nikolaj malisevskiНајјаче западноевропске корпорације су планирале да Украјину претворе у основну територију за гајење генетски модификованих организама – ГМО. Нико не узима у обзир чињеницу да трансгенетски организми, када се ставе у прехрамбене производе за човека, могу да постану оружје које ће пре или касније да истреби велики део становништва Земље. Генетски  модификовани производи уопште не требају Европи (у њој је њихова производња врло ограничена), али јој требају државе у којима је могуће гајити такве производе. Украјина је баш зрела за то.

Главни лобиста ГМО-колонизације Украјине је америчка корпорација „Монсанто“,   једна од највећих на свету у производњи генетски-модификоване хране. Корпорација „Монсанто“ је, уосталом, позната и као произвођач „Агенса Оранж“ (Agent Orange)  – смесе дефолијаната и хербицида које је америчка армија користила у рату са Вијетнамом  за уништење биљног света (тај производ, а његово коришћење многи у Вијетнаму сматрају за ратни злочин, провоцира развој тумора код човека и уништава његов имунолошки систем).

Руководиоци „Монсанта“ изјављују  да ће следећих година добит само од сојиног сектора изван граница САД изнети преко 1 милијарде $, што  ће омогућити да се приход компаније за пет година удвостручи. „Монсанто“ је толико снажна корпорација  да је у стању да утиче и на администрацију САД. Као пример може да послужи скандалозни закон HR-933 који је потписао председник Обама (у Америци је HR -933 познат као „Закон о заштити „Монсанта“). Према њему је федералним судовима Сједињених Држава  забрањено да стављају забрану на продају ГМО, без обзира на доказану штетност тих организама.

Раније  је у Украјини било забрањено коришћење ГМО у пољопривреди.  Међутим, Споразум о придруживању Европској унији који су потписале нове украјинске власти садржи и члан који стране обавезује на тесну сарадњу по питањима ширења   коришћења биотехнологија. У јулу 2014. Оклендски институт у Калифорнији је објавио извештај „У сусрет Западу: Светска банка и ММФ о  конфликту у Украјини“. Из њега произилази да Светска банка и ММФ кредитом који је додељен Украјини  отварају ту земљу да производњу и ширење у пољопривреди генетски-модификованих култура и генетски-модификованих организама.

Потпредседник „Монсанта“ Jesus Madrazo  саопштава да  „биотехнологије представљају  инструмент који ће убудуће бити доступан и украјинским фармерима“. Украјинске власти и менаџери  „Монсанта“ заједничким напорима се својски труде да приближе ту будућност. Ових дана је министар за аграрну политику и исхрану Украјине Алексеј Павленко изјавио да је постигнут договор да се на територији Украјине изгради нова фабрика компаније „Монсанто“ која ће производити ГМО-семена. А док то не буде, та корпорација је већ почела да ради са програмом   „социјалног развоја“ Украјине са звучним називом „Будућа ризница житарица“.

Представник „Монсанта“ каже: „На данашњи дан наша компанија разматра неколико парцела у различитим деловима Украјине, које су погодне за изградњу фабрике за производњу семена, у такозваном „кукурузном појасу“ (један од приоритетних региона је област Винице). Према подацима које даје директор Семенске асоцијације Украјине Валерија Хаџиматова, „Монсанто“ већ „сада заузима око 20% украјинског тржишта семенског кукуруза, а пуштање фабрике ће омогућити да се већ 2015.године   то учешће повећа за још 10%.

monsanto-gmo

На политичком плану интересе „Монсанта“ у Украјини штити син потпредседника САД Роберт Хантер Бајден који је председник савета Светског прехрамбеног програма САД (у оквиру програма УН под истим називом). Успут – он је и члан савета директора Burisma Holdings – највећег украјинског приватног извозника.

„Монсанто“ има и   заштиту помоћу силе – најамнике једне од највеће на свету приватне војне компаније „Academi“.  До  јануара 2010. она је носила назив  Xe Services LLC, до фебруара 2009. – Blackwater. За „Монсанто“  она ради по уговору. Има података да  Academi  предсставља власништво најкрупнијих  „Монсантових“  акционара.

Пи-ар планова „Монсанта“ у Украјини обезбеђује Америчко-украјински пословни савет (USUBC). Његов председник Морган Вилијамс је упоран: Украјини је неопходно да легализује производњу ГМО-семена и да их користи за сејање. Савет директора USUBC  буквално кипи од лобиста који су и представници америчких агроубица  – Monsantа, Cargillа, DuPont-а, John Deere-а, Eli Lilly.

***

У јулу 2014. У Кини је одржан међународни форум о прехрамбеној безбедности и екологији у пољопривреди, који је углавном био посвећен супротстављању ГМО-технологијама. Говорили су стручњаци из Аргентине, САД, Велике Британије, Немачке, Данске, Аустралије, Новог Зеланда, Русије, Индије. Доктор биолошких наука из Русије, ИринаЈермакова, која је учествовала у раду форума, прича да су јавности приказани шокантни подаци  о „генетским аномалијама и неплодности трансгенетских животиња, о патологији унутрашњих органа и оштећењима репродуктивних функција код свиња, о аутизму и слабоумности код деце у чијој је храни било ГМО“.  Међутим, за Украјину та огромна маса   информација  важних по опстанак очигледно више нема значаја: под   садашњим кијевским режимом  Украјина  се полако, али потпуно претвара у забран „Монсанта“.

Тако су почетком маја украјински медији са задовољством саопштили: компанија „Монсанто – Украјина“  (филијала калифорнијског гиганта) пољопривредницима за нову сезону нуди нови селективни хербицид „Гвардиана Тетра“.

ГМО-колонизација Украјине  се захуктала…


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на ГМО колонизација Украјине

* Обавезна поља