nebojsa-malicЈедно од најмоћнијих оружја данашње „менаџерске“ државе је телевизија. ТВ екран омогућава да државна – или антидржавна, ако су медији под окупацијом – пропаганда уђе у сваки дом. А у земљама попут Србије народ још и плаћа за ту „привилегију“ путем ТВ претплате.

Један од првих потеза петооктобарских пучиста било је заузимање РТС. Империја је инвестирала огромна средства у Б92. Преузета је и већина штампаних медија, а успостављено је и присуство на интернету – Б92, СЕТимес и БИРН, на пример – али је окосница пропаганда била и остала телевизија.

Техника пропаганде могла би да се назове „баклава очаја“: ред сладуњавих серија да анестетише публику, а онда ред безнађа, отрова и мржње да је убије у појам. На сваком каналу, на свакој фреквенцији, унедоглед.

Медијска окупација Србије у потпуности је остварена у првим годинама жутократије. Сличну доминацију Империја има у осталим крхотинама СФР Југославије. Па је на ове просторе свеједно 2011. дошла катарска мрежа Алџазира (Ал Јазеера Балканс). А сада изгледа долази и клонирани Си-ен-ен, о чему су недавно писали Младен Ђорђевић и Марина Рагуш.

Из њихових текстова сазнајемо да се већ догодине може очекивати нови ТВ канал „Н1“, иза којег стоји корпорација која већ контролише кабловске оператере у Србији и БиХ. Један од „консултаната“ конгломерата је некадашњи амбасадор Империје у Београду Камерон Мантер. Директор нове телевизије треба да буде Брент Седлер, некадашњи дописник Сиенена и пословни ортак бившег амбасадора Монтгомерија (МСМ – Монтгомери, Седлер, Матић).

tv-mozak

Зашто? Мислим, ако је Балкан толико „неважан“ за Империју, ако је „све готово“ а сваки отпор узалудан – како то без престанка верглају медији Империје а послушно понављају њихови домаћи квислиншки клонови – откуд потреба да се на већ наводно освојени Балкан пошаље прво Алџазира, а ево сад и Си-ен-ен? Империја очигледно сматра да домаћа пета колона није успела да до краја обави поверени јој посао, и да мора директно да се укључи у коначно сламање отпора: операцију „промене свести“.

Значи, и ова герила у којој многи малодушно сматрају да су постигли све што је могуће постићи, успела је да у довољној мери поремети планове Империје и квислиншког култа.

Међу родољубима се већ годинама вуче прича о потреби за патриотском верзијом Б92, али то је просто неоствариво. Телевизија захтева обимну логистику, која много кошта а веома је рањива на државни притисак. Нешто попут тенка: застрашујуће моћно на отвореном, али потпуно бескорисно у шуми. Зато државе, по правилу, имају тенкове, а герилци ракетне бацаче.

На светском плану медијску доминацију Империје успешно је угрозила Русија. За само пет-шест година, телевизија РТ (првобитно Руссиа Тодаy, сада само РТ) постала је једна од најгледанијих медијских кућа у Америци.

Дабоме, у напору да се пробије на западну медијску сцену, РТ ту и тамо чини грешке у корацима; на пример, када су о политици владе Србије питали жутократског амбасадора у Лондону, или кад су недавно у једну емисију позвали Џејмија Кирчика, медијског батинаша хомосексуалног лобија, који је гостовање злоупотребио за тираду о „геј правима“. Али, иако вашингтонски естаблишмент рутински режи на РТ као на „московску пропаганду“, све више Американаца схвата да вести које гледају на РТ нису „фризиране“ попут оних које им сервирају Си-ен-ен, МСНБЦ, Фокс Њуз итд.

Имајући то у виду, с правом се намеће питање зашто Москва не обраћа пажњу на Балкански медијски фронт – који је, како се види из најављеног доласка Си-ен-еновог клона, итекако битан за Империју. Јесте да су на интернету већ присутни Руска реч и Фонд стратешке културе, али од РТ нема ни трага ни гласа. Јавност у Србији и даље се „информише“ претежно преко телевизије, где апсолутну доминацију имају Империја и квислиншки култ. Кад Алџазира личи на пристојну алтернативу, све вам је јасно.


Извор: Сиви Соко

Оставите коментар

Оставите коментар на Доказ да са сламањем Балкана још није готово

* Обавезна поља