Vinko Peric nova slika 2015О узроцима и политичко-безбедносним последицама догађања у Новом Граду за коментар смо замолили проф.др Винка Перића са Универзитета Брчко-дистрихт на коме предаје предмет „Безбедност у медијима и комуникацијама“ и угледног српског интелектуалца патриотске оријентације.

Цењени професоре, шта се, заправо, по Вашем мишљењу догодило приликом интервенције СИПА-е у Новом Граду и које ће бити могуће последице?

Најкраће и најтачније речено догодио се организовани оружани упад једног ентитета на други, и то представља, до сада, најгрубље кршење Дејтонског споразума и гажење изворних дејтонских принципа. Објашњење како се тиме желело спречити могуће уништавање материјалних доказа је неодрживо када се узме у обзир да је од догађаја који се процесуирају прошло више од две деценије. Па, који би то „злочинац“, ако су му докази који га терете већ доступни, толико времена чекао да их уклони?! Такво објашњење вређа здрав разум и достојанство грађана, а представља додатну провокацију власти РС.

Нема дилеме да се овде ради о евидентној политичкој провокацији, срачунатој да изазове додатну ескалацију, везано на аргументовано указивање стручне јавности из Републике Српске како су овакав Суд и Тужилаштво БиХ, настали кршењем Дејтонског устава и намеру њених легитимних власти да на референдуму провери вољу народа о томе да ли се може толерисати даља узурпација ентитетских овлашћења у области правосуђа.

Дакле, циљеви Сарајева за овакву акцију су искључиво политички, немају везе са процесуирањем злочина. Они долазе управо у тренутку када Федерика Могерини јавно изјављује да је Дејтону време практично истекло. Отуда је реакција Скупштине и Владе РС једино исправна и могућа. Српски народ мора се чврсто окупити око платформе председника Додика везано за одбрану изворних дејтонских овлашћења. Ако то не учинимо сада следи нам турчење као у време Османлија.

Желим да истакнем да је, до сада, правним насиљем Високог представника и тзв. међународне заједнице, укинуто 65 изворних дејтонских овлашћења РС! То је процес који траје веома дуго и који неће престати док не обесмислe и укину Републику Српску. Укидање Војске РС, оснивање дистрихта Брчко, Суд и Тужилаштво БиХ, само су неке од тих незаконитих одлука.

Novi grad

Желим да подсетим Ваше поштоване читаоце да сам током изборне кампање 2008. управо због супростављања укидању ентитетских овлашћења практично изопштен из политике, а странка чији сам био оснивач и председник (Српска напредна странка РС која није у вези са касније формираним СНС-ом у Србији) је забрањена, док је над мојим медијима извршен етноцид и културоцид од стране централних власти из Сарајева.

Последњи је час да Српска каже ДОСТА, без обзира што на први поглед то усложњава политичко-безбедносну ситуацију. Али, то је само на први поглед. Уствари, то је једини пут за очување Републике Српске, као тековине коју је српски народ у БиХ стекао у крвавој борби и одбрани од тадашњих америчких исиловаца и муџахедина под вођством Алије Изетбеговића.

Чини се да опозиција у Српској не дели Ваше мишљење?

Њихово понашање је предвидљиви део сценарија. Наводна опрезност коју они показују и позивање на уздржаност има за циљ да отупи оштрицу народног јединства, што је у садашњем времену погрешно и може имати несагледиве последице за Српску. Нажалост, опозиција често како се то каже „са прљавом водом избацује и здраву децу“. Верујем да ће грађани то препознати! Ако ништа друго, још увек је свеже сећање на то у шта је ДОС увео Србију.

Како сазнајемо већина припадника СИПА-е су били Срби, имате ли сазнања и коментар о томе?

Није то непознато у нашој (српској) историји, поготово новијој. И партизани су били већином Срби па сетимо се шта су све радили. Па, припадници злогласне ОЗНЕ. Једноставно, Бакир користи проверену методу СРБЕ НА СРБЕ, коју су у Босни користили још аустроугари, па после комунисти! Последице знамо!

Захваљујемо на коментару, господине професоре!

Хвала Вама и поздрав посетиоцима Вашг портала!


Извор: ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на проф. др Винко Перић – Оружани упад у Српски ентитет

* Обавезна поља