Учесницима Параде Победе, онима који су јој присуствовали и сународницима – по традицији се обратио председник Руске Федерације, Владимир Путин. У надахнутом говору он је изразио увереност да у свету не постоји сила која у стању да покори Русију:

„Не, није било и неће ни бити силе, која ће бити у стању да покори наш народ!“

Руски лидер је подсетио да су нацисти на СССР усмерили своје „најмоћније ударе“:

„Наш народ је на живот и смрт бранио своју родну земљу и урадио оно што је изгледало немогуће – окренуо је на другу страну крвави точак Другог светског рата и потерао непријатеља тамо одакле се усудио на дође на нашу земљу, разбио је нацизам и ставио тачку на његова зверства“.

Путин је оценио да је Други светски рат постао могућ због разједињености водећих светских сила:

„Та чудовишна трагедија није могла да буде осујећена понајвише због попустљивости према злочиначкој идеологији расне супериорности и разједињености водећих земаља света, што је дало прилику нацистима да себи присвоје право да одлучују о судбини других народа, да започну најсуровији крвави рат, да поробе и да у службу својим смртоносним циљевима ставе безмало све европске народе“.

Одмах у наставку је упозорио: „Поуке које је донео тај рат траже од нас да будемо будни и да Оружане снаге Русије буду у стању да одбију сваку потенцијалну агресију. Уосталом, данашњи живот и сам тражи да повећавамо свој одбрамбени потенцијал“.

Председник РФ је додатно указао: „За ефикасну борбу са тероризмом, екстремизмом, неонацизмом и другим претњама – неопходна је консолидација целе међународне заједнице. Ми смо отворени за такву сарадњу. Русија ће увек бити на страни мира и са онима који изаберу пут равноправног партнерства. Са онима који се одбацују рат као нешто што је противно самој суштини живота и људске природе“.

Путин је оценио да је величину Дана Победе „одредио сам народ својим беспримерним подвигом спасавања Отаџбине и херојским и пресудним доприносом поразу нацизма“:

„Тријумфална победа над том страшном тоталитарном силом заувек ће остати у историји човечанства сам врх тријумфа живота и разума над смрћу и варварством. Дужни смо да памтимо да је та победа остварена по цену огромних жртава које се не могу надокнадити и да је рат однео милионе живота“.

Додатно је упозорио:

„Што догађаји Великог Отаџбинског рата одлазе дубље у историју, то је већа наша одговорност пред будућим покољењима. Наша је обавеза да им предамо стабилност и мир на планети, да им пренесемо и сурову, херојску истину о Отаџбинском рату, дух и смисао Велике Победе – да би наши потомци као и ми јако волели Русију, да у народном памћењу заувек остане генерација која се самопожртвовано борила за Родну земљу и са чашћу одбранила њену слободу и независност“.

У овом духу је подвукао: „Ми осећамо своје крвно и свепроничуће сродство са генерацијом хероја и победника. Зато им се обраћам и кажем: Никада се нећете стидити због нас! Руски војник, војник Русије, и данас је као и у свим временима – показујући хероизам – спреман на сваки подвиг и на сваку жртву ради своје Родне земље и свог народа. Такви војници су и данас пред нама на Црвеном тргу“.                           

Путин се посебно обратио ратним ветеранима, речима:

„Земља се вама поноси. Чуваћемо Русију као што сте то чинили ви – војници Победе. Јачаћемо традиције патриотизма и верног служења Отаџбини. Овај дан се обележава у свакој нашој породици јер ни једну није заобишао рат. Сви ми зато одајемо почасти нашим ветеранима. Чинимо то не скривајући сузе и не устручавајући се великих речи. Њих изговарају наша срца која су препуна поштовања и захвалности“.

Руски лидер је наступ на Црвеном тргу завршио речима:

„Слава народу-победнику! Срећан вам празник, Дан Победе! Ура!“

ПАРАДА ПОБЕДЕ У МОСКВИ

Московским Црвеним тргом прошла је 72-га Парада победе.

У Паради је учествовало око 10.000 војника и припадника Јунармије.

Парадом је командовао командант Копнених снага Олег Саљуков, а Параду је „примио“ – министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу.

На централном месту на свечаној трибини седео је шеф државе Владимир Путин, а са његове десне стране председник Молдавије Игор Додон.

Главним тргом Русије прошло је и 114 јединица модерне војне технике, укључујући тенкове „Армата“, зенитне ракетне системе С-400 „Тријумф“, балистичке ракете „Јарс“, високопрецизне ракетне системе „Искандер-М“ и зенитне ракетне системе „Бук-М2“ и „Тор-М2У“.

Виђени су – по први пут – и условима Арктика прилагођени зенитни ракетни системи „Тор- М2ДТ“ и зенитни ракетно-топовски системи „Панцир-СА“.

Иначе, после знаменитих речи „Пажња, говори и показује Москва, слушајте и гледајте Црвени трг и Параду Победе поводом 72-годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату“ – на трг су припадници Преображенског пука изнели државну заставу и легендарну Заставу Победе која је у мају 1945 била подигнута на врх Рајхстага.

Због изузетно лоших временских прилика, Парада је остала без своје увек атрактивне ваздушне компоненте. А изнад Црвеног трга и Москве требало је да пролете 72 војна авиона и хеликоптера.

У „северној престоници“ – Санкт-Петербургу – одржан је и ваздушни део Параде Победе.

Параде су одржане и у другим великим градовима Русије.

Главне поморске у Севастопољу, Владивостоку и Калињинграду.

Параде су – као и прошле године – одржане и у Доњецку и Луганску.

  
  
  
  

Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Обраћање Путина на Паради победе 2017.

* Обавезна поља