Branko pavlovic 4Чињенице често говоре довољно. Зато их у јавном простору најчешће или нема уопште, или се оне гурају у други, трећи и неки још даљи план, да би се говорило о намерама, последицама, злим опонентима и слично.

А ја бих да баш почнемо од чињеница.

Око Савамале оно што поуздано знамо је:

  • да су бројни објекти срушени иза поноћи,
  • да је рушење противзаконито,
  • да су рушиоци носили фантомке,
  • да полиција није уопште интервенисала сатима док је рушење трајало.

Код таквог неспорног чињеничног стања, најважније питање је одговорност полиције. Слажем се, наравно, да је за сваку осуду што нека криминална група руши објекте и малтретира људе, али то може да се догоди. Оно што не може да се догоди то је да полиција не реагује. Како знам да је у питању криминална група – тако што ни са судском одлуком, ни ако би суд непосредно спроводио извршење, рушење објеката не може да започне иза поноћи. Дакле, противзаконито поступање је непобитно. 

Треба дакле тражити одговорност београдске полиције. Цео врх београдске полиције мора бити смењен, а онај међу њима, или више њих, који су и лично одговорни морају бити кривично процесуирани. 

Пре него што се уопште пређе на тему „ко стоји иза рушења“ и пре него што се утврди ко је рушио, много пре тога, дакле одмах – цео београдски врх полиције је морао бити смењен. Они који нису у стању да полицију организују и воде тако да нико некажњено не може сатима да руши објекте у строгом центру престонице, није подобан ни да открива учиниоце, а још мање налогодавце. 

Уместо да је тако поступљено, Вучић нам говори: да је потпуно уреду што су објекти срушени, само да је начин непримерен, да то није важно питање, да су му мисли сконцентрисане око извештаја ММФ-а, да зли људи стоје око потенцирања тог питања, да је на делу дестабилизација Србије итд.

Vucic-Savamala-rusenje-Savamale-620x350

Ајмо опет да почнемо од чињеница. Ако је на делу дестабилизација Србије, онда је најбоља одбрана Србије, најкраћи и најбржи пут ка њеној стабилизацији, тренутна смена целокупног руководства београдске полиције. Вучић их смени, тужилац процесуира одговорне, полиција похапси извршиоце, багери се заплене – и онда се мирно даље води поступак око тога ко стоји иза рушења. Ето стабилности. Чак и веће него што је била пре рушења. 

Не разумем зашто се демонстрира испред градске скупштине, а не испред седишта београдске полиције. За нас грађане је много важније да институције раде свој посао и одговарају ако га не обављају како би требало, него питање ко је на власти. 

Није наравно могуће спречити опозиционе политичаре да учествују у протестима, али је чињеница да тиме они одмажу грађанима у борби. Као што је заиста непријатан осећај да се исте или сличне маскоте користе и у другим државама у којима САД желе промену режима.

Ја верујем у добре намере организатора протеста, али не верујем у добре намере представника ни власти ни опозиције. Зато је изузетно важно шта се захтева, где се протестује и који се симболи користе. Да би се пажња држала на чињеницама и да би што мање говора било о злим намерама. На тај начин несумњиво најодговорнији, а то су руководиоци полиције, не би имали шансе да се извуку без веома озбиљних санкција.

И за крај опет чињеница, као што сви знамо, у оваквим случајевима време ради за оне који би морали да одговарају.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Фантомке и лоше намере

* Обавезна поља