицког и Ђоковићеве тренере Марка Паникија и Горана Иванишевића, да би по повратку у Београд и након тестирања, и сам Ђоковић објавио да су он и његова супруга позитивни на коронавирус и да се налазе у самоизолацији.

МЕДИЈСКА ХАЈКА

Од тог тренутка, на Новака се са свих страна обрушава лавина немилосрдних критика и жестоких оптужби које често прелазе границе доброг укуса и попримају карактер праве правцате хајке. Ставља му се на терет да је организовао турнир у невреме, да је угрозио здравље великог броја људи, да није смела да буде присутна публика, да се играчи и навијачи нису довољно придржавали превентивних мера против заразе, као и да је тиме нанео огромну штету напорима да се тениска сезона успешно настави после пандемије. Изузетно утицајни новинар америчке спортске станице ESPN-a Зек Лоу (иначе, ожењен Хрватицом) написао је да је Ђоковић „организовао тениски турнир из пакла”, чиме је, по Лоуу, нанео општу пометњу у свету спорта и индиректно довео у питање и наставак НБА сезоне, док су му француски и шпански листови посветили надимак „Ђоковид19” и карикатуре у којима је приказан као дијаболични шаљивџија који малициозно шири коронавирус по свету.

У оркестрираној операцији медијске корона инквизиције предњаче, по обичају, Енглези, који Новаку још увек нису опростили то што је као тинејџер одбио да игра под заставом Велике Британије, али и то што је, својим пуким словенским и православним постојањем и неуморним освајањем гренд слемова, дрско осујетио свог генерацијског такмаца и британску велику наду Ендија Мареја да досегне оне звездане висине које, по њиховом империјално-арогантном убеђењу, природно припадају поданицима Гордог Албиона. Сам Мареј, који је практично већ дуже време полупензионисан због бројних операција и уградње вештачког кука, такође је искористио прилику да на конференцији за штампу индикретно оспе паљбу по свом супериорном ривалу.

Новак Ђоковић држи говор приликом завршне церемоније Адрија тура, Београд, 14. јун 2020. (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Спорт клуб)

Он је прво Новаку, његовој супрузи и свим зараженима пожелео да што пре оздраве, али је у наставку излагања замерио играчима са Адрија тура што нису практиковали социјално дистанцирање и оптужио их је да су својим неодговорним и непромишљеним понашањем нанели штету имиџу тениса као спорта и угрозили одржавање Ју-Ес опена. Нарочито је апострофирао Новака као организатора турнира, али и председника асоцијације тениских играча, који би, по Мареју, требало да даје бољи пример.

Занимљиво је да се, осим Мареја, већина врхунских тенисера (ако не рачунамо пајаца и дежурног Новаковог мрзитеља Кирјоса) уздржала од критичког оглашавања на тему Адрија тура, вероватно свесна да би тиме само непотребно разљутили рањеног лава и дали му додатну мотивацију у неким будућим дуелима. Како моћно и непобедиво Новак делује када игра из оног српског ината и осећаја да је сам против свих, на својој кожи су небројено пута осетили и Надал и Федерер.

Такође, постоји могућност да код осталих играча из врха постоји и мрвица зависти што ће Ђоковић и остали заражени са Адрија тура „пребринути” корону сада преко лета и док сезона још није настављена, па ће у јесењем периоду свакако бити растерећенији и спремнији да се фокусирају само на тренинге и турнире. У спортско-чаршијским кулоарима могла су се чак чути нагађања и теорије да је Новак, у договору са својим пријатељем доктором Несторовићем, дошао у Београд како би се намерно сад заразио у време слабљења вируса и на тај начин елегантно предупредио све оне дилеме и сумње око вакцине о којима је и раније говорио.

ОСТРАШЋЕНА ТИРАДА СРБЉАНОВИЋЕВЕ

Чини се да управо на то циљају и неки домаћи Новакови критичари попут драмске списатељице Биљане Србљановић која се, у свом препознатљиво отровном, уличарском ad hominem маниру, прикључила медијском черечењу Новака и на свом Фејсбук профилу исписала читаву једну острашћену тираду у којој се обрачунава са најпознатијим Србином на свету. Тај њен спонтани, токсични излив злобе и зависти, заоденут у иронију и сарказам, пренели су многи домаћи портали и сајтови, па су и они који не посећују профил дотичне уметнице имали прилику да прочитају шта она све ружно мисли о Новаку и зашто. Пре свега, Србљановићева сматра да је Новак смишљено извео читаву операцију заражавања па каже:

„Али аргумент, јао, јадан, није знао, желео је најбоље. Не, не, он је знао, одлично је знао. Буквално су му сви рекли, сви га упозорили, сви критиковали, али је арогантно мислио да је паметнији од свих. Знао је одлично, одлично је знао и никоме није желео најбоље, до себи.”

Она такође замера Ђоковићу што је богат и славан па брже добија резултате теста и што може сам себи да купи респиратор, док други људи које је потенцијално заразио немају тај луксуз. Србљановићева чак у тексту саветује заражене учеснике турнира да туже Ђоковића и узму, како каже, „фину неку одштетицу”. У том контексту,  нарочито је неукусно то што је Србљановићева исто тако недавно била заражена коронавирусом, о чему смо били принуђени да слушамо у њеним серијализованим, патетичним исповестима по српским медијима, а у којима је била хиперосетљива на било какве критике и сумње у вези искрености њене приче о заражавању које су јој у њеној тадашњој муци на интернету упућивали неистомишљеници, па би барем са те људске стране било пристојно да не учествује у злурадој стигматизацији туђе болести и начина заражавања.

Као бивши корона пацијент, који је, по сопственом признању, био на ивици респиратора, Србљановићева би могла такође да се присети да је баш у време док је она лежала на Инфективној клиници Новак Ђоковић донирао, преко своје фондације, више од милион евра за куповину респиратора за српске болнице од којих је неки баш њој или неком пацијенту попут ње могао да спаси живот.

Димитров, Ђоковић и Зверев на Адриа туру – Фото: Getty Images

Ако је већ желела некога да окриви за фијаско Адрија тура, Србљановићева је имала више разлога да усмери жаоку своје критике ка српским властима које су одобриле да се турнир у том облику и формату одржи, јер са своје стране Ђоковић, као организатор, није прекршио ниједан важећи пропис или здравствену препоруку. За време трајања турнира биле су доступне бесплатне маске, постојао је размак између гледалаца, а читав објекат је дезинфикован сваког дана. Све остало била је лична одговорност сваког посетиоца и учесника понаособ.

У том смислу, одржавање фудбалског дербија пред пуним трибинама свакако је био далеко већи епидемиолошки ризик. Али та врста политичке критике државне стратегије „отварања” вероватно не би била опортуна за ауторку, имајући у виду тесне и лукративне везе Србљановићеве са врхом српске власти, као и њено место у Савету за креативне индустрије Владе Србије. Уосталом, државна стратегија отварања била је у сагласности са препорукама Светске здравствене организације, с краја маја, које су наглашавале психолошку добробит за становништво коју доносе спортске манифестације на отвореном, уз поштовање личне заштите, које су организатори обезбедили.

Ако нешто можемо ставити на душу Ђоковићу и његовом тиму, то је да је вероватно требало пре почетка турнира урадити свим играчима тестове за COVID-19, јер, иако они нису били непоходни за улазак у земљу у том тренутку, такав тест би вероватно на време утврдио Димитровљеву зараженост и спречио ширење (под условом да није у најранијој фази инкубације). Сва је прилика да се учесници турнира нису заразили за време трајања мечева, већ током вантеренских активности и током излазака по ноћним клубовима, што спада у домен личног а не колективног ризика, па и у том погледу критике да није требало играти пред публиком не стоје.

Новак је, са своје стране, већ прихватио кривицу и упутио јавно извињење свима којима је турнир нанео штету и да осећа велико жаљење због сваког појединачног случаја заразе, истичући да је у целу ствар ушао са искреним намерама и чистог срца. За њега је сад свакако најважније да се искључи из читаве медијске халабуке коју против њега ствара глобална корона инквизиција, да се посвети искључиво оздрављењу и пуном физичком и менталном опоравку, па да се онда, јачи него икада и са још већом мотивацијом, врати на тениске терене и у рупе пошаље све мишеве и хијене који су се залетели да га у невољи критикују, што му је у отвореном писму подршке већ пожелео наш прослављени фудбалски ас Немања Матић.


Извор: Печат

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђоковић на нишану корона инквизиције

* Обавезна поља