petar-iskenderovОпшта антируска палета боја којом руководство ЕУ и администрација САД која стоји иза њих, жели да офарба Европу, све више подсећа на “постељину из комадића”. На мапи ЕУ множе се жаришта унутрашњег отпора том курсу – а то је посебно приметно у позадини грозничавих покушаја власти у Бриселу да натерају Србију и друге земље-кандидате да се придруже антируским санкцијама. Следећи доказ овога, постала је припрема руско-словачког дугорочног споразума о испорукама руске нафте Словачкој.

Према подацима министарства привреде Словачке, документ је предвиђен за период до 31. децембра 2029. године. Документ је већ добио одобрење владе Словачке. Параметри споразума предвиђају испоруку до 6 милиона тона (43 милиона барела) нафте годишње. Поред тога, предвиђа се и транзит преко територије Словачке, аналогне количине нафте у друге земље-чланице ЕУ.[1]Како је наглашено у тексту документа, Споразумом су утврђени услови “у складу са законодавством држава-страна за снабдевање руском нафтом Словачке Републике у обиму до 6 милиона тона нафте годишње”. Према подацима из 2013. године, преко нафтовода “Дружба”, доставке нафте из Русије у Словачку Републику износиле су 5,8 милиона тона.[2]

Међутим, чак ни ови значајни обими не представљају коначне показатеље. Према подацима Министарства за економски развој Русије, током консултација две стране су констатовале могућност обезбеђења тога да у случају техничких могућности и потписаних споразума између два субјекта, обими испоруке могу превазићи износ од 6 милиона тона нафте годишње.

Важно је напоменути да је тачно пре 50 година одржана званична церемонија отварања нафтовода “Дружба” – највећег у свету система магистралних нафтовода, преко којих у Европу стиже руска нафта.

У вези са тим потребно је истаћи један кључ који олакшава разумевање настале ситуације у Европској Унији. Управо је антируски курс Запада, ма колико то парадоксално изгледало, постао катализатор развоја узајамних веза Русије са низом држава ЕУ у енергетској области. Одбијање украјинске стране да поштује раније потписане споразуме са Русијом у гасној сфери и недвосмислена претња да ће почети крађу руског гаса предвиђеног за транзитне испоруке у Европу, довеле су Европљане на ивицу енергетског колапса са горивом. Конкретно, ова ситуација је довела до смањења испорука за 50%, по систему гасовода у оквирима словачког гасног оператера.

putin-gas

Притом је Братислава под жестоким притиском Брисела била принуђена да се сагласи на реверсне испоруке гаса Украјини. Ове испоруке су почеле у септембру текуће године.[3]Према подацима агенције ЕУ Еустреам, од 1 до 24. септембра доставка гаса у Украјину преко Словачке износила је око 618 милиона кубних метара природног гаса. Укупан обим испорука гаса у Украјину из Европе у истом периоду, износио је 798 милиона кубних метара. На тај начин је управо Словачка постала у септембру главни енергетски “донатор” Украјине у условима када су испоруке самим словачким објектима смањене за половину. “До пада испорука је дошло након тога кад је Словачка почела да пумпа природни гас у Украјину по наређењу ЕУ” – морала је да призна чак и француска информативна агенција АФП.[4]

Такви су парадокси данашње “енергетске безбдности” Европе – коју је већ време назвати “енергетским уценама”од стране руководства ЕУ. Мађарска је већ одбила да игра улогу гасне “краве дојиље” за Украјину, прекинувши крајем септембра реверсне испоруке гаса Кијеву. Одговарајући споразум био је потписан још у марту 2013. године од стране мађарске компаније FGSZ. У садашњој изјави компаније каже се да је ради обезбеђења безбедности испорука и очувања баланса мреже, било неопходно променити правац рада гасовода Testveriseg и кнфигирисати га тако да ради на снабдевању унутрашњег тржишта. Строго говорећи, оваква клаузула је постојала и у тексту документа из 2013. године. Она је гласила да ће испоруке гаса из Словачке у Украјину зависити од текућих комерцијалних и техничких услова.[5]

Да напоменемо да је доставка руског гаса у Европу остваривана путем неколико магистралних гасовода – по Ужгородском и Балканском коридору, гасоводом “Јамал-Европа”, “Плави ток” и “Северни ток”. Одговарајући гасоводи прелазе преко територија Пољске, Немачке, Белгије, Холандије, Румуније, Бугарске, Словачке, Чешке, Аустрије.

Енергетски сектор Европе ће у догледној будућности настављати да се ослања на руски природни гас, који ће све до 2030. године представљати значајан удео у структури европског баланса горивом – тако неутешне податке за јастребове из Брисела и Вашингтона дао је Тим Боермса, стручњак института Брукингс из Вашингтона. Према извештају који је обелоданио тај институт, констатује се да ће “руски гас бити веома конкурентан у Европи све до 2030. године”. „У принципу, анализа показује да се не догађа трансформација структуре баланса горива у Европи. Верујемо да ће бити значајан удео руског гаса у балансу горива у Европи“- на овај начин је прокоментарисао закључке извештаја стручњак Тим Боерсма.[6]

Као што видимо, Европа не може без руских енергената. И ту околност треба да имају у виду сви они који данас покушавају да “седе на две столице” или још више, да направе избор у корист Брисела, а на штету Москве.


[2]ИНТЕРФАКС 14.10.2014 15:22

[3]ИНТЕРФАКС-УКРАИНА 26.09.2014 11:50

[4]AFP131549 GMTOCT14

[5]ИНТЕРФАКС 26.09.2014 08:50

[6]РИА НОВОСТИ 15/10/14 03:24 15.10.2014 03:26


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Нове рупе у антируском фронту

* Обавезна поља