aleksandar-turcinov(2)Ако је сукоб између црнокошуљаша и локалних “бранилаца Мајдана” у уторак на централном тргу у Кијеву био донекле мистериозан, онда би се за актуалне вести могло рећи да су наставак тренда. Према последњим информацијама, украјинска војска потврдила је да ће у среду увече одржати “војне вежбе” у центру Кијева. У вјежбама би требало да учествују и оклопна возила, тврди се из кабинета градоначелника.

Вест долази дан после поменутог сукоба на Мајдану и пошто је пучистички председник Александар Турчинов објавио да је војска на “високом степену приправности због стварне претње од руске војне инвазије”. У исто време признао је да Кијев више не контролише ситуацију на истоку Украјине. У изненађујуће искреном говору на састанку са регионалним гувернерима Турчинов је истакао: “Беспомоћни смо”. “Бићу искрен: данас, снаге безбедности нису у стању да брзо преузму контролу над ситуацијом у регијама Доњецк и Луганск”, рекао је. Даље је рекао да “Кијев у овом тренутку више не може да контролише своје трупе”.

Последњих недеља велики број украјинских војника се или оглушио о команду или је пребегао на страну побуњеника. “Снаге безбедности… нису у стању да проведу своју дужност заштите становништва. Беспомоћне су по том питању. Неке од тих снага данас или помажу или сарађују са терористичким организацијама”, рекао је Турчинов, алудирајући на побуњенике.

Током два последња дана побуњеници на истоку додатно су учврстили положаје преузевши контролу над додатним зградама, укључујући и седиште регионалне администрације у граду Луганск.

НА РУБУ ФАШИСТИЧКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

Али шта ради војска на улицама Кијева? Шта се управо догађа? Можемо само да нагађамо, али један сценарио постаје све извеснији: пучистичка Влада је у озбиљном страху, основаном или не тек ће се сазнати. Ако је судити према актерима сукоба од уторка, Кијев је можда и на рубу фашистичке револуције.

Врло је чудно да су поједини функционери пучистичке власти за сукоб на Мајдану покушали да оптуже Русију кад видео-материјали јасно показују да су милитанти били припадници неонацистичких организација. Касније су идентификовани као припадници групе Социјал-Национални савет, фракција Десног сектора.

kijev-nemiri05

“Припаднике параде под бакљама послале су руске специјалне службе”, рекла је у уторак Викторија Сјумар, заменица украјинског секретара Савета за националну безбедност. Наравно, никакав аргумент није пратио ову чудну изјаву. Како би Москва могла да усред Кијева организује фракцију Десног сектора?

Све то упућује на велику панику која се догађа у редовима пучистичке власти, а излазак војске на улице главног града вероватно је резултат управо тих страхова. Наиме, радикалне десничарске групе никад нису сасвим прихватиле нову прозападну власт упркос чињеници да су им правиле уступке, па су тако и припадници неонацистичке странке Свобода ушли у владајућу структуру.

Али радикали на улицама су огорчени пучистима. Прво, сматрају да су пустили Крим без борбе, а сад постаје све извесније да ни исток Украјине неће моћи да контролишу. Штавише, сам Турчинов је то признао, а нове “антитерористичке” акције се више и не покрећу. Зашто? Очито зато што сматрају да Русија не блефира – последњи напад у Славјанску довео је руске војнике равно на украјинску границу. После прекида напада руски војници су се повукли назад у своје касарне, али је сад већ сасвим јасно да су спремни да уђу у сваком тренутку.

Та ситуација се заиста развија у партију војног и геополитичког шаха. Главни потез Кијева – кретање силом на исток – блокирала је руска војска, која је још увек на руској територији, али, ако се понови Славјанск, то се више не може гарантовати. Осим тога, мора се имати у виду да пучисти на власти и радикални националисти на улицама немају исте агенде. Штавише, пре него што се ситуација на истоку Украјине закомплкова,ла, у Кијеву су већ кренули обрачуни између ове две гарнитуре. Подсећања ради, власт је очигледно ликвидирала (мада тврде да су га убили у самообрани) једног од лидера радикалних десничара Александра Музичка, док је Десни сектор већ неколико пута марширао на парламент и претио насилним рушењем прозападних актера Турчинова и Јацењука.

ЗЛО И ВЕЋЕ ЗЛО

Тај коначни расплет, нека врста Ноћи дугих ножева између ове две групе вероватно је само накратко одложен преусмеравањем пажње на исток Украјине. Али сада, кад постаје јасно да побуњенике на истоку не могу да зауставе, а ближе се датуми најављених референдума, иницијална конфронтација између прозападних марионета и екстремних група, које су и провеле државни удар (и гинули) поновно ступа на снагу.

То нас доводи и до још једног важног питања – на чијој је страни војска? Информација нема много, али познато је да је њен морал на врло ниском нивоу. Али војска сигурно није на страни Десног сектора мада је питање колико подржавају и пучистичку власт. У таквој ситуацији све се може очекивати, па и државни удар који би провела војска.

Шта за сада знамо? Знамо да војска излази на улице после сукоба у уторак увече, који је очито био нека врста прекретнице или се бар тиме сматра. Извођење војске на улице Кијева никако није регуларна војна вежба, већ критичан потез који се не би повлачио без велике потребе. Наиме, то ће додатно довести у питање кредибилитет пучистичке владе.

ukrajinska vojska slavjansk glas

На службеним страницама градске већнице у Кијеву стоји само кратка порука: “Драги становници Кијева и гости у главном граду! Тактичка-специјална вежба одржати ће се у Кијеву у ноћи са 30. априла на 1. мај. Колоне војних возила, како се очекује, кретаће се кроз град учествујући у вежбама. Имајте на уму да се долазак трупа и војне опреме очекује у центру града”.

Без обзира на тон, то није традиционална војна парада која ће се прошетати Кијевом. Нешто се значајно дешава и ускоро ћемо сазнати о чему је реч. Вести су још увек контрадикторне, па се у среду огласило украјинско Министарство одбране, које тврди да у вежбама неће учествовати војска, већ народна обрана.

Јасно је да се у таквим ситуацијама много тога одвија иза кулиса, али неке ствари се могу претпоставити. На први знак слабљења пучистичке власти, рушиће је далеко гора опција. Власт у Кијеву готово је руком одабрао Вашингтон (зато премијер и јесте Јацењук, а не “немачки човјек” Кличко) с јасним циљевима. Један од главних било је што хитније провођење мера ММФ како би се провео процес економске и финансијске колонизације.

Сада постоји реална опасност да би ту власт могли збацити неонацисти јер њима је то заправо бити или не бити. Они су свесни да неће бити никакве мирне коегзистенције између њих и марионетске владе, знају да им следи елиминација. Ако се такав сценарио догоди, а врло лако би се могао догодити, онда ћемо – после више деценија – бити сведоци нове фашистичке револуције на тлу Европе, омогућене дестабилизацијом земље споља.

Зашто би војска излази на улице ако не да нешто спречи? Не очекује се никаква руска инвазија на Кијев, али нешто се очекује. Неко информације очито поседује и одлучио је да покрене превентивну акцију, али шта деморалисана војска са тенковима и оклопним возилима уопште може да направи у центру Кијева? Да брани мање зло од већег?


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Кијевски пучисти пред сломом

* Обавезна поља