Boris-Aleksic-300x181Пре само месец дана Александар Вучић је дао савет Немцима да Немачку учине мање атрактивном за избеглице[i], а Берлин га је већ послушао. Немци све интензивније пале избегличке кампове и нападају несрећнике који у њиховој земљи траже милост.[ii] Као бонус Германи су наумили да део миграната потрпају у бивше концлогоре.[iii] Ова вест је због просте чињенице да нас Вучић свакодневно обасипа својом изузетношћу остала готово непримећена. Ипак нова информација је веома брзо продрмала грађане Србије. „Вучић са Обамом кроји план против терориста“ и то крајем септембра у седишту УН.[iv] Очаравајуће! При том, премијер није ту стао.

Он је не чекајући сусрет са председником Сједињених дражава већ променио Закон о полицији, којим је сада дато право министру унутрашњих послова и директору полиције да фактички уведу ванредно стање на делу територије услед „повећаног ризика“. Можда ће и Јенкији попут Шваба послушати његову мудрост? Уосталом јавност зна да Чака Нориса нервирају вежбе Војске САД на територији Тексаса.[v] Шта више, познати глумац упозорава да Вашингтон жели да узурпира власт у тој савезној држави.[vi] Чувај се Чак, Вучић има искуства и удела у хватању Радована Караџића и Ратка Младића, можда и ти будеш следећи. 

Дакле, Вучић нам уз фанфаре, путем твитера саопшти следеће: „Прихватио сам лични позив председника САД Барака Обаме да учествујем на Самиту лидера у УН-у, на тему борбе против ИСИЛ-а и насилног екстремизма“. Грађани су ову вест примили са усхићењем. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тим поводом изјављује да је конференција одлична прилика да српски премијер представи све што је Србија урадила у превентивним акцијама у сузбијању екстремизма и тероризма, али и да светску јавност упозна са нашим виђењем ситуације у региону. Ево званични Београд је предао терористима целу покрајину и за сада је задовољио њихове апетите. Чувајте се екстремисти, има Вучић још Србије за жртвовање! По Стевановићу, Вучић ће у Њујорку показати своју изузетност Западу. „Србија је данас уважен партнер у борби против тероризма као највећег глобалног зла, а премијер Вучић лидер чије је деловање стабилизовало Западни Балкан и Србију учинило важном у процесу доношења безбедности и развоја у нашем делу Европе“.[vii] Ма како само Западни Балкан Стевановићу? Вућић ће стабилизовати цео свет! Он ће „донети“ (како ти кажеш) тј. даровати безбедност свима! У ствари, у Њујорку, Обама добија шансу да се састане са Вучићем, а не обрнуто.

Ево ово су вести у Кирбиленду, банана држави која мења име у складу са именовањима америчких амбасадора. Изван Кирбиленда информације су нешто другачије. Према њима, Барак Обама је још у фебруару одржао, први у низу самит „Борба против насилног екстремизма“. Од 17. до 19. фебруара 2015. године у Белој кући америчка влада је организовала скуп. Последњег дана страни лидери, високи званичници УН и регионалних организација, представници приватног и цивилног сектора, окупили су се у Министарству спољних послова где су расправљали о изазовима у превенцији и борби против насилног екстремизма.[viii] Листа учесника је остала тајна за медије све до 20. фебруара. Поједина западна јавна гласила су пре почетка састанка затражили од Националног савета за безбедност САД, надлежног за организацију, листу учесника али је нису добили. Тек када су сви разговори обављени а гости били на путу кући, списак је стигао у редакције.

Највеће изненађење за главне и одговорне уреднике, најпознатијих западних медија је сигурно била чињеница да Вучић није био на овом догађају! Нису га ни позвали. Међутим на самиту је учествовао Александар Бортников, директор ФСБ-а и блиски Путинов сарадник. Листови на Западу спекулишу да је ово и био разлог што је листа учесника остала тајна до завршетка скупа.[ix] Усред антируске хистерије и звецкања америчког и Нато оружја на руским границама, ово би било у најмању руку чудно за хипнотисано грађанство у Сједињеним државама. Ипак, сама чињеница боравка Бортникова у Вашингтону, била је веома значајна. Ко зна, можда Руси успеју да помогну грађанима САД да одбране уставом гарантоване слободе које угрожава владајућа клептократија? Остало је примећено и да се Обама у свом говору својски потрудио да Исил не назове исламском организацијом.[x] Чисто да не увреди оне који Јенкијима помажу да дестабилизују Блиски исток, Европу, Русију и све до Кине. 

vucic-tirana-botasotinfo-700x525

На самиту у Вашингтону је одлучено да се одржи и низ регионалних скупова на исту тему. Уследила је конференција у Аустралији 11. и 12 јуна. Фокус је био на борби против екстремне пропаганде и промовисања тероризма. Због савремених средства преноса информација попут интернета и популарних друштвених мрежа терористи успевају да пробију државне границе и освоје симпатије у бројним државама. У Сиднеју су предложени заједнички пројекти у сузбијању ових активности. Гле чуда, Вучић није био ни на овом догађају. Вероватно је био превише заузет да би га увеличао својим присуством.[xi] Негде у то време премијер је обијао ћошкове Беле кући покушавајући да се, после отказаног сусрета са Бајденом, састане са неким познатијим функционером америчке власти. Успео је да се докопа Мекејна и Нуландове.

Нисмо поменули да је на састанку у Вашингтону договорен и регионални скуп у Албанији.[xii] Ово је добра вест за Вучића јер би га његов пријатељ Еди Рама сигурно позвао. Уосталом, лидер напредњака му несебично помаже у стварању велике Албаније, претварању Срба на Косову и Метохији у „Косоваре“ и брисању српских трагова у Јужној српској покрајини. Као највећи великоалбанац у остатку Србије, и предани имплементатор противуставног Бриселског споразума, Вучић је свакако заслужио Рамин позив. Занимљиво је такође да по плану Сједињених дражава, Албанија постаје један од регионалних центара борбе против екстремизма и тероризма. Ову ласкаву титулу су сигурно заслужили истребљујући српски народ. Тако ће терористи, нарко дилери и трговци људским органима предводити борбу против насиља у региону. Како прикладно за америчку визију света. То се ипак не уклапа у речи министра Стевановића који истиче Вучићеву улогу у стабилизацији Балкана. Поред свих додворавања Вашингтону, Лондону и Берлину, после свих попуштања и понижења пред Шиптарима, Јенкији су изабрали поново Шиптаре.

Председник СНС-а се међутим, није предао. Ако није раван Рами, наћиће он већ, неког себи равног. Заједно са представником Приштине, Вучић ће се запутити у септембру у Њујорк, где је најзад позван. Западни медији, под контролом ЦИА су га већ ставили у исти кош са Мустафом. „Премијери Србије и (окупираног, прим. аутора) Косова (и Метохије, прим. аутора) Александар Вучић и Иса Мустафа добили су лични позив председника САД Барака Обаме да присуствују Самиту лидера у седишту УН у Њујорку, посвећеном борби против Исламске државе и насилног екстремизма, саопштено је у недељу из Владе Србије и кабинета (тзв, прим. аутора) косовског премијера. Како се наводи, Самит ће бити могућност да се разговара о напретку који је учињен у борби против тероризма, глобалним обавезама и привржености колективим напорима како би се успешно изборили са ИСИЛ-ом и насилним екстремизмом.“[xiii] То је та „част“ коју је добио најзад Вучић.

Иако кроз јавна гласила у Кирбиленду, значај Београда у региону постаје све већи, стварност је таква да сведочи о томе да је Запад срубио Србију на ниво испод Албаније, а у равни са окупираним КиМ. Оно што се не може оспорити је да Вучић у том процесу има кључну и изузетну улогу.

________________________________________

[i] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=07&dd=27&nav_category=11&nav_id=1020432

[ii] http://www.dw.com/sr/napadi-na-izbeglice-nema%C4%8Dka-sramota/a-18555284

[iii] http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11343119/Buchenwald-concentration-camp-immigration-plan-criticised.html

[iv] http://www.alo.rs/vucic-sa-obamom-kroji-plan-protiv-terorista/4738

[v] http://www.theguardian.com/us-news/2015/jul/13/jade-helm-texas-monitor-military-training-government-plot

[vi] http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/04/chuck-norris-warns-government-conspiracy-take-over-texas

[vii] Ало, исто.

[viii] http://www.state.gov/j/cve/index.htm

[ix] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2960820/White-House-accused-stonewalling-refuses-reveal-exactly-attended-terrorism-summit-Obama-refused-call-ISIS-Islamic.html#ixzz3jwS0OjJK

[x] Daily Mail, исто.

[xi] http://www.ag.gov.au/cvesummit

[xii] http://www.state.gov/j/ct/cvesummit/releases/237673.htm

[xiii] http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/20150823/500/500.html?id=27203980


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Допринос Вучићеве изузетности стабилизацији планете

* Обавезна поља