Udo ulkoteУ Немачкој се догодио редак, али крупан скандал: бивши новинар великог немачког листа Frankfurter Allgemeine Zeitung – Удо Улфкоте – објавио је књигу „Поткупљиви новинари“ у којој је описао како амерички и домаћи политичари утичу на немачке медије да би били проамерички и – антируски.

Како је то изгледало и са чиме се Улфкоте суочава сада – сам је испричао московском листу „Взгљад“.  Ево како је протекао тај разговор.

ВЗГЉАД“: Открили сте да сте добили много новца за проамеричке текстове. Колико је пробитачно бити у Немачкој проамеричким новинаром?

Улфкоте: Нисам добијао новац, већ – поклоне. Златне сатове, ронилачку опрему, путовања са боравком у хотелима са пет звездица. Знам много немачких новинара који су за то некада могли да купе вилу у иностранству. Међутим, нешто друго је много важније од новца и поклона. Ако пишеш проамеричке и пронатовске текстове – тебе подржавају. Ако то не чини – тада тапкаш у месту и имаш прилику само да разврстваш писсма читалаца у редакцији.

Указали сте да се новинари корумпирају неприметно: када их позивају на плаћени боравак у САД. Али, зар се озбиљни људи продају за такве ситнице?

Када вас опет и опет позивају у САД, где вам све шлаћају и обезбеђују вам интервјуе са америчким политичарима – постајете све ближе и ближе владајућим круговима. За то време пожелите да останете у кругу те елите и пишете да би се то свидело тој елити. Сви желе да буду новинари-звезде којима се омогућава да разговарају са познатим политичарима. Али, догоди вам се једна погрешна реченица – и ваша каријера новинара-звезде већ је ствар прошлости. Сваки новинар то зна. И, сви сарађују.

Због чега сте одлучили да јавно изнесете своје мишљење о немачком новинарству?

Имао сам три инфаркта. Више не морам да издржавам своју децу, а из дана у дан сам слушао новости о томе како Американци спремају нови рат. У Украјини, а против Русије. То је све иста игра. Само, и глупима је била провидна пропаганда САД против Москве после пада малезијског Боинга. А сада Американци чак размишљају како да дигну у ваздух атомску централу у Украјини, па да то припишу или сепаратистима или Русима. То имам прилику да стално слушам. А то је непоштено!

Тврдите да је Немачка „банана-република“. Није ли то мало преоштро? Јер, у Немачкој постоји опозиција, па и радикална, а у медијима постоји и критика на рачун владе. Примера ради, недавно је била телевизијска емисија Die Anstalt са жестоком критиком на рачун необјективних домаћих медија…

Новинари који су у сатиричној форми направили емисију, окомивши се пре свега на проамеричко осветљавање догађаја, суочили су се са жалбама против себе и били позвани у суд. А управо и то јесте доказ да је Немачка „банана-република“. Јер, ето – није дозвољена критика једностраног иформисања чак ни у виду сатире. То је безумље неко.

Udo-Ulfkote 1

„Шта мислите о прогону политичара (Шредер, Гизи, Вагенкнехт…) које је ваша штампа сврстала у групу оних који „имају разумевања за Русију“ и новинара који су означени као проруски?

Ти којима се замера „разумевање за Русију“ су културни и искрени људи. Говорим ово иако им политички не припадам. Поштујем их због њиховог поштења. А и то како њих прогоне типично је за банана-републике типа Немачке у којој се одступање од основног курса сурово сузбија.

Рекли сте да се у Немачкој све до данас скрива чињеница да је режим Садама Хусеина, тадашњег савезника Запада, у марту 1988. извршио геноцид у једном од курдских градова у близини границе са Ираном – применивши хемијско оружје немачке производње. Зар о томе, за све протекле године, није ништа написао чак ни неки од опозиционих листова?

Не! Писало се, али тек годину касније. Фотографисао сам Иранце отроване немачким хемијским оружјем, али то није смело да постане јавно. У то време су Ирачани, Американци и Немци славили своју „коначну“ победу над Иранцима. Осећао сам се страшно: у Багдаду су прослављали то што су заједно потровали људе гасом. Ја сам и сам тада настрадао од гаса, а потом сам добио и рак. Писао сам о томе, али то није било објављено.

До данас себи постављам питање: због чега немачки канцелари иду у Израел и на коленима моле Јевреје за опроштај што их је Немачка тровала гасом, а за отроване Иранце немају ни реч. Шта су они, људи друге класе? Заправо, имамо прилику да се уверимо да немачки политичари нису ништа друго до америчке марионете. Они морају да послушно раде оно што им налаже Вашингтон. Зато смо и даље колонија САД и банана-република, а не слободна земља.

Признали сте да су вам специјалне службе дале информације о Либији које сте ви потписали својим именом. Потом сте то назвали реализацијом задатка CIA и BND. Али, ако су те информације биле интересантне и тачне, зар се у том случају ваши интереси нису напросто поклопили? Јер, могли сте и одбити да то објавите…

Да, да, могао сам ја тада рећи „не“. Али, треба да знате да је у највећем немачком аутомобилском клубу ADAC био сарадник хеликоптерске спасилачке службе који је одбио да тајно сарађује са BND. Е, он је одмах био избачен из ADAC. Још је допао под суд, а судије су одлучиле – да он није требало да одбија сарадњу са BND. Схватате ли? Ја нисам хтео да останем без посла.

Udo ulkote

Рекли су да су вам специјалне службе шест пута претресале кућу. Али, ако сте само објављивали оно што су вам те службе давале – шта су онда тражиле у вашој кући? С друге стране, ако сте сами долазили до информација које су специјалне службе настојале да сакрију – онда то значи да сте деловали као независни новинар, а уопште не као „неофицијелни агент CIA“?

Ту се ради о грешци у преводу. Нису ми кућу престресале специјалне службе већ тајна државна полиција. Оно што се под нацистима звало Гестапо, сада је одељење државне безбедности. Е, они су ми шест пута претресали кућу под изговором да сам одавао државне тајне. То су мере застрашивања типичне за банана-републике.

Рекли сте да вам објављивање књиге може донети нове проблеме. Какве?

Лист Frankfurter Allgemeine Zeitung ми је у писаној форми саопштио да ће се обратити суду против мене због кршења кривично, грађанског и радног законодавства и непоштовања новинарских корпоративних норми. И то је довољно да ме уништи. А као што сам чуо: многи желе да ме пошаљу у затвор јер сам – ето, опет- открио „државне тајне“. Можда и ја треба да – попут Едварда Сноудена – одлетим у Москву и затражим уточиште. Али, сачекаћу да видим како ће одреаговати руководство банана-републике Немачке јер је и оно искомпромитовано. Свако у мом бестселеру може прочитати како ове симулирају слободу и о каквој се демократији у Немачкој ради јер је она – илузија.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка је банана-република

* Обавезна поља