majkl-chosudovski-speaking-conf-2011Да ли се САД и НАТО спремају да воде рат против Русије? НАТО самит у Велсу прошлог септембра припремио је позорницу. Неколико војних активности усмерених против Русије је покренуто прошлог месеца, укључујући спровођење ратних игрица у Источној Европи, војних вежби и распоређивања специјалних снага у Украјини.

Ове војне иницијативе вођене су и координисане уз медијску пропаганду, као и програм „економског тероризма“, који се састоји од субверзивних економских санкција, замрзавања монетарних и трговинских трансакција, вештачке манипулације ценама нафте итд. Медијска кампања састоји се од приказивања рата као хуманитарне интервенције. Циљ је да се ослаби Руска Федерација, подрију њене институције, осиромаши њена популација. У међувремену, амерички конгрес је усвојио закон који de facto пружа зелено светло Обами да објави рат Русији.

Гласине такође потврђују да Вашингтон разматра „промену режима“ у Руској Федерацији са намером да инсталира погоднију владу у Кремљу. Преседник Владимир Путин наводи: „Ми видимо трагичне последице такозваних обојених револуција и огледа које су преживели народи држава које су се суочиле са овим неодговорним експериментима тајног… понекад чак и отвореног мешања у њихове животе… Ово је лекција и упозорење за нас и ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да спречимо да се то догоди у Русији“.

Војне претње комбиноване са „економским ратом“ имају за циљ да створе социјалну и економску нестабилност у Руској Федерацији. Сајбер ратовање је такође инструмент интервенције против непријатељских комуникационих система.

САД-НАТО војне вежбе вођене протеклих месеци у Источној Европи и балтичким државама биле су експлицитно усмерене против Русије. Судећи према Москви, садржале су „повећану борбену готовост“ као и трансфер НАТО „војне инфраструкутре ка руским границама“.

Средином децембра генерал Џејмс Ставридис, бивши комадант НАТО у Европи позвао је Атлантску алијансу да „пошаље оружје и војне саветнике Украјини и да јој помогне да се бори против сепаратиста које подржава Русија“. „Мислим“, рекао је Ставридис, „да би требало да пружимо значајну војну помоћ украјинској војсци. Не мислим да би требало да се ограничавамо само на несмртоносну помоћ. По мени би требало да пошаљемо муницију, гориво, логистику. Сматрам да би сајбер подршка била веома значајна и корисна, као и савети и потенцијални саветници. Не мислим да има потребе за великим бројем НАТО трупа на терену. Украјинска војска може да се носи са оним што се сада догађа, али им је потребна одређена помоћ да би били успешни у томе“ (цитат из Тhe Guardian, 14. децембар 2014).

Председник Барак Обама 18. децембра, потписао је акт Подршке украјинској независности, који испоручује до 350 милиона долара у војној помоћи за Украјину да би се подржала њена војна кампања у Донбасу. Поред одобравања војне помоћи, армија САД је директно укључена у процес војног планирања и детаљне координације са украјинским министарством одбране.

ТО СЕ ЗОВЕ „ОДБРАМБЕНА САРАДЊА“

Док је званично америчка умешаност ограничена на тренирање, слање специјалних снага и подршку украјинској националној гарди, плаћеници и приватно-безбедосни оперативци на уговору са Пентагоном и НАТО такође су распоређени у пољима деловања украјинске војске и националне гарде у региону Донбаса у Источној Украјини.

Крајем новембра Стејт департмент је потврдио да ће „наставити да шаље специјалне тимове у Украјину да пружи безбедоносне гаранције“, конкретно саветовање и војну обуку.

Bridlov-poroshenko

Као део овог програма безбедносне помоћи, бригадни генерал Џон Хорт (на слици доле сасвим лево), главнокомандујући оперативац, и америчка војска у Европи били су отпремљени у Кијев, заједно са „његовим особљем и члановима америчке Канцеларије за одбрамбену сарадњу, лоциране у америчкој амбасади у Кијеву.“

Учествујући у Међународном безбедосном фонду за напредвиђене ситуације – Украјина планира да захтева састанке са званичницима Украјинске националне гарде овде у децембру 2014. Циљ састанка требало је да буде да се након завршетка обуке идентификују захтеви националне гарде за организацију Украјине, обуку и спремност јединица у условима државног колапса.

ПЕНТАГОН У АМБАСАДИ САД У КИЈЕВУ

Канцеларија за одбрамбену сарадњу (КОС), која ради за америчку амбасаду у Кијеву, „сарађује са украјинским министром одбране да подржи пружање војне опреме и тренинга и модернизацију украјинске војске“.

Амерички амбасадор Џефри Пјат, у сарадњи са помоћником државног секретара Викторијом Нуланд, игра кључну улогу у координацији активности између КОС и Украјине. Званичници министарства одбране у америчкој амбасади су заузврат на вези са Пентагоном. Активности КОС у ширем смислу садрже:

1. Распоређивање америчког војног особља у Украјини;

2. Војни трениг и саветничке функције;

3. Продају и набавку америчких војних система;

4. Подршку Украјинској националној гарди кроз протоколарни уговор са калифорнијском националном гардом.

Распоређивање америчког војног особља у Украјини је догађа се под такозваним Заједничким контакт-тим програмом Украјина. (JCTP). Улога JCTP је да „распореди америчке војне тимове у Украјини, да приближи украјинској војсци разне аспекте западних армија“.

Војни трениг и саветничке функције имплементиране су под покровитељством Међународне војне едукације и тренинга (IMET). Под овим програмом, украјинско војно особље је послато у САД на тренинг.

Продаја и набавка америчких војних система је под окриљем Иностране војне продаје/Иностраног војног финансирања (FMF). FMF програм помаже Украјинској војсци у спровођењу војних реформи, обезбеђујући средства украјиницима да купују америчку војну опрему и услуге.

Подршка украјинској националној гарди примењена је кроз калифорнијско-украјински државни програм (SPP). Док је циљ SPP да „промовише демократију, слободну тржишну економију и војне реформе“, у пракси се он користи да каналише подршку, као и специјалне јединице и војне саветнике ка батаљонима украјинске (неонацистичке) националное гарде у Донбасу.

Важно је нагласити да је мисију SPP заједнички координишу амерички амбасадор у Украјини и комадант америчке европске команде (EUROCOM) генерал Филип Бридлов (на слици у средини са Порошенком), лоциран у Штутгарту у Немачкој.

Обамина администрација је претња глобалној безбедности. Реците не рату са Русијом, који предводи Америка и који би могао потенцијално да уведе свет у сценарио трећег светског рата. Делите даље овај чланак. Политички консензус у корист рата мора бити разбијен.

Превео – Александар Вујовић


Извор: Global Research, Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Одмичу припреме Америке за рат са Русијом

* Обавезна поља