Варшава је признала неуспех антируске политике. Вероватно је само у теорији политика санкција коју је Запад водио против Русије могла дати резултате. Ипак, принцип притиска на друштво како би се његови најактивнији представници подстакли на доношење одређених одлука биће изгледа настављен. Али то не пролази у Русији. Један од резултата санкција и политичког притиска, којег су западни „партнери” постигли сасвим неочекивано, јесте то да је ниво подршке становништва Владимиру Путину премашио рекордних 81 одсто.

Прошле суботе је пољски премијер Матеуш Моравјецки прилично отворено изјавио да санкције које је Запад увео Русији не делују.

„Доказ је курс рубље који се враћа на ниво пре руске агресије у Украјини. То значи да наше акције нису донеле учинак који су желели европски челници”, рекао је пољски политичар.

Доиста, руска национална валута, која је доживела страховити пад након већ уведених и тада тек најављених санкција, сасвим неочекивано за консолидовану Европу се вратила на „прератни” ниво, показујући невероватну виталност.

Штавише, постоје озбиљни разлози веровати да ће руска рубља наставити јачати, методично депресирајући тако озбиљне конкуренте као што су долар и евро. Такав ток догађаја више се не чини фантастичним и одвојеним од стварности. Након преласка на наплате за енергенте искључиво у националној валути, Москва је дала озбиљну понуду да позиционира рубљу као средство плаћања у међународним обрачунима.

Но, то су далеко од свих последица санкција које је Запад увео Русији, о којима се може и треба расправљати. Најважнија ствар коју Моравјецки није казао када је изразио жаљење због узалудности економског притиска на Русију јесте пројекција последица санкцијског рата на европску економију.

На рубу кризе

Европа је на рубу тешке економске кризе, која ће се врло озбиљно манифестовати почетком јесени. Ако су сада људи једноставно огорчени растом цена хране и енергената, порастом незапослености и падом животног стандарда, за неколико месеци ће, ако се ситуација не преокрене, већина земаља ЕУ прећи тачку са које нема повратка, након чега ће почети потпуни хаос.

У Европи су бензин, плин и струја све скупљи, а власти позивају на стрпљење и разумевање. Европа губи моћна продајна тржишта и присиљена је затворити нека предузећа, шаљући стручњаке на улицу. Европски пољопривредници који не примају руска ђубрива отворено говоре о надолазећој аграрној катастрофи. Складишта гаса се празне, али уместо позива на припреме за зиму, европски политичари поновно позивају на стрпљење и одбијају испоруку руског гаса. Неконтролисани раст цена горива уништава постојеће ланце снабдевања и узрокује нагли раст цена главних категорија робе широке потрошње. Стално слање оружја на територију Украјине, наравно, даје прилив средстава војно-индустријском комплексу, али изазива пораст избеглица.

Протест против раста цена енергената, Мадрид, 20. март 2022. – Фото: Pierre-Philippe MARCOU AFP

О супротном учинку политике санкција и о последицама погрешних одлука које су се већ очитовале у Европи може се говорити унедоглед. Исто тако се може бескрајно говорити о томе како је ова, на први поглед изразито негативна ситуација, изазвала низ позитивних промена у Русији. У земљи су се коначно формирале национално оријентисане елите, а главни сектори економије добили су снажан подстицај за развој. Износ средстава додељених не чак ни за подршку, већ у већој мери за развој националне економије, једноставно је колосалан.

Зашто?

У светлу недавних догађања намеће се сасвим логично питање зашто Запад, сваким даном сносећи озбиљне губитке, чиме све више иритира властито становништво, не одустаје од своје погрешне политике? Је ли могуће да је за Француску, Пољску или Немачку толико важна Украјина, која је оболела од фашизма, који је данас свима апсолутно очигледан, да су и схватајући погубност своје политике спремни ићи до краја? Идите до краја, не само да се борите против Русије до посљедњег Украјинца, него и уништите властиту економију, ризикујући да велики део сопствене популације баците испод границе сиромаштва?

Наравно, тешко је тражити логику у поступцима који су првенствено усмерени на одржавање имиџа. Данас Запад није спреман признати своје грешке, а још више није спреман признати чињеницу све већег геополитичког утицаја Русије. За многе европске политичаре пуно је прихватљивије ставити своје грађане на оброке суве хране и ограничити снадбевање грејањем и струјом, него признати чињеницу да се уништење Русије планирано дуги низ година, управо економским средствима, испоставило као потпуни промашај. Неуспех који је, пре свега, показао несамосталност европске економије и њену фаталну зависност од Русије.

Добродошли

Не схватајући како садашњу ситуацију преокренути у своју корист, Запад и даље избацује све више глупих санкција, док је одређени део становника земаља ЕУ већ зрео изаћи на улице и тражити одговоре актуелних власти на врло неугодне питања. Сигуран сам да је такав сценарио већ сазрео и да ће се догодити у блиској будућности. Ко би рекао да ће покретањем специјалне операције денацификације Украјине Владимир Путин изазвати још један важан догађај, онај отрежњења Европе, која је, по узору на америчке политичаре, врло непромишљено преценила свој политички и војни потенцијал?

Имам снажан утисак да је Запад одлучио починити колективно самоубиство. Овакав „рат санкција“ и сукоб у Украјини се не могу зауставити ни на који начин, осим потпуном и безусловном предајом Кијева.

Али истовремено је потребно креирати услове да Русија створи учинковиту шему денацификације и демилитаризације и Украјине и НАТО пакта.

Нема потребе журити заузети целу Украјину, само треба пустити да се ствари одвијају својим током.

Сав нацистички шљам Европе и дебили који су му спремни служити сами долазе на „црту денацификације“. Добродошли!


Извор: Altermainstream.info

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ гура Европу у самоубиство

* Обавезна поља