nikolic paradaЗаједничка славна историја Србије и Русије трајна и нераскидива веза братства, пријатељства које је одувек било, јесте и биће на понос нашим државама и народима, на добробит сваком добронамерном човеку света – оценио је председник Србије Томислав Николић на војној паради у Београду.

Србију и Русију везује порекло, језик, обичаји, вера, историја, култура, узвишено слободарство и херојски понос, заједничке хумке и безимени гробови, остављена сирочад и жене, прекинути млади животи, изгубљене генерације које памте наше заједничко војевање, рекао је Николић.

Колико би нас само било да није било ратова које ми нисмо започињали, запитао је председник Србије.

Обраћајући се високим званицама Руске Федерације и представницима дипломатског кора, многобројним гостима и грађанима на Паради заједничких војних снага Србије и Русије поводом 70 година од ослобођења Београда, Николић је рекао да је Србија иза себе заувек оставила ратове.

„Данас Србија свој економски развој базира на слободном приступу руском тржишту и инвестицијама из Русије, а своју енергетску стабилност на руским енергентима, посебно на Јужном току, по коме ће нас једног дана наследници памтити као што ми памтимо заједничке битке“, рекао је српски председник.

Подсећајући на историју, Николић је рекао да су Срби, након што су изазвали силне и моћне, населили један од најлепших делова света – раскрсницу цивилизација, религија и култура, војних и економских путева.

„Од тада, Србија је на карти сваког освајача држава коју ваља освојити, поробити, заузети, некима је коначни циљ био и наше уништење. Долазили су са свих страна, ишли на све стране. Нису нас пуштали да саставимо век у коме не бисмо ратовали бранећи се. А док је бранио своју кућу, српски војник је бранио и Исток и Запад и Север и Југ, слабио и заустављао силнике“, навео је председник.

Зато је историја Војске Србије историја одбрамбених ратова, слободарска снага, епопеја жртве за спас државе и народа, спас других држава и других народа… и тако, додао је, вековима.

„Одувек су грађани наше земље поносни на своју војску. Не само зато што је изникла из народа, што је била и остала народна, већ и зато што никада у својој вековној историји није водила освајачке ратове, што јунаштвом наших предака, славним победама у оба светска рата, у светску повест своје име уписује увек на страни праведника и победника“, казао је.

nikolic-putin-parada

Данашњом војном парадом, рекао је председник, поздрављамо модерног српског војника који корача поносан на наслеђе својих предака, спреман да брани своје, одан мисији стабилности у земљи и региону, миру у Европи и свету.

„Поздрављамо официре који су униформу и понос наследили од Милунке Савић, Штурма, Косте Војиновића, Мишића, Путника, Степе, Петра Бојовића, Коче Поповића, а војевање учили на Церу, Колубари, Солунском и Сремском фронту, Сутјесци, Кошарама, у биткама за одбрану и ослобођење Београда“, навео је.

Поздрављамо Војску Србије која је, указао је, на првом месту међу институцијама којима грађани највише верују, зато што свакодневно бди над сном наше деце и судбином свог народа, без обзира да ли је рат или мир.

„Данашња парада је свечан и изузетно важан тренутак, показатељ спремности Војске Србије, и заједништва војске и грађана. Данас су пред нама и производи војне индустрије Србије, српске памети и признате технологије, који су по квалитету равни онима који долазе из најразвијених земаља“, рекао је председник.

Обраћајући се председнику Руске Федерације Владимиру Путину, Николић је казао да се величина и истинска доброта човека и народа виде се у томе како се понаша према слабијима од себе, какав је према онима према којима не мора да буде ни добар, ни посвећен, којима не мора да помогне, а помаже увек, несебично и од срца.

„Не једном у својој историји Србија – мала словенска земља, осетила је велику, јунаштвом и чојством овенчану руску помоћ коју сте нам пружали не размишљајући о последицама по своју државу и народ“, казао је.

Председник је најавио да ће Србија открити споменик руском цару Николају Другом Романову у Београду.

„Својим ултиматумом упућеном савезницима да ће Русија прекинути учешће у рату ако они хитно не пошаљу бродове промрзлим Србима на обалама Албаније, цар Николај је спасао од уништења српску војску и избегли народ“, подсетио је председник.

Подсетио је да су нам прве године Великог рата Руси послали ратне бродове и своје војнике који бране Београд на Сави и Дунаву, као да се боре на Волги и Дону.

„Све време нам шаљу помоћ, чак и ону коју и за себе увозе, јер нам је потребна да бисмо се одбранили“, рекао је Николић.

nikolic parada

Он је казао да на Солунском фронту, пише историја, уз српског војника и савезнике борило се 30.000 руских војника.

„Зато је Руски некропољ на београдском Новом гробљу светилиште сваког становника српске престонице, вечита захвалност грађана моје земље сваком редову, каплару и официру руске војске који је заувек остао у Србији за коју је јуначки дао свој живот“, навео је и додао да је Србија прекривена заједничким хумкама, костурницама и гробљима као сведочанствима о страшном изгинућу руског војника на српској земљи.

„А земља натопљена заједничким знојем увелико је заједничка земља, земља натопљена заједничком крвљу бранилаца, светиња је за њихове наследнике. И није случајно што су на Западу у средњем веку и Русија и Србија називане истим именом Расција, и што се на Светој Гори Атонској руски манастир Пантелејмон и српски Хиландар ослањају један на другога…“.

„Па поново рат, опет Русија и Србија у победничком походу, сада против фашизма. Пре 70 година, раме уз раме, партизани и црвеноармејци ослобађају сваку улицу, сваку зграду у Београду и остављају чувени знак „Мин њет“. У једној улици ратују, у другој већ прослављају слободу“.

Подсетио је и на Црвеноармејце 3. Украјинског фронта који су се борили као да бране слободу и част Москве, а који су на улицама српске престонице добијали тешке ране и остављали животе.

„Опет заједничко гробље, овог пута ослободиоцима у Другом светском рату. Како су и војевали један уз другога, тако данас један до другог деле хумке на Гробљу ослободиоцима Београда“, рекао је председник.

Он је указао да посвећивањем целе ове недеље седамдесетогодишњици живота у миру, славећи победу над фашизмом, Београђани се сећају свих храбрих партизана и црвеноармејаца којима дугују своју слободу.

Председник је казао и да је руском председнику данас уручио највише одликовање – Орден Републике Србије на великој огрлици, председнику Руске Федерације.

Поново се обративши председнику Путину, српски председник је рекао да је тај орден „изливен од крви и суза нашег напаћеног народа, искован од оружја које је српски војник носио у ратовима“.

„Носите га у знак захвалности моје земље за сваког војника ваше земље који се из Првог и Другог рата вратио из Србије у Русију, или је, нажалост, остао заувек код нас.

Носите га у знак захвалности за све што сте чинили и што данас чините ви и ваш народ да би Србија у миру и слободи сачувала свој суверенитет и територијални интегритет, и напредовала у свим сегментима живота“, рекао је.

putin-parada 2

Путин завршио говор речима: „ЖИВЕЛА БРАТСКА СРБИЈА“

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је војна парада у Београду поводом 70 година од ослобођења прилика да се изразе понос и захвалност ветеранима али и да се потрудимо да будемо достојни њихових подвига и славе.

„Годишњица ослобођења Београда је прилика да се ода почаст свима који су се борили против нациста на свим фронтовима. Наши очеви и дедови су се борили за исправну ствар и испољавали су одважност на свим фронтовима. Њихова храброст била је без граница, братство несаломиво а стање духа је превазилазило све. И овде на паради нас уједињују заједничка дубока осећања“, рекао је Путин.

Совјетском савезу, додао је, припада кључна улога у победи над фашизмом.

„Али ми никада нећемо делити победу на нашу и туђу, нити ћемо заборавити наше савезнике у антихитлеровској коалицији“, поручио је он и позвао да се спрече покушаји ревизије историје.

„Београдска операција постала је важна етапа на путу ка великој победи. Наши народи су заједнички водили дугу, упорну и крваву борбу против нациста. СССР и Југославија су пружили свенародни отпор агресору“, закључио је Путин.

Партизани, како је додао, својим операцијама нису дали да се пребаце нацистичке дивизије под Стаљинград и Курск и на друге фронтове.

„Морамо се супротставити покушајима хероизације нациста и њихових помагача“, нагласио је Путин и истакао да је заједничка обавеза да се сећамо поука Другог светског рата и да треба ујединити напоре у циљу стварања атмосфере поверења и узајамног разумевања на европском континенту.

Руски председник је најавио да ће у мају наредне године бити одржана заједничка прослава 70-те годишњице заједничке победе, за коју је плаћена висока цена.

Он је честитао Београду и Србији срећан празник и завршио говор речима „Живела братска Србија“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Говор Николића и Путиново „Живела братска Србија!“

* Обавезна поља