Dusan_Kovacev-300x221СНС и ДС успешно манипулишу јавношћу својим пропагандним „свађама“ претварајући се да су љути противници. Ово је потпуно нетачно, јер врх СНС са ДС данас одлично сарађује. Доказа је мноштво. Нико из владајуће републичке политичке коалиције није пред Уставним судом РС покренуо оцену уставности бројних очигледно неуставних покрајинских декларација, као ни против Статута АПВ.

Закључак Владе Србије 05 бр. 400-2441/2009 од 29. 4. 2009. г. којим је новосадски политички режим претворен у „проточни бојлер“ републичког новца на територији Војводине примењује се и у доба напредњачког режима једнако као и у доба Тадићевог режима. Израдом нацрта Закона о финансирању АПВ и даље се не баве ни Нови Сад као ни Београд.

Иако кадрови СНС управљају полицијом и правосуђем, истраге свих тешких финансијских злоуотреба покрајинског режима и даље тапкају у месту. Вучићев режим је препустио хрватском капиталу Тесла банку[1] основану капиталом АП Војводине и Р. Србије, иако је још 2013. године било јасно да је баш то смисао финансијске авантуре новосадског режима[2]. Фактичко уништење Фонда за развој Војводине 2013. г. (прикривено реорганизовањем)[3] није предмет испитивања било чије одговорности до данас. Дугогодишње уништавање Развојне банке Војводине (раније Металс банке), најмоћније финансијске установе АПВ, довело је до кривичне истраге против троје лица с извршним овлашћењима. Челни људи покрајинског режима из ДС и СВМ који су годинама с функција у управном одбору одлучујуће утицали на пословање[4] остали су нетакнути истрагом.

Вучићев режим је допустио да бивши председник ДС откупи потраживања РБВ и на тај начин ослободи од финансијске одговорности жиранте најпогубнијег посла РБВ који ју је отерао у пропаст – изборног фијаска ДС 2014. године. Новосадски режим је свој Фонд за капиталне инвестиције 2014. г. претворио у Управу за капитална улагања АПВ иако Покрајинској влади ова установа није поднела извештај о раду за претходну годину, а Вучићев режим против тога ништа није предузео[5]. Истрага је тек годину дана касније указала, као у случају РБВ, на сумњу у кривичну одговорност лица с извршним али не одлучујућим овлашћењима[6], с изузетком Момчила Миловића[7]. Чувени покрајински Фонд за подршку страним инвестицијама (VIP Fund) годинама функционише сасвим нетранспарентно за јавност, али ни Вучићев режим, ни надзорни органи републике не чине ништа ефикасно поводом тога. Слично је и са Покрајинским фондом за здравство, Каменицом 2, итд.

Упркос уништавања најозбиљнијих финансијских установа Војводине, београдски режим на челу са СНС Пајтићу медијски највише замера карикатуралне трошкове – куповину депилатора, тоалет папира, убруса, лавора, четкица за зубе, вина, отрова за комарце, итд. Најзад, Вучићев режим је на чело Јавног тужилаштва Р. Србије довео Загорку Доловац, која је у личном односу са шефом ДС и првим човеком Покрајинске владе.[8] У оваквој ситуацији, питање СНС упућено државним органима да „коначно кажу грађанима ко штити Бојана Пајтића и његове кумове (…) и све криминалце из Пајтићевог блиског окружења[9]“ звучи крајње цинично и вређа здрав разум.

vucic-pajtic

Медијске и политичке „свађе“ београдског и новосадског режима су театралне, медијски или улични. Ради се о дезинформисању маса, јер београдски режим добро пази да не покрене ма које битно питање конкретне одговорности челних људи Покрајине које би довело до њихове одговорности. „Свађе“ ДС и СНС су театар за манипулацију свешћу чланова и симпатизера СНС и ДС како би се њихова пажња скренула на небитне садржаје, а битни били заборављени.

Вучићев режим за сада спретно, много више нечињењем него чињењем спасава илегалну „европску регију“ у Војводини. Евроатлантска политичка оријентација СНС и ДС је једнака, а њихова театрална „свађа“ служи „да се Власи не досете“. Иако Пајтић можда за пар месеци неће бити челник Покрајинске владе, ДС, СВМ и ЛСВ ће наредних година СНС-у остати важни савезници уставног преуређења Србије по налозима САД, ЕУ и НАТО дипломатије. Најављеном променом Устава Србије у складу с евроатланском политиком мораће се конвалидирати и унапредити оне домаће установе власти које ће ометати напредак стратешких енергетских веза Србије с Русијом.

Оптерећивање пословања НИС-а 2014. г. јасан је доказ да СНС са ДС, СВМ и ЛСВ скоро тренутно у Србији може да формира јединствен политички савез против развоја енергетских веза Србије и Русије. То се може поновити у блиској будућности и нема разлога за очекивање супротног, ма колико да то штети интересима Србије. Чак да евроазијска енергетика убрзо изгради нови ток до Србије, пословање НИС-а може бити прво под медијским, политичким, фискалним и својинским ударом с логистиком републичког и покрајинског нивоа власти. То што је НИС највећи појединачни порески обвезник Србије није приоритет садашњем политичком режиму Београда и Новог Сада. Баш њих брига за стратешке интересе Србије. Како владајуће, тако и опозиционе парламентарне странке у данашњој Србији су евроатлантски опредељене, без обзира што већина њихових гласача не жели у ЕУ, а НАТО презиру скоро сви.

______________________

Одреднице:

[1] Васиљевић, Славиша – Министарство незадовољно бизнис планом, РТВ, 4. 9. 2015; Васиљевић, Славиша – Министарство незадовољно бизнис планом, РТВ, 4. 9. 2015; Радоман: Докапитализовати Тесла банку, РТВ, 11. 9. 2015. Спасић, Владан – Нова Агробанка: Где је нестало 2,4 милиона евра из Тесла банке? Курир, 17. 9. 2015.

[2] Ковачев, Душан – Тесла банку препуштају хрватском капиталу, ФСЈ, 8. 4. 2013.

[3] Ковачев, Душан – Фонд за развој Војводине је мртав. Живео развојни фонд! ФСЈ, 10. 7. 2013.

[4] Ковачев, Душан: Национализација Металс Банке, ФСЈ, 12. 8. 2009; Колапс РБВ, Н. Стандард, 3. 11. 2012; Реквијем за РБВ, ФСЈ, 24. 12. 2014; Пласмани РБВ, ФСЈ, 4. 6. 2013.

[5] Комненовић, А – Зашто Фонд за капитална улагања постаје управа, 23. 12. 2015.

[6] Приведено четворо због злоупотреба у Фонду за капитална улагања Војводине, Блиц, 13. 8. 2015.

[7] Перковић, Н – Поново ухапшен Момчило Миловић, Дневник, 14. 8. 2015.

[8] Дерикоњић, М, Стефанвић, А – Загорка Доловац поново на челу републичког тужилаштва, Политика, 20. 6. 2015

[9] Танјуг – СНС:Ко штити Пајтића, Пајтићеве кумове и криминалце, РТВ, 11. 10. 2015.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментари

Један коментар на Кокетирање СНС-а са режимом у Новом Саду

Оставите коментар

Оставите коментар на Кокетирање СНС-а са режимом у Новом Саду

* Обавезна поља