Избори у Никшићу одржани прекјуче били су много више од гласања о стратегији развоја ове општине. Били су то први избори након оних парламентарних одржаних крајем августа прошле године, када је после три деценије са власти смењена Демократска партија социјалиста (ДПС) председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Исте снаге које су победиле на тим изборима желеле су да сада преузму и Никшић, у жељи да на тај начин потврде своју доминацију, док је намера ДПС-а била да се победом врати у игру, како би временом оспорила и власт на државном нивоу.

„Ово су избори на којима се печатира воља грађана исказана прошле године“, поручивао је Марко Ковачевић, кандидат за градоначелника коалиције „За будућност Никшића“, који је предводио доминантно просрпски Демократски фронт (ДФ), највећи чинилац нове власти на државном нивоу.

„Избори у Никшићу превазилазе локални значај јер је угрожена држава Црна Гора и њено право на слободу“, тврдили су из ДПС-а, наводећи да је „земља под новом влашћу са европског пута скренула на странпутицу“ и да ће победа ДПС-а у Никшићу „означити почетак краја свих тих ретроградних ствари“.

„Битка за Никшић“

ДПС је на ове изборе изашла са мањим странкама у коалицији „Европски тим за Никшић“. Иако су сви избори у Црној Гори последњих година били неизвесни а прогнозе незахвалне, аналитичари су се у својим оценама и предвиђањима слагали да су ово први избори у које ДПС није улазила као фаворит. Не само из разлога што ова странка више не влада на републичком нивоу, већ што је на прошлим парламентарним изборима у Никшићу њен блок имао чак шест хиљада мање гласова него ривали.

ДПС је на изборе изашла после готово три деценије непрекидне власти у родном граду свог лидера. Странка је изборе губила 2003. године, када краћи период није управљала градом, док су дуготрајни коалициони преговори после гласања 2012. године, у коме ДПС није имала већину, резултирали понављањем гласања 2013. године и повратком Ђукановићеве странке на власт.

Док је ДПС око себе окупила све сродне партије, странке нове власти ишле су у изборну утакмицу поново у три колоне. Осим коалиције „За будућност Никшића“, добром резултату надали су се из коалиције „Мир је наша нација“ чију су основу чиниле Демократе председника парламента Алексе Бечића.

Премијер Здравко Кривокапић није учествовао у кампањи осим што је са Бечићем недавно у Никшићу посетио владику Јоаникија. То је личило на тражење подршке цркве која је одиграла велику улогу у прошлогодишњем паду ДПС-а, а нарочито је утицајна у Никшићу.

На део гласова рачунала је и коалиција „Црно на бело“ коју предводи странка УРА  вицепремијера Дритана Абазовића. Осим њих, на  гласачким листићима налазио се још и пред изборе новоформирани Народни покрет Миодрага Даке Давидовића, утицајног међу верницима СПЦ, а који се у кампањи сукобио са ДФ-ом оштро нападајући њиховог битног политичког партнера – председника Србије Александра Вучића. У трци је била још и опозициона Социјалдемократска партија (СДП), која је такође оптуживала нове власти за „издају“ и „служење“ Србији.

Присталице коалиције „За будућност Никшића“ славе победу након објављивања изборних резултата – Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Демократе, ојачане присталицама Кривокапића и Демократски фронт Андрије Мандића, борили су се за исто бирачко тело, просрпски оријентисане грађане и присталице Српске православне цркве у Црној Гори. Исти корпус гласача била је циљна група и Миодрага Давидовића, бизнисмена, некадашњег шефа никшићке полиције и једног од највећих донатора СПЦ-а.

И док се Бечићеве Демократе и Демократски фронт, који чине власт на државном нивоу, у кампањи међусобно нису нападали, оштра политичка борба водила се између ДФ-а и Давидовићевог Народног покрета, чије је гесло кампање било „За васкрсење Никшића“.

Партије бивше власти на државном нивоу, предвођене Демократском партијом социјалиста Мила Ђукановића, рачунале су на гласове процрногорских бирача. Мета политичке кампање ДПС-а биле су партије актуелне власти, пре свега Демократски фронт.

Иако локални, никшићки избори изазивали су велико интересовање и у Београду, и са огромном пажњом су праћени у српским медијима, који су објавили низ текстова, док су поједине српске телевизије имале специјалне емисије под називом „Битка за Никшић“. У ДПС-у су због свега тога оптуживали  Србију и председника Вучића за мешање у изборе и покушај „окупације Никшића“. Феномен избора у другом по величини црногорском граду постао је главна тема не само у Црној Гори, већ су у њих биле упрте очи читавог региона.

Резултати избора

На 138 бирачких места, 58.833 бирача требало је да одреди 41 посланика локалног парламента. Овим изборима, политичка борба се вратила у Никшић – на претходним изборима 2017. године једини учесници били су ДПС и Социјалдемократе, док су све остале странке бојкотовале процес.

Никшић је град у коме, према последњем попису из 2011. године, живи око 46 хиљада Црногораца и око 18 хиљада Срба, мада српски као матерњи језик наводи око 33 хиљаде грађана, а црногорски нешто мање од 32 хиљаде. Иако су многи склони да због оваквог састава становништва Никшић опишу као „лакмус“ црногорске политике, ни то се не чини довољним објашњењем за огромно интересовање за резултате редовних локалних избора.

У Никшићу је традиционално, када су у питању избори, висока излазност. На парламентарним изборима 2020. године излазност је износила 82,5 одсто.

Према подацима из пописа 2011. године у Никшићу, познатом и као граду „челика и пива“, живи 72 хиљаде становника. Окосницу привреде, осим Електропривреде, чине пивара Требјеса и Жељезара. На евиденцији Завода за запошљавање је близу пет хиљада незапослених. За Никшић кажу да је био најразвијенији индустријски град у Југославији до 1989. године и град са највише интелектуалца од Ђевђелије до Триглава, а да је данас „мртав“ и „град-музеј“.

Избори за нама били су борба три велике коалиције. Другопласирана коалиција доминантног дела парламентарне већине „За будућност Црне Горе“, односно њена локална листа „За будућност Никшића“, и трећепласирана коалиција Демократа, премијера Здравка Кривокапића и дела владе, сабирањем гласова формираће победнички резултат.

Кандидат за градоначелника коалиције „За будућност Никшића“ говори на предизборном скупу – Фото; „За будућност Никшића“

Коалиција ДФ-а и Демократе су након пребројавања гласачких листића добиле апсолутну већину мандата и могу заједно да формирају власт. ДФ (25,9 одсто) располаже са 11, Демократе (23,2 одсто) са 10 мандата, а укупно је 41 место у скупштини општине Никшић. Предстоје преговори око тога коме ће припасти место градоначелника јер је ДФ остварио слаб резултат, за разлику од Демократа. Дошло је до прегруписавања и промене у односу снага, где сада Демократе уживају већу популарност од ДФ-а.

ДПС је остварила исти резултат као на парламентарним изборима, узимајући у обзир да је овај пут наступила у коалицији са СД-ом. То показује да бирачи, који гласају из материјалних побуда, још увек нису убеђени да ће Мило Ђукановић пасти са власти. У изборе у Никшићу ДПС је ушла са огромним ресурсима које има, а то су, пре свега, запослени у општини и на државном нивоу који са члановима својих породица носе минимум 25 одсто сигурних гласова.

Поред тога, по опробаном рецепту, коришћени су и сви остали ресурси попут верних медија, лажираних бирачких спискова, поткупљивања. Сва снага ДПС-а је у ово била упрегнута – у бирачком списку било је барем 10 одсто фантома, уочи избора додато је 400 нових бирача. Полиција и тужилаштво и даље су под контролом ДПС-а.

ДПС није мртва

Што се ДПС-а тиче, после ових избора она дефинитивно није оно што су многи прижељкивали пре избора – није мртва. Освојили су 40 одсто гласова и 18 одборничких мандата. Она вреба, и вребаће све док се неке ствари у новој владајућој већини не промене. Ових 40 одсто ДПС-а представља први пораз нове владе. Тридесет одсто било је идеално за ову партију, 35 можда подношљиво, док ових 40 одсто представљају пораз, јер су после ових избора остављени и даље у животу. Борба ДПС-а за повратак из нокдауна сада тек почиње.

Евидентно је да је највећи губитник ових избора ДФ, који је са 37 одсто 30 августа, пао на 26 одсто после јучерашњих избора, док се Демократе могу сматрати највећим победницима. Трећина гласача ДФ-а прешла је ка Демократама који су скочили са 14 одсто (после републичких избора) на 24 одсто. Овакав епилог никшићких избора представља производ ДФ-овог подривања владе, коју су подржали у скупштини, као и носиоца сопствене изборне листе на парламентарним изборима. Такође, није занемарљива и није без последица била ни чињеница праћена „сметњама на везама“ са СПЦ у Црној Гори, и одређена  конфронтација, ако имамо у виду да је Небојша Медојевић коришћен као инструмент антицрквене пропаганде након августовских избора.

Постоје и гледишта да се након понижавања ДФ-а после парламентарних избора на овим, локалним изборима ова политичка групација, нападана од стране многих, показала  сјајно. Заправо, ДФ је доказао да су све оне оптужбе које су изношене на његов рачун након парламентарних избора биле неосноване, и да је и без Даке и без Кривокапића остварио управо онакве резултате који осликавају подршку у српском гласачком телу.

Ипак, када је ДФ у питању, долази време када ће он морати да се профилише, будући да унутар блока постоји неколико партија, а требало би да постане само једна, на челу са, што да не, можда  доказаним и искусним Батом Царевићем. Поменуту трансформацију ДФ би морао започети удаљавањем од Медојевића и искључивањем истог из сваке будуће комбинације.

Стабилан резултат који је освојила УРА показује да за Дритана Абазовића не гласају албански екстремисти већ црногорски либерали.

Никшићу су припали и част и обавеза да буде први град који ће потврдити велику победу народа од прошле године, над вишедеценијском аутократијом ДПС-а. И Никшић је ту част заслужио јер је историјску обавезу извршио. Ово је и победа свих оних који су деценијама истрајавали у отпору корупционашко-аутократској владавини ДПС-а. Ово је победа једног континуитета који за вредности баштини слободу и демократију, а не корупцију, аутократију и конформизам по сваку цену.

Мило Ђукановић током предизборне кампање у Никшићу, десно Соња Дамјановић, кандидат за градоначелника његове коалицијеФото: Снимак екрана/YouTube/Европски тим за Никшић

Резултат у Никшићу недвосмислено сугерише да су потребне одлучне и суштинске реформе, без превише калкулација као што је до сада био случај – од регулисања бирачких спискова до обрачуна са корупцијом на свим нивоима. А када је у питању локални ниво, Никшић је после две деценије добио нову власт, демократску и по вољи народа. То је тријумф слободе и сазревање демократије.

Никшић је ослобођен од ДПС-а, али брине то што је ДПС задржала готово сваки глас који је добила на августовским изборима, упркос губитку централне власти. Превише гласова је ДПС узео на овим изборима, и за свој резултат могу да захвале експертској влади и њиховој мекој политици незамерања.

Разлози урушавања ДФ

Победници на изборима мораће већ од сутра да промене приступ у вођењу државе и међусобним односима. У међусобним односима хитно мора да успостави међусобно поверење, а Влада Црне Горе хитно треба да интензивира активности на ослобођењу институција. Уколико постојећа експертска гарнитура не може да одговори том изазову, онда влада треба да прође кроз реконструкцијy.

Недопустиво је да је да су главни тужиоци и даље Ивица Станковић и Миливоје Катнић, недопустиво је да још нико није ухапшен, недопустиво је да су менаџмент и уређивачка политика РТЦГ непромењени… недопустиво је још много тога што није учињено до сада.

После пораза на парламентарним изборима сви су очекивали да ће ДПС пасти испод 30 одсто. Како се онда десило то да ДПС остане овако јака, а да се ДФ уруши за оволико процената?

Реално, нико није причао о проблемима грађана Никшића. Опет су се повеле националне теме, причало се о сукобима Србија/Црна Гора, о „одбрани државе“… Паду ДФ-а допринело је и бесомучно твитовање Небојше Медојевића, који им је „скинуо“ барем 10 одсто својим понашањем. И овај пад се сигурно неће зауставити све док се он не уклони из те коалиције и док се у фокус политичке приче не ставе социјалне теме.

Никшићки избори били су и добра прилика после које смо сазнали и колика је реална снага премијера Здравка Кривокапића. Његова подршка носи неких 10 одсто. И то је успех, јер се осим у задњих пар дана кампање раније током исте није значајније ни ангажовао.

Све у свему, ДФ сада не може тражити реконструкцију владе. И само место градоначелника којем се надају и које најављују из ДФ-а сада је  неизвесно, јер су Демократе већ попустиле код преговора о формирању локалне власти у Будви. Ако би ДФ кренуо у реконструкцију владе, онда у том науму врло вероватно неће имати подршку већине партија које су са њима (СНП, Права ЦГ).

Сведоци смо да је ДПС куповином гласова (по писању многих медија, али и према признању самих учесника изборног процеса) као и предизборним активностима запошљавања и сличним, опробаним механизмима, успела да обезбеди поприличан број гласова. Сва машинерија ДПС-а била је упрегнута у изборе у Никшићу. Млака и плашљива реакција нове власти на све уобичајене марифетлуке ДПС-а разлози су оволиког броја гласова за њих. Реалан проценат је око 30 одсто.

Нажалост, иако је у Црној Гори пре пола године смењена власт, стварну моћ још увек има ДПС. Новац, медији, црни фондови и „дубока држава“ још увек су под контролом ДПС-а, док нова власт наступа прилично млако, инертно и неодлучно. Док се не прекину сви извори финансирања ДПС-а и тихо саботирање од стране депеесовских чиновника на свим положајима, нема ништа од смене власти, иако је она формално извршена – суштински, партија Мила Ђукановића још увек влада Црном Гором.

У року од пола године, ДФ је изгубио трећину гласача. Наиме, на изборима од 30. августа ова политичка групација у Никшићу освојила је 18.084 гласова,  док је на јучерашњим изборима за њих гласало 12.750 бирача. Све ово се десило у граду где ДФ традиционално најбоље стоји, где има најјачи одбор и најјаче активисте, а сада су додатно имали још значајну медијску, новчану и кадровску помоћ из Србије.

Мандићева Нова српска демократија треба да се одвоји од Медојевићевог пронатовског Покрета за промене, и да се врати свом изворном програму, да не би прави Срби морали да дају глас неутралним, анационалним, Демократама који, руку на срце, имају својих вредности, али који сигурно нису и неће бити неки велики борци за српску ствар.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић током обраћања након добијених резултата на изборима у Никшићу, 14. март 2021. (Фото: Снимак екрана/YouTube/НОВА С)

Закључци избора

На крају, из ових избора могли смо закључити следеће ствари:

ДПС је остала на нивоу броја гласова од 30. августа, чак је добила и 1.000 гласова више. Шта то показује? Да уопште нису наивни и да су и даље остали најозбиљнији политички субјекат који је вишегодишњим радом спровео политичку агенду на терену, која подразумева да су сви њени чиниоци интересно повезани, те се на тај начин одржава сигурна гласачка машинерија. Свако, гласајући за ДПС, гласа за себе и своје привилегије, ма колико минорно изгледале. Заједничка ствар за све гласаче ДПС-а је потпуно одсуство друштвене одговорности.

Демократе јачају на рачун ДФ-а чији пропусти им иду наруку. Спроводе једну мудру политику, без великих осцилација, бурних изјава и обећања, раде паметно, стабилно, показују висок ниво политичке озбиљности и зрелости и као резултат свега наведеног остварују овакве резултате.

Ванредни избори су у овом тренутку изузетно лоша опција, али исто тако и неочекивани резултат коалиције „За будућност Никшића“ не може извршити планирани притисак на владу и премијера ради реконструкције одређених министарстава и промену стратешких корака коју би влада под таквим притиском била „приморана“ да изведе.

Овај драстичан пад поверења грађана Никшића у ДФ јесте плод њиховог међусобног нападања са премијером за којег су они сами пристали да им буде носилац листе 30. августа. Уколико желе да поврате поверење гласача, морају престати да ратују са премијером, да нађу компромис око ствари које их деле и сарађују у вези онога што им је заједнички интерес.


Извор: Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Епилог избора у Никшићу

* Обавезна поља