Сукоби у Собрању у четвртак 27. априла одиграли су се према раније припремљеном сценарију, чија се реализација очекивала још пре две недеље, уочи Васкрса, и само је сплет околности довео до његовог одлагања. Наиме, према писању НетПреса, амерички амбасадор у Македонији Џес Бејли се још у уторак 11. априла срео се са Зораном Заевом. Бејли је у просторије СДСМ стигао око 17 часова својим службеним возилом, окружен телохранитељима. У његовој пратњи било је још неколико службеника амбасаде САД. Том приликом је са Заевом договорен, тачније аминован, план насилног преузимања места председника Собрања а затим и противуставног конституисања владе, која би спровела у дело „Тиранску платформу“, коју је сачинио Еди Рама.

Реализација пуча подразумевала је претходно прекидање скупштинске расправе и одузимање права на реч пријављеним дискутантима у вези са избором чланова формирање „Комисије за избор и именовање“, која, према Правилнику о раду Собрања, представља предуслов за избор председника парламента. На тај начин су Заев и његови албански партнери смерали да прекину седницу Собрања – која је по до тада по њих имала неповољан ток будући да се претворила у разобличавање Тиранске платформе као начина за разградњу уставног поретка Македоније. Покушај пуча договореног између Бејлија и Заева а реализованог у четвртак нелегалним избором Талета Џаферија за председника Собрања најављивао је у својој колумни претходних недеља и Љубомир Фрчкоски, водећи стратег СДСМ. Он се залагао да се Трајко Вељаноски, прави председавајући Собрања, „ухвати за уши“ и избаци са свог места како би на његово место био инсталиран Џафери, који би променио дневни ред и тако одблокирао избор владе СДСМ и албанских странака.

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ

Упадом грађана, које на протесним маршевима предводи Грађанска иницијатива За заједничку Македонију, спречена је реализација друге фазе преврата, тј. противзаконитог преотимања власти формирањем владе СДСМ и албанских партија. Иритирани певањем албанске химне на нелегалној седници, протестанти су се обрушили на Собрање, продрли у њега и физички почели да се обрачунавају са оним што су видели као велеиздају. Таква реакција могла се лако предвидети и вероватно је да су Заев и његови страни ментори били спремни на оваква дешавања са циљем да се представе као жртве „диригованог насиља“ и тако дају наколоњеним медијима довољно материјала за замену теза која прикрива да су правно и политичко насиље први учинили они, а да је затечени народ импулсивно реаговао на једини начни који му је био преостао.

Након нереда у Собрању ситуација се привремено примирила, али то је само затишје пред наставак политичке буре. На улицама Скопља размештене су јаке полицијске снаге које штите зграду Собрања, док су околне поново отворене за саобраћај. Мирни протести За заједничку Македонију настављени су дан после сукоба, али овај пут испред седишта мисије ЕУ где су, уз инстистирање на захтеву за одржавањем нових парламентарних избора, били истакнути и плакати с порукама против политике Брисела према Македонији. Њима насупрот, представници делегације ЕУ, амбасаде САД, мисије ОЕБС-а и официр за везу НАТО издали су заједничко саопштење у коме су снажно осудили насиље у македонском Собрању. Западне силе су недвосмислено заузеле став подршке нелегалном избору Џаферија за председника Собрања, што је Руском МИП дало за право да изнесе тврдњу како су САД и ЕУ одговорни не само за ескалацију кризе у овој земљи већ да њоме и кооридинрају. Тренутно једини потпуно легитимни орган власти у Македонији (будући да је постојећа влада техничка) – председник Ђорђе Иванов – узалуд је позивао лидере политичких странака на консултације поводом новонасталих прилика: СДСМ и албанске странке одбиле су да дођу на разговоре.

Две међусобно супростављене политичке опције у Македонији налазе се на крајње непомирљивим позицијама и ништа не указује на то да ће неко да одступи од истрајавања на њима. Вођа СДСМ Зоран Заев дао је рок од 10 дана Ђорђу Иванову да му додели мандат и најавио одлучност на успостављању „функционалних државних институција“. Износећи овај ултиматум, Заев је додао и да очекује од актуелног председника парламента Трајка Вељановског да најкасније до уторка преда своју функцију Талату Џаферију, уз истицање да су његов избор већ поздравили „његови међународни партнери САД, ЕУ и демократске снаге широм света“, а све како би се отворио пут ка стварању нове владе у Македонији.

ЦИЉ ЗАПАДНИХ ПРИТИСАКА ЈЕ КАПИТУЛАЦИЈА

Владајућа партија ВМРО-ДПМНЕ је уз свом саопштењу оптужила Заева и СДСМ за „политичко и физичко насиље које никоме не користи” и упозорила да је „остварење платформе из Тирана неповољно за све. Кршење Устава и парламентарног протокола истовремено је директно дискредитовање државе. Политичко насиље које је извео СДСМ једино је могло резултирати физичким насиљем. Илегални покушај СДСМ да самопрогласи Талата Џаферија за квазипредседника парламента била је директна провокација народа Македоније”. ВМРО-ДПМНЕ, дакле, нема намеру да устукне пред нелегалним избором Џаферија, повуче се и допусти да се формира нова влада која ће спровести противуставну Тиранску платформу.

Шта се, према томе, може очекивати у Македонији наредним данима? По свему судећи, само непомирљиви ставови, даље заоштравање ситуације и нови немири. Председник Иванов и техничка влада неће устукнути пред роковима и ултиматумима, које им даје са Запада осокољени Заев да му дају мандат и предају власт. Када ови рокови истекну, Заев ће покушати да, заједно са албанским странкама, поново окупи скупштинску већину и самопрогласи се за премијера. Ако незадовољни грађани Македоније поновио покушају да их у томе физички спрече, поновиће се немиле сцене које ће пружити Западу основе за нове осуде за насиље и бити коришћене за нове замене теза. Све то ће бити праћено серијом притисака западних сила, уз коришћење реторике у којој се мешају претње и апеловање „за мирољубиво решење“, које ће бити усмерене према председнику Иванову и врху ВМРО, а све са циљем да се ови помире са наметнутом ситуацијом и капитулирају.

То се, наравно, неће десити јер је у питању сувише велики улог – опстанак Македоније као државе. Након тога ће западне силе прибећи свом омиљеном средству за притисак – увођењу санкција непослушним политичарима. Потом ће западни штићеници из СДСМ са Албанцима на овај или онај начин прогласити формирање своје владе, која ће бити призната на Западу, али ВМРО им неће дати приступ стварној власти.

На крају ће заговорници Тиранске платформе бити принуђени да креирају паралелну власт, а то ће неминовно водити у даље сукобљавање чији ће исход зависити пре и изнад свега од тога колику ће ко имати подршку у народу и ко ће бити спретнији и издржљивијиу у новонасталим околностима.


Извор: Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Македонско двовлашће – Народ v.s Амбасада САД

* Обавезна поља