Парламент Северне Македоније, како је сада службено име бивше југословенске републике, ратификоваће протокол о приступању НАТО пакту 11. фебруара, дан пре његовог распуштања због превремених избора 12. априла. Али ових дана се надвила олуја на бившег социјалдемократског премијера Зорана Заева, који је поднео оставку на дужност 3. јануара. Према службеном објашњењу, одлука Заева долази због одбијања ЕУ да одреди датум за почетак преговора са Северном Македонијом о приступању Европској унији.

Ипак, иза оставке Зорана Заева може бити пуно већи скандал од застоја у процесу придруживања толико „жељеној“ ЕУ. Италијански лист Ла Верита, који прати пут бившег македонског премијера, пише да како је “прегледано стотине докумената, проверена је истинитост чињеница и осигурана максимална сигурност извора”, те најављује објављивање делова “докумената македонског тужилаштва с доказима да је Заев починио злочине корупција и активности повезане с куповином гласова“.

Према листу, којег цитира македонска Република, бивши социјалдемократски премијер и градоначелник града Струмице био је укључен у “мрежу куповине и продаје гласова, а најближи сарадник му је био његов брат Вице Заев“. Македонски тужилац је наводно пресрео комуникацију Заева и знао је за његове криминалне радње, али није покренуо никакав поступак против осумњичених. С ове тачке гледишта, међутим, могу се догодити даља појашњења. Наиме, постоји видео у којем се бивши премијер сам похвалио да га је “спонзорисала” Европска унија. Као премијер је имао изврсне односе с Федериком Могерини, високом представницом Европске уније за спољне послове и безбедносну политику, која је ту дужност обављала од 1. новембра 2014. до 30. новембра 2019. године.

И наравно, какав би то био посао и тако брзо рушење бившег премијера Груевског и његове владе у којој је била највећа странка македонских Албанаца и њихов вођа Али Ахмети, да није било међународне криминалне организације „Отворено друштво“ Џорџа Сороша. Наиме, уз Зорана Зева је као сенка у целом процесу била Радмила Шекеринска, која је као девојка каријеру почела градити у македонском огранку Отвореног друштва, да би у влади Заева била министарка обране. Сива еминенција македонске политике, Радмила Шекеринска, успешно је одрадила домаћи задатак и сада јој Заев очито више није потребан.

КО ЈЕ ЗАЕВ, ГЛАВНИ „ЈУНАК“ СПОРАЗУМА С ГРЧКОМ

Заев је лидер Социјалдемократске странке Македоније и био је актер историјске издаје за многе Македонце и споразума с Грчком о новом имену бивше југословенске земље, што је земљи осигурало рекордно брз улазак у НАТО. Најавио је превремене изборе у октобру 2019., након што је Европски савет одложио почетак преговора о приступању ЕУ за Северну Македонију и Албанију.

Али, ко је Зоран Заев? Члан Странке Социјалдемократске уније Македоније од 1996., између 2003. и 2005. био је заступник у парламенту Македоније. 2006. године изабран је за потпредседника Централног одбора Социјалдемократске странке, а 2008. године постаје привремени председник странке, да би од 2013. године постао њен неспорни вођа.

Зоран Заев и Радмила Шекеринска Фото СДСМ

Заев је 2005. постао градоначелник града Струмице, али права прекретница догодила се у фебруару 2015., када је покренуо пројект “Истина о Македонији” и објавио неке тајно снимљене разговоре који су били ударац за владу коју је водио, условно речено, „проруски“ премијер Никола Груевски. Заев и Шекеринска 17. маја 2015. окупљају велике антивладине демонстрације на којима је у главном граду Скопљу учествовало више од 100 000 људи. Потом покрећу праву “Обојену револуцију”, коју је, међу осталима, финансирало Отворено друштво.

Циљ је био одвојити Македонију од Москве и проширити сферу утицаја ЕУ, а тиме и НАТО пакта на Балкану. Не изненађује да је Сорош лично на страницама Њујорк тајмса касније прославио „историјски споразум“ с Грчком и промену имена, којег многи Македонци сматрају историјском издајом, баш као и Грци. Али кога брига за то. Споразум је потписан, Македонија је сада Северна Македонија и улази у НАТО, од чега Македонци неће имати никакве користи, а ЕУ ће видети у „догледној будућности“. Комплименти Шекеринској, која је успела преварити цели народ и још даље бити особа која ведри и облачи македонском политиком, без обзира на то што су њене квалификације и способности врло упитне и што само проводи наредбе из Брисела које добија преко Отвореног друштва.

МАКЕДОНСКА „ШАРЕНА РЕВОЛУЦИЈА“

Као што је познато, 27. фебруара 2012. године Отворено друштво Џорџа Сороша склопило је споразум с владом Сједињених Држава о износу већем од 2,5 милиона долара за спровођење „Пројекта цивилног друштва у Македонији“ и „демократизацију“ малог балканског народа кроз низ македонских невладиних организација и удружења. У 2014. години уговор је проширен на четири друге цивилне организације, све повезане с Отвореним друштвом, које су финансиране с укупним улагањем од 5 милиона долара које је дао УСАИД и 500 000 долара од саме Фондације Сорош.

У извештају који су припремили неки македонски новинари објашњава се како су организације које су добиле милионе долара од америчке владе и кроз Отворено друштво успеле свргнути бившег премијера Груевског, али и одлагати изборе све док нису били сигурни да ће СДСМ имати подршку албанских странка, које су раније успешно сарађивале са свргнутим премијером и странком ВМРО-ДПМНЕ

Бивши премијер је био жртва Обојене револуције која је Македонију потресала 2015. и 2016. Сада испада да је Никола Груевски био у праву када је говорио о корупцији и куповини гласова, да Зорана Заева финансирају „сумњиви центри моћи“, али су се Европска унија, тадашња администрација Барака Обаме и моћници попут америчког “филантропа” усредсредили на „погрешног коња“. Погрешног у смислу да је Зоран Заев криминалац и политичар који је огрезао у ретко виђеној корупцији , али то њима очито није сметало.

И сада, када се људи сете да су са Шекеринском камповали испред зграде Собрања у Скопљу и да су устали управо против корупције и за боље сутра, што је значило што бржи улазак у ЕУ, не толико у НАТО, како се осећају? Глупо и преварено, вероватно. Међутим, кога то уопште занима? Северна Македонија ће ратификовати протокол о приступању НАТО пакту 11. фебруара, што је био главни циљ спонзора Заева и Радмиле Шекеринске, која је, што је очекивано, за македонско правосуђе недодирљива.


Извор: Логично

Оставите коментар

Оставите коментар на Мрежа око Заева и Македонија у НАТО

* Обавезна поља