Чији хлеб једеш, његову песму певаш.

(Народна пословица)

Морам признати да ми је текст у Политици од 02.06.2017.  „Инцест траума центар поново траумира министра Шарчевића“, на који се сјајни проф.др Слободан Антонић позива у својој последњој колумни на ФСК-у(1), претходно измакао пажњи! Вероватно зато што како Политика постаје све више про-Вучићевска ја је све мање читам. Но, познајући врхунски смисао професора Антонића да раздвоји битно од небитног, није ми било тешко да направим корак назад  и прочитам  тај чланак чији је поднаслов: „Невладина организација чији су образовни пакети повучени због непримереног садржаја објавила да ће због тога прекинути улагања у просвету“.(2)

Текст је крајње занимљив, али и интригантан свакој нормалној одраслој особи, којој Вучићеве конференције за штампу и ријалити програми нису испрали свако интересовање за свет у коме живе.

У њему се наводи саопштење „Инцест Траума центра“ , невладине организације чији су злокобни „сексуални пакети“ усталасали зомбирану српску јавност и ујединили је у осуди отвореног  напада на дечију свест садржајима непримереним њиховом узрасту, да ће привремено обуставити улагање новчаних средстава у сферу образовања до повратка министарства на политику правилног спречавања …“ (3)

Пре него се позабавимо овим дрским речима упућеним највишим представницима извршне државне власти  (ресорном министарству Владе Србије), да се укратко упознамо са Инцест Траума Центром (даље – ИТЦ), женском невладином организацијом, једном од првих која је инсталирана у Србији, давне 1994. године, и то  из Холандије, познатој по легализацији свих облика сексуалне девијантности, педофилије итд. Наравно, на значају добија након пето-октобарског пуча, када почиње организовано руинирање породице као основне ћелије друштва на свим нивоима. И данас, сви наводни „програми“ ИТЦ-а имају супервизора из Холандије, тренутно је то  Marleen Diekmann Schoemaker.(4) Да ли заиста можете веровати да је њихова брига сексуална траума појединца или едукација чији је циљ спречавање сексуалног насиља? Ја им не верујем. Нико са запада то не би плаћао. А они имају пара. И то доста! И ту долазимо до текста у Политици и саопштења ИТЦ-а.

Ставићемо на страну бахатост, дрзак и уцењивачки тон којом се активисткиње једне НВО обраћају, званичним државним органима, позивајући их да се дозову памети, већ ћемо се позабавити самом чињеницом да једна НВО наводно финансира образовни систем Србије, који би морао бити искључива брига државе, и то од 2009-те, што се прецизира у наставку поменутог саопштења. 

Ово отвара сијасет веома битних друштвених питања. Пре свега, који је интерес неке НВО да директно финансира у област каква је образовање? Зашто то чини? Затим, одакле им новац, будући да су по вокацији то непрофитне организације? Даље, на који се начин то финансирање врши (да ли се новац прослеђује државном буџету, локалним самоуправама, школама итд) и по којим критеријумима? Колики су то износи, када они могу претити држави „обустављањем“? И можемо ређати на десетине тих питања, од којих је свако итекако важно за разумевање садашњег хаоса у образовном систему, али увек морамо завршити питањем ко и како контролише токове и ефекте таквих улагања у образовање и друге области од општег државног и друштвеног интереса?

Можда се у тим „улагањима“ крије тајна зашто моје дете мора да поред обавезног енглеског, за други страни језик бира између немачког и италијанског, а не руског и кинеског, на пример.

Да невоља буде већа министар Шарчевић у истом тексту тврди да не зна ништа о наводним улагањима Инцест  Траума Центра у образовање. Проверићемо, али морам да истакнем да нам њихова улагања нису ни потребна – изјавио је Шарчевић напомињући да од када је он на челу министарства већина активности се спроводи уз сарадњу стручњака који волонтирају.(5)

Шта сад па то значи? Какве активности, који волонтери? Зар нам децу не уче плаћени просветни радници? И где да провери? Како министар не зна структуру прихода у министарству којим руководи? Даље, шта значи то „да нам њихова улагања нису ни потребна? Постоје ли неки чија су нам улагања потребна? И ко су они?

Све у свему – СТРАШНО! Јавности Србије оголила се још једна завера безимених сила против важне димензије националног бића српског народа. Ко заправо води наше образовање, ко учи и обликује осетљиве дечије психе? И чијим новцем? Не каже се залуду „чији хлеб једеш његову песму певаш“!

Некада су нам говорили да „народ који има овакву омладину, не може да пропадне“. Али, то је било некад. Сада би могли једино да кажемо омладина која има овакву Владу, мора да пропадне. Или да се „СНАЂЕ“ … 

Заврши и пали – што би реко Дачићев пријатељ и Стефановићњв ментор Мегатренд-Мића.

____________________________________

(1) – www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/nvo-sektor-kao-ovdasnja-duboka-drzava/

(2) – www.politika.rs/scc/clanak/381974/Incest-trauma-centar-ponovo-traumira-ministra-Sarcevica

(3) – Исто

(4) – http://www.incesttraumacentar.org.rs/index.php/mi-smo/clanice-naseg-profesionalnog-osoblja-i-organizaciona-strukturа

(5) – Као (2)


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Инцест траума образовног система

* Обавезна поља