siptari-presevo-ramaЧак и код најбезазленијег Србина почињу се јављати питања о бројилу таксија у коме га возе путем у Европску Унију. Ни у почетку када су га наговарали на плаћање пута до Брисела, та цена није деловала као ниска, али сада изгледа да од Срба једноставно праве будале. Таксиметар откуцава са нарастајућом брзином и прети да доведе ствар до ситуације када ће путници морати да плате не само одећом, него и доњим вешом. А не би баш хтели.

Но, хајде да ипак прво питамо руководиоце земље: Обећање Брисела да ће у земљи изградити логор за 400 хиљада избеглица – то је шала или намера да се путник избаци из таксија при пуној брзини? Зато што Србија никако не може издржати толику количину људи, а ЕУ не жури да да новац ни за 40 хиљада људи који се већ ту налазе.

Истина, министар Александар Вулин изјављује да “Србија не намерава да гради логор за мигранте и привремене избеглице ни за 40 хиљада ни за 4 хиљаде људи”. “Од нас то нико не тражи, а и ако затраже, Србија никада неће на то кренути” – истакао је министар.

Наравно, може и да не гради. Но, влада не може зауставити лавину избеглица из Македоније, а даље од хрватске и мађарске границе та лавина неће проћи. Веома слично мишоловци, једино није јасно ко је у њу упао – Срби или мигранти? Не желим ни да помислим шта ће бити ако се пола милиона избеглица растрчи у потрази за храном по Србији. Поред тога, Немачка је донела одлуку о депортацији више од 30 хиљада косовских Албанаца са своје територије, назад у Србију. а тако пожељне госте овде просто не могу да дочекају. На крају ће доћи до братимљења.

itbeglice-presevo

Остаје нам само да посаветујемо Србе да верују у добре намере ЕУ. Па ако су на самиту ЕУ одлучили да изграде систем филтрационих пунктова за мигранте по периметру граница заједнице, онда ће се они сигурно појавити и у Србији. А то је добро. Од европских пара ће се градити лепе бараке и службени модули, територију ће улепшати бодљикавом жицом, а становнике околних села ће запослити као чуваре и техничку службу у тим логорима. На тај начин, дуго очекивани процес испреплетености српске и европске економије ће почети са радом.

Потом, када број избеглица у Србији достигне 2 милиона људи, омбдусман за људска права у ОЕБС-у ће изјавити како је неопходно изједначити њихова права са правима локалног становништва и да им се, као муслиманима, додели држављанство “Републике Косово”.

И тада ће човечанство видети дотад невиђену појаву у историји људског рода – још јуче малена република ће удвостручити своје становништво и истаћи ће своје територијалне претензије према Београду. Јер не желе узалуд да логоре изграде баш у Прешеву. Да ли разумете?


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Косовари, мигранти и преузимање српске земље

* Обавезна поља