Шумски пожари избијају сваког лета широм Грчке. Планине које окружују Атину гореле су више пута ове године. Били су то само праменови дима у даљини. Нису то биле ударне вести, док то намах нису постале. Када сам се пробудио у уторак ујутро било је већ педесет мртвих. Потом шездесет. На крају дана било их је већ седамдесет четворо. Сада се број мртвих пење на осамдесет и по свој прилици он ће наставити да расте.

Грчка нема земљишне књиге. Ми заиста не знамо шта је чије. Тако да ако шума изгори и ви градите на тој земљи, можете да полажете право на њу. А ако сте предузимач са политичким везама, ретроспективне урбанистичке дозволе су вам гарантоване. Било је 4000 хапшења за злонамерну паљевину од 2014. године. Од свих ухапшених, само седамсто људи је било изведено пред суд, од којих је само један одслужио затворску казну. Петоро људи је ухапшено у вези са недавним пожарима.

Мати (назив значи „око“ на грчком) била је једном шума. Почев од 50–их година двадесетог века, у овом подручју се постепено и незаконито градило, без плана, одговарајућих дозвола и без надзора. Једна влада за другом (укључујући и тренутну) награђивале су злонамерну паљевину и запоседање земљишта тако што су дозвољавале виновницима да задрже запоседнута места. Али људи који сада тамо живе по свој прилици нису свесни било чега од овог.

Они стога природно питају: где је држава? Где је инфраструктура? Ту наилазимо на злочин број два: деценија штедње драстично је редуковала грчку ватрогасну службу; ватрогасци су често ангажовани сезонским уговорима, и у неким случајевима буџет је толико истањен да морају да купују сопствене чизме. Заједно са оним што делује као тешки недостатак координације између различитих служби у неколико првих кључних часова, цена кресања трошкова су животи.

Нису изведени витални инфраструктурни радови планирани за време пре лета. Сви су имали „друге проблеме“, попут тога да обезбеде храну за своје породице.

На улицама Матија можете да видите алуминијумске аутомобилске делове истопљене на асфалту. Алуминијум се топи на 650 степени. Ватрогасна црева заиста не помажу против толиких температура. Ватра престаје када дође до мора или када нестане материјала који могу да горе.

Сув месец, високе температуре и брз ветар проносио је пакао шумама брже него што људи могу да трче. Ипак, свега тридесет метара од кућа где су неки људи страдали је море, у коме су многе њихове комшије већ потражиле уточиште. Шта се десило?

Нерегулисана градња довела је до тога да су многе улице постале слепе улице, да су се путеви сузили и да нема планова за евакуацију према којима људи могу да се владају. Приступ плажи је често препречен, како би делови плажа остали „приватни“ за богатије становнике. Мештани кажу да у неким случајевима морате да ходате километрима како бисте наишли на приступ обали. Двадесет шесторо људи је пронађено мртво у пољима, склупчани заједно, пошто нису успели да пронађу пролаз кроз ограду до обале. Неједнакост је међу факторима који су их убили.

Видећемо још пожара попут овог. Климатске промене чине сушну сезону још сушнијом, како у Грчкој тако и другде. Нисмо то схватили довољно озбиљно, зато што имамо „друге проблеме“. Живот је сувише тежак да мислило о темама попут ове. И уистину, јесте. Али ми ипак требамо да питамо сами себе: куда ћемо кад ватра дође?!

Превод и обрада – Милош Милојевиић


Извор: London Review of Books Blog/Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Грчка и ватра

* Обавезна поља